visum

 

Ett visum är enkelt uttryckt ett skriftligt tillstånd att vistas i ett land. Ta alltid reda på om du behöver ett för det land du ska resa till. Normalt kräver länderna att medborgarna från andra länder har denna tillåtelse/handling tillsammans med ett pass för inresa. I en del länder får man automatiskt ett tidsbegränsat visum när man anländer.

I många fall finns överenskommelser mellan två länder om att respektive lands medborgare får resa till det andra landet utan visum. I några fall krävs turistvisum bara för det ena landets medborgare; till exempel kräver Australien att svenska medborgare har visum men Sverige kräver inte det samma av australiensiska medborgare, och Sverige kräver att ukrainska medborgare har visum men Ukraina kräver inte ett av svenska medborgare. Det finns även multilaterala överenskommelser, som Schengenavtalet.

Svenska medborgare kan resa utan visum till alla nordiska länder och alla EU-länder samt en hel del andra länder. I många länder som är populära resmål får vi automatiskt ett tidsbegränsat turistvisum. Ett exempel är Thailand, där du får stanna i 30 dagar utan visum. Ett visum gäller en viss tid, och det finns olika typer av visum beroende på vad du har för ärende i landet, till exempel turistvisum, affärsvisum med mera. En del länder tar ut en avgift för att utärda visum, andra inte.

Tänk på att giltighetstiden för olika länder och visum varierar. Utöver Visum Service sida finns det bra information på Migrationsverkets sida och på Visum. För närmare regler om pass och vilka länder vi behöver visum till, gå till Visum Direkt.

 

 

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *