Efter en veckas familjesemester i Makedonien, bestämde vi oss för att vi behövde lite strand och sol. I vanliga fall hade vi valt att åka till Grekland, men kände att det kunde vara kul att se något nytt, så valet blev Montenegro, med buss. Fördelen var att vi skulle få se naturen och landskapet i både Albanien och Montenegro, men vi hade inte räknat med att restiden skulle bli tolv timmar. Hade vi vetat det, hade vi kanske tänkt om.

Montenegro beboddes under antiken av illyrer, erövrades på 100-talet f.Kr. av Rom och fick på 600-talet e.Kr. en slavisk befolkning. Därefter kallades området Duklja, sedan Zeta och från slutet av 1200-talet Crna Gora [‘Svarta berget’, varav den venetianska formen Monte Negro]. Efter att ha lytt under serbiska dynastier hamnade Montenegro under Osmanska riket år 1499. På 1800-talet expanderade Montenegro territoriellt och blev 1910 kungadöme.

Under första världskriget tvångsanslöts Montenegro till den nya staten Jugoslavien och  efter andra världskriget var det fortfarande tvångsanslutet men med statusen delrepublik. Montenegro kvarstod i Jugoslavien under 1990-talets krig, men efter en folkomröstning 21 maj 2006 bröt sig Montenegro ur förbundet. Montenegro blev självständigt 3 juni samma år.

Kusten är bara några mil lång, men räknas som en av Medelhavets allra finaste. Det massiva bergslandskapet planar rakt ut i fina stränder och mysiga fiskelägen. Samtidigt som det är en fantastisk natur, ska man vara beredd på att höjdskillnaderna, innebär att de flesta hotellet ligger längs med det lutande bergslandskapet. Detta kan ge en fantastisk benträning, framför allt när man ska “UPP” till hotellet.

I Montenegro finns även medeltidsstaden “Kotor”. Staden ligger vid Adriatiska havet och omfattar ett område av Unesco kallat ”en av världens 25 finaste bukter”, även kallad “södra Europas vackraste fjord”. Montenegro kan skryta med några av regionens bäst bevarade medeltida stadskärnor. Budva  skadades visserligen svårt vid en jordbävning 1979 men har ännu flera vackra byggen som påminner om dess förflutna som en del av italienska staden Venedigs mäktiga rike.

 

Montenegro – Ulcinj

Ulcinj blev vårt första stopp, och här stannade vi tre nätter. Ulcinj är första turistorten söderifrån och ligger närmast Albanien. Ulcinj bebos av 70 % albaner och största andelen turister kommer från Kosovo. Staden är fantastiskt vacker och har en sandstrand. Det myllrar av folk både på stranden och strandpromenaden på kvällarna. Samtidigt som detta innebär ett jättestort utbud av restauranger och affärer, innebär det också att det kan vara svårt att få sängar på stranden. Efter tre nätter i Ulcinj, bestämde vi oss för att vi ville se lite mer av Montenegro. En taxitur på cirka en timme tog oss till Petrovac.

Montengro – Petrovac – It groes on you

Ibland är det inte [som tur är] första intrycket som avgör, ibland behöver man lite tid för att smälta saker. För mig tog det en dag. Vi hade bokat hotellet, Medin Apartements, via nätet, men var väl inte riktigt beredda på att de 280 meterna till stranden stupade rakt ner. 164 trappsteg till strandpromenaden, 640 trappsteg totalt från hotellrummet. Ja, detta var första intrycket. Man skulle kunna tro att vi utnyttjade sträckan minst fyra gånger om dagen för att få motion och bränna bort maten, men orken fanns inte där. Istället packades ombytesväska för att bespara oss en omgång med trappsteg.

När jag hade fått smälta detta, började jag öppna upp för intrycken av Petrovac, och upptäckte en fantastiskt vacker stad. Naturen var underbar, och vattnet kristallklart, dock stenstrand [i Ulcinj, ganska grumligt]. Det man ska vara beredd på är att priserna är lite högre här, och turisterna kommer mestadels från länderna norr om Montenegro. Restaurangerna håller en hög klass, och kvällslivet med gågatan är supermysigt. Det är kanske inte hit du åker om du vill festa, men om du vill sola, bada, njuta av en underbar natur och äta god mat. Riktigt god fisk äter du på Restaurangerna Koroba eller Orada.

 

 

Allmänna tips!
* Bryggkaffe finns inte i Montenegro. Det närmaste man kommer vårt svenska kaffe är om man
beställer neskaffe. Kostnad cirka två euro per kopp.
* Toaletter finns bara uppe i serveringarna, inte på stranden.
* En omelettfrukost med kaffe kostar cirka tio euro för två personer.
* Var beredd att antalet personer på stranden dubblas på eftermiddagen. Då
kommer montenegrinerna själva ner på stranden.
* En öl kostar cirka två euro.
* Priserna i Petrovac är nästan dubbelt så höga jämfört med Ulcinj.
* Kranvatten! Precis som i många andra sydeuropeiska länder köper man dricksvatten. Kan variera i
pris. Cirka 1,5-2 euro för 1,5 liter.

 

Foto: Daniela

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *