Osaka

 

Ett nytt program har fångat min uppmärksamhet, ett viktigt program “Miljöresan [Ecotrip]”. Älskar man att resa som jag, är man nog extremt orolig över vad som händer med vår planet, och hur vi själva håller på att ta kål på den. Man vill ju att alla andra ska se det vi har sett, och vi vill se det alla andra har sett, medan det finns kvar…

 

“Miljöresan”, är ett fantastiskt program där Amerikanen David de Rothschild, som är arvtagare till en av världens största bankförmögenheter, utforskar vad som händer med några av våra vanligaste vardagsprodukter, från tillverkning till avfall. Han undersöker vilka effekter man kan se redan nu i vår miljö och hur vår hälsa påverkas. Det handlar om choklad, bomulls-t-shirts, guldringar, pappersnäsdukar, glödlampor, flaskvatten, mobiltelefoner och lax. Jag har insett att saker som jag trodde var miljövänliga, kanske inte var så miljövänliga som jag trodde.

 

VISSTE DU ATT…

 • en droppande kran kan göra av med 2500 liter vatten på en månad, det vill säga över tolv badkar. Samma mängd vatten går det åt när man framställer köttet till en enda 150 grams hamburgare.
 • 93 % av den torsk som fångas i Nordsjön idag har inte hunnit föröka sig, men odlad fisk är inte heller problemfri. För varje kilo odlad fisk går det åt 2 kg vildfångad fisk till att göra fiskfoder.
 • vi gör av med 160 000 liter råolja i sekunden här i världen. Oljan används främst som energikälla, med enorma koldioxidutsläpp som resultat. Används också till att producera plast.
 • det tar hela 400 år för naturen att bryta ner en vanlig plastflaska. I Stilla havet flyter det  just nu omkring ungefär 100 000 000 ton sopor som till största delen består av plast.
 • om 7 % av Saharas öken täcks med solpaneler; skulle det tillfredsställa hela jordens energibehov.
 • nio miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens 200 miljoner invånare. Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker två gånger i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar.

 

Marocko, Sand Dunes-7

 

Translation;
Did you know how much of the earths resources we use? In the list above is a hint…

 

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

 1. Profilbild

  Det var mycket deppig läsning. Fast de två sista punkterna igen ingav hopp och en känsla av att det går att förbättra situationen! :) Sen har jag läst om någon smart kille som uppfunnit en sorts “sopinsamlare” för att samla upp allt skräp som flyter i havet, hoppas det fartyget sätts i bruk illa kvickt! :)

  1. Daniela
   Daniela says:

   Ja, lite deppigt, men tyvärr sant. Åh, det har jag missat. Det måste jag söka på.
   Självklart måste jag skriva om det med :). Tack för tipset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *