Skåne är ett oerhört vackert landskap. Vi kanske inte har några höga berg eller vattenfall, men vi har så mycket annat. Allt från vackra stränder till vackra backar och öppna landskap. Dela gärna med dig av dina favoritställen i Skåne i kommentarsfältet nedan. Då kan jag fylla på listan med fler tips. 

 

MUSEER, GALLERIER & SEVÄRDHETER I SKÅNE


1. KNISLINGE | SKULPTURPARKEN I WANÅS

Upplev naturnära konstverk i parken kring Wanås Slott i Knislinge, mitt emellan Hässleholm och Kristianstad i Skåne. Sedan 1987 har internationella konstnärer skapat platsspecifika verk, antingen i den omgivande Slottsparken, i det gamla Magasinet eller i Stallet. För närvarande finns det ett 30-tal permanenta verk i slottsparken och varje år bjuds nya konstnärer in att delta i utställningen. Slottsparken är lummig och inbjuder till utforskning av omgivningen i jakten på dolda konstskatter. På området finns även ett mysigt litet café och en shop med konst och böcker.

 

Skåne, Wanås

 

2. HÖRBY | YANGTORP

Yangtorp är en liten del av Kina, mitt i sydöstra Skåne. Bland lövskog, ängar och fält vilar det 12.000 m2 stora templet – en fristad för dig som vill njuta av en paus i livet, upptäcka och lära dig mer om Qigong, meditera eller bara vara. Hit kommer du för att må bättre, vara mer närvarande och ta del av en tusenårig kunskapstradition som ger oss redskapen att hantera vardagen här och nu.

 

Sverige, Skåne, Yangtorp

 

3. YSTAD | DAG HAMMARSKJÖLDS MEDITATIONSPLATS

När Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch 1961 tillföll hans gård i Backåkra naturreservat Svenska Turistföreningen. Idag är gården ett vandrarhem och museum som är öppet under sommaren. En meditationsplats, till hans ära, har skapats på bästa utsiktsplatsen i naturreservatet och är en populär plats för bröllop och dop. Geografiskt ligger Backåkra nära Stens Huvud och vyerna ner mot havet är helt enastående oavsett vilket väderslag som råder.

 

4. MALMÖ | TURNING TORSO

Turning Torso är Malmös landmärke ända sedan den invigdes 2005. Turning Torso är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Byggnaden är ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB Malmö. Byggnaden är 190,4 m hög och är i huvudsak ett bostadshus.

 

Sverige, Smultronställen i Skåne, Turning Torso

 

STÄDER & BYAR I SKÅNE


5. LANDSKRONA | ÅLABODARNA VID ÖRENÄS

Det finns många små och mysiga fiskehamnar i vårt avlånga land. Ålabodarna är en av dem. Den lilla “byn”, fiskeläget, med sina ålabodar ligger nedanför Örenäs slott i Landskrona Kommun. Det som förr i den lilla hamnen kanske var fiskebåtar, är idag mest fritidsbåtar.

 

Sverige, Skåne, Landskrona, Ålabodarna

6. ÖSTERLEN

Österlen är ett smultronställe fullt av smultronställen. Oavsett om man väljer att bara köra längs med kusten, titta på konst, gå på spa, antikfynda, besöka äppelodlingar eller bara fika. Här finns allt i en underbar miljö för de som älskar det goda i livet. Besök Olof Viktors Café, den lilla fiskebyn Kåseberga, besök Blåherremölla, ät pizza på Fridens, plocka äpplen i Kivik, åk ångtåg i Brösarp och besök Brösarps backar där “Bröderna Lejonhjärta” spelades in och avsluta på Apotekarns trädgård i Simrishamn. Här hittar du alla våra inlägg om Österlen.

 

Skåne, Österlen, Kåseberga

 

7. YSTAD | CHARMIG KURSTAD

Nästan så långt söderut som det går att komma på torra land inom Sveriges gränser ligger den lilla charmiga staden Ystad. Ystad är otroligt mysigt och i innerstaden finns den bebyggelse i Skåne som bäst bevarats från senmedeltid till 1700-tal. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och flera senmedeltida byggnader finns bevarade, till exempel Kemnerska gården.

 

Apotekarhuset från 1400-talet är en av de äldsta ännu bebodda fastigheterna i hela Skandinavien. Gillar man Henning Mankells böcker om polisen Kurt Wallander som utspelar sig i Ystad kan man på turistbyrån hämta broschyren “I Wallanders spår” som ger dig vägbeskrivningar till platser kända från böckerna och filmerna. På Ystads teater blir det ofta opera i alla former och även Ystad kloster är värd ett besök. Rekommenderar också en natt på Ystad Saltsjöbad.

 

Sverige, Skåne, Ystad

 

8. SKURUP | FISKEBYN ABBEKÅS

I charmiga och lummiga Abbekås finns ett stycke svensk fiskehistoria. Mycket av den gamla fiskelägerkänslan är bevarad och du kan få en skön bild av hur fint Abbekås var under fiskets storhetstid. Bra promenadstigar tar dig runt området och du kan njuta av lugnet och nästan obefintlig mobiltäckning. En mysig krog i hamnen är väl värd ett besök för lunch eller fika.

 

9. HÖGANÄS | MÖLLE

Mölle är en av de sötaste byarna i Skåne. Tycker jag. I sluttningar på Kullaberg, längst ut på Kullahalvön, ligger denna före detta fiskeby som definitivt förtjänar ett besök. Redan på 1800-talet var Mölle en exklusiv badort känd för sina så kallade gemensamhetsbad. Den nära Kullaberg och Kullens fyr.

 

Skåne, Höganäs, Mölle

 

10. BÅSTAD | MYSIGA TOREKOV

Torekov är en personlig favorit. Här kan man ta långa promenader längs med vattnet, gå på spa, gå på gårdssafari, göra cykelturer eller golfa. Eller ta sig an något av “Smaka på Bjäre” upplevelsepaket. Smaka på Bjäre är tolv nya upplevelsepaket för de som vill ta för sig av vackra vandringsleder, charmiga gårdsbutiker, mysiga caféer, närodlade smaker och pittoreska badplatser. I varje paket ingår picknickkorg, karta och massor av tips på mysiga platser att besöka.

 

11. KRISTIANSTAD | ÅHUS | STRÄNDER, CHARMIG BY & GLASS

För 900 år sedan en medeltida handelsstad, idag en sommaridyll med milsvida stränder. Hit åker man för att promenera längs med den lilla båthamnen, för att besöka Absoluts utställningslokaler och titta på Ålabodarna. Men hit åker man också för att äta glass. Åhus är känt för sin glass och det finns glasskiosker överallt. Mysigast tycker vi är glassbåten vid hamnen. Väljer du en kula, förvänta dig två eller tre. En glass tre eller fyra gånger så stor som du är van vid. Men om du ber snällt om en delad kula, kan du få två smaker på en kula :).

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Åhus

Sverige, Skåne, Åhus

 

NATUR & STRÄNDER 


12. YSTAD | SANDHAMMAREN STRAND & NATURRESERVAT

Oändliga sanddynor som kan avnjutas såväl sommar som vinter. Inget ger själen en sådan frid som när havet möter sandstranden. Behöver du en strand för dig själv, är det här du kommer hitta den. De enorma ytorna gör att även om det finns folk här så märker man inte av dem. Sandhammar är en riktig pärla året runt för den som älskar hav och natur.

 

Skåne, Österlen

 

13. HÖGANÄS | KULLABERG & KULLAHALVÖN

Mellan Ängelholm och Helsingborg, i Kattegatt, hittar man den spetsiga halvön Kullaberg. Längs med hela kuststräckan runt udden kan ha turen att hitta över 100 grottor i olika storlekar. Men här finns också fantastisk natur och ljuvliga små byar som Mölle och Arild.

 

 

14. KRISTIANSTAD | ÅHUS & YNGSJÖ

Milsvida långgrunda sandstränder, det lätt salta vattnet och de grunda sandbankerna. Den ljumma doften av tall och sälta, vindarna och det speciella ljuset. Allt detta kan man uppleva i Åhus och Yngsjö. Kristianstad erbjuder en fyra mil lång kustremsa med 19 olika badplatser. söder om Kristianstad, mitt i Hanöbukten, ligger Åhus. Kristianstad erbjuder en fyra mil lång kustremsa med 19 olika badplatser.

 

Från Åhus och flera mil söderut kan man gå längs strandkanten och den modige kan även ta sig ett bad. Tre av badplatserna har erhållit utmärkelsen “Blå Flagg” av stiftelsen “Håll Sverige rent”. Täppet, Yngsjö och Rigeleje. I Sverige finns det cirka 40 “Blå Flagg” badplatser. Besöket avslutar man med att äta glass i Åhus. Där några av Sveriges största glassar serveras.

 

Skåne, Kristianstad, Åhus

 

15. BRÖSARP | HALLAMÖLLA

Fint naturområde i närheten av slottet Christinehof. Här finns Skånes högsta vattenfall, gott om bäckar, raviner och sköna skogsstigar. Bra möjligheter till en självvald ensamhet. Krydda besöket med en turridning på islandshästar eller prova på att valla får. I anslutning till hästuthyrningen kan man också sova över samt inta goda måltider.

 

16. SJÖBO | SNOGEHOLMSJÖN & SNOGEHOLMS SLOTT 

Ett lugnt och idylliskt friluftsområde som erbjuder ganska bra insjöfiske och fina skogspromenader. I närheten av slottet så finns en bra parkering med båtuthyrning och en liten översiktskarta. Tyvärr har själva slottet idag ingen verksamhet och är inte öppet för allmänheten.

 

17. KRISTIANSTAD | KJUGEKULL

Kjugekull, några mil norr om Kristianstad, är för många mest känt för möjligheterna att utöva sporten Bouldering. Men Kjugekull har oerhört vacker natur och är perfekt för både vandring, promenad och familjepicknick. Området som är ett Natura 2000-området är beläget mellan Ivösjön och Oppmannasjön och täckt av lövskog och hagmark. Det som självklart gör området lite speciellt är de stora antal klippblock som finns här. Härifrån har man dessutom utsikt över de båda sjöarna.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Kjugekull, Bouldering

 

18. KRISTIANSTAD | FORSAKAR & DEGEBERGA 

Vid Linderödsåsens östra sluttning har smältvattnet från inlandsisen gröpt ur en 40 meter djup ravin. Än idag rinner det vatten i ravinen och ett av Skånes förnämsta vattenfall finns att skåda, Forsakar. Ravinen är idag naturreservat och ett riktigt trevligt naturområde med bra stigar och fager omgivning.

 

Degeberga är orten som ligger närmast naturområdet och därifrån är det bra skyltat till en parkeringsplats i anslutning till naturreservatet. Från parkeringen utgår några olika vandringsleder varav den kortaste som går till det nedre fallet är ca 1200 meter tur och retur. Naturen du bjuds på är framförallt bokskog med härliga gläntor och bäckar.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Forsakar

 

19. KLIPPAN | SÖDERÅSEN NATIONALPARK 

Söderåsens nationalpark är en av Sveriges 29 nationalparker och bildades år 2001. Den är 1 625 hektar stor. Ett av favoritställena för besökare är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid, åtta kilometer in i Söderåsen. Också vårt val för dagen. Dalen är en sprickdal med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten och Skärdammen. Men här i området finns också Odensjön i Nackarpsdalen, utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna.

 

Sverige, Skåne, Söderåsen

 

20. KRISTIANSTD | ÅBERGEN 

Huaröd ligger på Linderödsåsen, nära Östra Sönnnarslöv och tre mil från Kristianstad. Det är också där man hittar Åbergen [Åbjär], en bäckravin mitt i bokskogen. I närheten ligger naturreservatet Fjällmossen med unik natur och ett naturvärde av internationella mått. I centrum ligger en trädlös mosse som är kantad av björkskog.

 

Sverige, Skåne, Åbergen

 

21. KRISTIANSTAD | IVÖN & IVÖSJÖN

Skånes största sjö erbjuder både svala dopp och friluftsliv. Det finns flera badplatser runt sjön och vill man, kan man via Barum ta färjan över till Ivön. Ön erbjuder både historiska ruiner och vacker natur.

 

 

22.  HÄSSLEHOLM | HOVDALA SLOTT

Landskapet kring Hovdala är vackert och har allt från  kullar, dalar och djupa skogar. I dalarna, ravinerna och vattenfallen kring Hovdalaån lever en stor mängd fladdermusarter, och i floden finns den fridlysta flodpärlmusslan. Jag ska idag vandra halva leden “Jakten på Gullspira” som är 21 kilometer. En fantastisk led som går bland skogsdungar och åkrar bland får och kor. Den bästa och längsta vandringsleden är Hovdalaleden 57 km, som startar och slutar på Hässleholm C eller Hovdala slott. För den som vill vandra mer,n i går Nord till Syd-leden vidare i Skåneledssystemet. Här kan du träna för din utmanande vandring på annan destination och ägna dig åt friluftsliv under flera dagar i sträck.

 

Sverige, Skåne, Hässleholm

 

23. KRISTIANSTAD | TOSTEBERGA HAMN | Skånes enda skärgård

Denna söta plats som ligger bara ett par mil från Kristianstad, på gränsen till Blekinge. Den lilla fiskeby är inte stor, men ligger helt magiskt bland åkrar, vackra klippstränder, dramatiska kärr och prunkande strandängar. Och inte helt oväntat kallas Tosteberga för Skånes enda skärgård. Mitt jag bara njuter av allt det gulliga och mysiga här. På området finns både vacker klippstrand, dramatiska kärr och prunkande strandängar.

 

Strandängarna har så speciella naturvärden att de har blivit utnämnda till både ett naturreservat och EU:s Natura 2000-område för speciellt skyddsvärda arter. Detta reservat, som smidigt nog kallas för Tosteberga ängar, bjuder på fantastisk blomsterprakt under våren. Hit reser dessutom varje vinter människor från alla håll för en sak. Att få se havsörn, och troligtvis inte bara en utan många. Läs mer på Naturskyddsföreningen.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

24. VELLINGE | SKANÖR FALSTERBO | NATURRESERVATET MÅKLÄPPEN

Jag blir helt tagen av landskapet och naturen. Och färgerna på havet. Aldrig har jag sett så turkost vatten här i Sverige. Och sanddynerna. Storslaget. Måkläppen ligger ute på Falsterbohalvön sydspets och är en lång, lång sandrevel. Sanddyner som ständigt förändras i form och storlek på grund av havsströmmarna och vinden. Måkläppen är Sveriges äldsta och första naturreservat och bildades 1902. Det är en viktig parningsplats för kustfåglar och sälar.

 

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Året som gick, Skåne

 

ATT GÖRA I SKÅNE


 

25. HÄSSLEHOLM | Alpackatrekking

Under två timmar inklusive fikapaus kan hela familjen få vandra med varsin alpacka. Genom slingranden skogsvägar i Västra Torup blir det en skön promenad utan stress eller hets.

 

26. TOMELILLA | CYKLA DRESSIN

Dressinerna användes ursprungligen av järnvägspersonalen, men idag står stora delar av järnvägsnätet oanvänt. Istället kan dressinerna nu hyras, och de gamla trotjänarna tar dig och din familj på härligt fläktande äventyr genom den böljande åkrar och grönskande skogar. Du kan cykla på flera platser i Skåne, bland annat 13 kilometer genom ek och bokskogar runt Klippan. De flesta turerna tar tre till fyra timmar. Du hittar mer information om var man kan hyra cyklar på Visit Skåne.

 

FIKA


27. HELSINGBORG | EBBAS FIK

Och när du ändå är i Helsingborgstrakten, passa på att fika på Ebbas fik. Alla som gillar 50-talsdesign måste ta sig till Ebbas fik i Helsingborg. I kakdisken finns minst 40 sorters kakor att välja bland, allt från radiokaka till bärpajer och färgteveruta. Under soliga sommardagar kan man sitta i trädgården och äta en Elvisburgare, en bakad potatis eller något annat tidstypiskt.

 

 

28. HÖRBY | FÄRG FRÅN FÖRR

Fikat intas i vardagsrummet. Bland möbler och inredning från både 1800-talet och 1900-talet. På ett bord står ett gammalt Fia med knuff som jag aldrig sett. Ur en gammal radio spelas slagdängor från förr. Morotskakan som vi beställt serveras med lite vispad grädde och röda vinbär. Och det nybryggda Sultankaffet serveras på gammaldags vis. I små porslinskoppar med tillhörande kaffekanna.

 

 

29. FJÄLKINGE | MINAS CHOKLADSTUDIO 

Du hittar Minas Chokladstudio 2 mil öster om Kristianstad. I Trollebygdens vackra landskap, mitt mellan Trolle Ljungby slott och naturreservatet Tosteberga ängar. Här kan du äta chokladfrukost, äta glas producerad av mjölk från Trolle-Ljungby slotts kor eller köpa chokladpraliner.

 

 

30. MAGLEHEM | BLÅHERRE MÖLLA

Blåherremölla drivs idag av Ingemar och hans familj tillsammans med den ideella hembygdsförening i Maglehem i Kristianstads Kommun. Föreningens ändamål är att värna om och uppmärksamma de natur och kulturvärden som Blåherre Mölla och dess närområden erbjuder. Möllan ligger söder om Maglehem i Skåne, i dalgången vid Julebodaån, som rinner ut i Hanöbukten.

 

Kvarnen finns nämnd i texter från 1600-talet och man vet att vattenkraften i ån har utnyttjats för kvarndrift sedan århundraden tillbaka. Man har lyckats bibehålla kvarnmiljöns karaktär med stråtäckta längor i korsvirke, kvarnhus i trä, kvarndamm och kvarnrännor. Tillsammans ger de oss en bild av hur 1700- och 1800-talens Skånska vattenkvarnar såg ut.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

Sverige, Skåne, Kristianstad, Blåherremölla

 

31. ÖSTERLEN | HYLKEGÅRDEN

I början på 1800-talet flyttades gården ut till den plats den har i dag. Under årens gång har gården ändrat utseende ett flertal gånger och i dag är det tyvärr bara kaffestugan som bär spår av den ursprungliga gården. 1917 köptes gården av Per Jeppsson, nuvarande ägarens morfar, och på 20-30-talet byggdes gården delvis om, och fick sitt nuvarande utseende. I slutet av 50-talet arrenderades gården ut till dottern och svärsonen Signe och Åke Andersson och övertogs av dessa 1964.

 

Sverige, Skåne, Österlen, Hylkegården

Sverige, Skåne, Österlen, Hylkegården

 

32. BROMÖLLA | BELLAS PLACE, en Amerikansk Diner i Skåne

På Bella´s place i Bromölla möts du av rock´n roll, kromade lister och filmstjärnor.  Restaurangen är som hämtad ur en 50-talsfilm. Här serveras bland annat amerikanska hamburgare. I baren kan du beställa en riktigt smaskig milkshake – with a cherry on top! Från högtalarna hörs det välkända klassiker som Elvis Presley och Chuck Berry.” Vill dock bara poängtera, att när vi var där, var maten inget att studsa över. Men värt ett besök för fantastiska miljön.

 

 

33. BRÖSARP | KAFFESTUGAN ALUNBRUKET

Kaffestugan Alunbruket i Brösarp på Österlen ska vara Skånes äldsta kaffestuga. Korsvirkesstugan byggdes som arbetarbostad i början på 1700-talet och ligger vackert omgiven av Verkenåns naturreservat. 1930 började Hilda Nilsson servera kaffe med hembakat i sitt hem. Hon var en uppskattad kalaskokerska och startade kaffestugan efter att de röda backarna i Alunbruket blivit ett populärt utflyktsmål. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i fjärde generation. Ha dock med dig att det kan vara oerhört många besökare här sommartid.

 

Sverige, Smultronställen i Skåne, Alunbruket

Året som gick, Skåne

 

34. HÖRBY | KÖLLERÖD | BUTIK GUL

Butik Gul återbruksbutik och bonnakafe. Årets bästa cafe i skåne enligt Magasinet Skåne. Gul är den lilla personliga återbruksbutiken och bonnakafeet man finner mitt i Skåne i lilla byn Kölleröd. Här kan man handla loppisprylar som är till salu i de gamla ladorna, eller bara fika på hembakat i trädgården. Gul blev utnämnt till Skåne Bästa Kafé 2017.

 

SLOTT VÄRDA EN OMVÄG


35. BRÖSARP | CHRISTINEHOFS SLOTT

1737, tolv år efter att Christina Piper köpt Andrarums Alunverk från Jochum Becks arvingar, påbörjades arbetet med ”Nya huset”. Fortifikationsmurmästaren Georg Mockelten fick i uppdrag att uppföra ett storslaget slott i tre våningar och med två flyglar. Slottet fick på Christinas begäran karolinska drag för att hedra hennes bortgångne make, Kungliga rådet och Fältmarskalken Carl Piper. Runt slottet anlades vackra barockträdgårdar. Idag kan man på Christinehof njuta av omgivningarna, gå guidade slottsturer, fika i slottscaféet eller besöka någon av utställningarna.

 

 

36. HÄSSLEHOLM | HOVDALA SLOTT

Hovdala slott ligger nära Finjasjöns södra strand i Hässleholms kommun och utgör ett av de främsta minnesmärkena från snapphanetiden i Skåne. Slottet blev statligt byggnadsminne år 1947  och har anor från medeltiden och består av två delar, mangården och ladugården. Gården omtalas första gången 1130, men fick sitt nuvarande läge på 1500-talet. På denna tid fanns en vallgrav runt anläggningen som fortfarande, dock torrlagd, omger borgområdet. Med sitt läge i gränslandet spelade Hovdala en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet. Här finns också fantastiska vandringsleder.

 

Sverige, Skåne, Hässleholm

 

37. KRISTIANSTAD | BÄCKASKOG SLOTT 

Bäckaskog Slott hittar man lite norr om Kristianstad. På näset mellan de två sjöarna Ivösjön och Oppmannasjön. Varje slott har sin egen unika egenskap. På flera slott kan man uppleva vinprovningar, utställningar, yogahelger och Fine Dining. På Bäckaskog Slott, kan du bland annat gå på spökvandring.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

 

38. ÖSTRA GÖINGE | WANÅS SLOTT

De äldsta delarna av slottet härstammar från 1400-talet men under Nordiska sjuårskriget, 1563-1570, skövlades och brändes huvudbyggnaden av svenska trupper. Cirka 1566 återställde Sten Bille byggnaden. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid ombyggnaden år 1900. Herrgårdsalléerna och slottsdammen, samt den engelska parken och orangeriet anlades omkring 1800. På Wanås har man skapat en plats där konst, natur och historia kan mötas.

 

 

Translation
If you are in the south of Sweden you should visit some of the places on the list above. Here are 37 of my best tips for nature, beaches, castles and coffe houses. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

22 Comments

 1. Jag har verkligen mycket kvar att upptäcka i Skåne! Förhoppningsvis kommer vi iväg till Österlen i sommar, men jag brukar ha svårt att vilja lämna vårt fina Sturkö…

  1. Det kan jag faktiskt förstå. Karlskrona är fantastiskt och där finns också mycket att upptäcka. Men Österlen är alltid värt ett besök…

 2. Skåne är bra vackert, har så många fina minnen därifrån då min farmor och farfar bodde där (Malmö) då de var i livet. Tror vi besökt alla dessa smultronställen du tipsar om, men jag skulle gärna åka tillbaka, över 10 år sen jag var där!

  1. Det finns så många vackra ställen i Skåne och i Sverige. Och ibland missar man
   mycket för att man tror att man måste åka långt bort för att få upplevelser.
   Jag hoppas verkligen att du får tillfälle att besöka Skåne igen :)

 3. Oj, jag har inte varit på ett enda av de här ställena… trots att jag kommer från Skåne! Men ibland är det ju bra att ha lite kvar att se fram emot ;)

  1. Lund borde kanske också vara med på listan :)… Men visst är det mycket man inte hunnit med fast det finns bara
   runt hörnet. Karlskrona skärgård är nog nästa för mig. Har varit i Karlskrona, men aldrig på öarna. Ni får ta en tur
   hitåt så lovar vi att roadtrippa med er :)

 4. says:

  Tack för fina tips! Skåne finns med på “att besöka” i sommar. Och här finns mycket att se och uppleva. Jag har varit i Skåne och besökt en del platser men vill se mer.

  1. Skåne är verkligen magisk på framför allt våren och sommaren. Precis som många andra ställen i Sverige :). Har så många påbörjade inlägg med fler Skånetips, ska bara hinna göra klart dem. Om du är i krokarna av Kristianstad är det bara att höra av sig :)

 5. Åsa Davidsson says:

  REdigera gärna stavfelet på Forsakar

   1. Timo Kantomäki says:

    Tykarpsgrottan och Hovdala slott utanför Hässleholm?!?!

 6. – Hallå Daniela & Göran !! Mycket trevligt sammansatt om Skåne och dess många olika Highlights, ja jisses…vi har en hel del att erbjuda. Om jag fatta galoppen rätt så skulle ni till Kristianstad i maj. Nu är ni ju sannolikt fullbokade men jag vill berätta att jag guidar på Ivön och den lokala paleontologin är min specialitet. Kolla in Havsdrakarnas Hus i Bromölla, och varför inte testa på att bli Fossiljägare för en dag. På Åsens Fältstation vaskar nu fram ostron, koraller, bläckfiskrester och hajtänder från Krithavet. 80 miljoner år gamla visitkort från en svunnen tid. Sveriges enda paleontologiska fältstation. Ni behåller givetvis era fynd.

  1. Hej Filip
   Visst har skåne massor att bjuda på. Och Kristianstad ska vi inte prata om :). Din guidning låter oerhört intressant och vi skulle jättegärna följa med på den och skriva om den. Kanske finns möjlighet längre fram? Har din mail nu. Hör av mig igen om någon vecka:).

 7. Tycker att ni ska ta och besöka nyöppnade Alice & Katten i Lund. En te salong som är något så magiskt.

 8. Karolin Brakander says:

  Kommentar:
  Alpackatreeking är i Västra Torup….inte som det står Svedala Torup. Bör korrigeras för att inte vilseleda, då det är i olika ändar av Skåne

  1. Västra Torup är ju angivet i texten. Ändrar däremot kommun så det bli rätt :).

 9. Oj, -vad många bra tips! Detta inlägg får jag återkomma till när det är dags att upptäcka Skåne mer igen!

  1. Tack Moa. Ja det finns mycket att upptäcka i Skåne. Å trots att jag bott här hela mitt liv, upptäcker jag fortfarande nya ställen :).

 10. Leif Nilsson says:

  Trevligt med fina tips. 29 tips med 39 punkter :-) Ett fint tips kruthusen och Torsebro Ha en skön sommar trots virus.

  1. Haha. Ja listan har växt med tiden. Ville inte ändra rubriken riktigt än. Har faktiskt varit där och borde kanske lägga till på listan. Du ser 29 blev 39 och nu kanske 40 :))

 11. Elisabet Forsander says:

  Tyvärr finns det inte någon verksamhet på slottet i Snogeholm. Det lades ned för flera år sen.

  1. Stort tack för uppdateringen. Ibland hinner man inte riktigt uppdatera sina listor :). Fixar så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *