– Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Visit Kristianstad & Skåne Nordost –
Jag har bott i Kristianstad i Skåne sedan 1997. Och jag insåg redan när jag flyttade hit, vilken vacker stad jag hamnat i. Fina gågator i centrum, en vacker grön park längs med Helgeå mitt i stan. En stad helt omringad av en otroligt fantastisk natur med bland annat både vattenriket och Linnerundan och Hammarsjön på gångavstånd. Här finns ett biosfärområde, tallskogar och bokskogar. Och inte att glömma, några av Sveriges vackrast stränder runt hörnet.
Ända sedan jag hamnade här, har mannen och jag gjort roadtrips flera gånger per år för att upptäcka vårt närområde och hittat så mycket som vi blivit förtjusta i. Mysiga caféer, stränder, små byar och dolda dungar och stigar. Jag och vi har, trots det, missat en hel del och inte hunnit med så mycket som vi skulle önskat. När jag så i sommar, under några dagar, fick möjligheten att upptäcka mer av Nordöstra Skåne tillsammans med kollegan Annika från Resfredag, blev jag både glad och förväntansfull. Jag upptäckte att flera av upplevelserna på programmet var helt nya och oupptäckta för mig.
NORDÖSTRA SKÅNE, ÖRÖRD VILDMARK & SKÅNES ENDA SKÄRGÅRD
Hela Nordöstra Skåne, med bland annat Kristianstad och Hässleholm, har så mycket att erbjuda. Så många missar denna delen av Skåne till fördel för Österlen. Men Skåne är så mycket mer än Österlen. Här i Nordöstra Skåne hittar man orörd vildmark, djupa urskogar, slingrande bäckar och svala sjöar. Här finns en stillhet och unika naturupplevelser långt bortom allfarvägarna. Vi skulle gärna trampat dressin i skogen, vandrat med alpackor, rida islandshäst eller paddla kanot, men tiden räcker inte alltid till.
I Nordöstra Skåne kan man vandra i timmar utan att möta andra vandrare. Här finns ett stort urval av välskötta vandringsleder att välja mellan, och här finns stora sjöar med mängder av små öar i, perfekta för paddlingsäventyr, fiske och bad. Och, här finns en av Europas populäraste klättringsområden för Bouldering, Kjugekull. Vi har fått uppleva några av dessa och här kommer mina sju bästa tips just nu. Du hittar fler artiklar om Kristianstad här och mina lista med smultronställen i Kristianstad här och om Skåne här.
1. KRISTIANSTAD | HELGE Å & NATURUM | Ett av Unescos Biosfärområden
Från vårt vår lägenhet i Kristianstad, har vi lyxen, att ha utsikt över Naturum och Vattenriket. Jag kan väl säga att detta är mitt vattenhål. Här i nordöstra Skåne, runt staden Kristianstad, ligger ett område av våtmarker som tillsammans utgör Kristianstad Vattenrike. Unesco har utsett det till ett skyddat biosfärområde och innehåller flera naturreservat. Vid Helge ås stränder mitt i staden hittar man Naturum där man kan upptäcka floran och faunan i området. Vill man göra det på närmare håll, kan man alltid boka en båttur eller paddla längs med en av alla leder som finns i reservatet.
Hela området är också rikt på fågelliv. Så vill man spana på fåglar kan man göra det i det dolda i fågelskådartornet vid Karpalunddammarna eller leta efter den majestätiska vita storken på Storkcentret. Och vill man uppleva hela det levande kulturlandskapet kan man besök Sånnarna friluftsmuseum. Där odlas marken på traditionellt vis med hjälp av bland annat växelbruk och rotationsodling. Få platser har en så rik och varierad natur som Vattenriket i Kristianstad och Helge å. Läs mer på Vattenriket Kristianstad.
2. KRISTIANSTAD | KJUGEKULL | Bouldering & vandring
Några mil norr om Kristianstad hittar man Kjugekull som är ett Natura 2000-område. Ett område som jag hört om alldeles för många gånger utan att besöka. Naturområdet är beläget mellan Ivösjön och Oppmannasjön och täckt av lövskog och hagmark. Men det området kanske är mest känt för är det stora antal klippblock som finns här. Och dessa har sedan 1990-talet gjort Kjugekull till en känd och populär plats för utövare av klättringsporten bouldering. Som vi nu fick prova. Och oj vad mycket svårare det är än det ser ut.
År 2008 fanns det cirka 1 268 klätterproblem på Kjugekull. Blockens, stenbumlingarnas, svårighet att klättra benämns som problem. Jag lyckades komma halvvägs upp för vårt enkla problem och höll mig sedan till att klättra på stenar som inte var klassade som problem :). Tur vår guide Daniel hade en ängels tålamod och pedagogik. Annika däremot lyckades klättra hela vägen. Utöver bouldering, är det ett fantastiskt område att vandra i och man har fantastisk utsikt över de båda sjöarna.
3. KRISTIANSTAD | TOSTEBERGA HAMN | Skånes enda skärgård
Tosteberga hamn. Hur kan jag inte ha besökt denna söta plats som ligger bara ett par mil från Kristianstad, på gränsen till Blekinge. Istället för att gå den vackra promenaden, tar vi bilen idag, längs med den dramatiska kustlinjen är fantastiskt och påminner faktiskt om Österlen. Den lilla fiskeby är inte stor, men ligger helt magiskt bland åkrar, vackra klippstränder, dramatiska kärr och prunkande strandängar. Och inte helt oväntat kallas Tosteberga för Skånes enda skärgård. Mitt jag bara njuter av allt det gulliga och mysiga här.
På området finns både vacker klippstrand, dramatiska kärr och prunkande strandängar. Strandängarna har så speciella naturvärden att de har blivit utnämnda till både ett naturreservat och EU:s Natura 2000-område för speciellt skyddsvärda arter. Detta reservat, som smidigt nog kallas för Tosteberga ängar, bjuder på fantastisk blomsterprakt under våren. Hit reser dessutom varje vinter människor från alla håll för en sak. Att få se havsörn, och troligtvis inte bara en utan många. Läs mer på Naturskyddsföreningen.
4. HÄSSLEHOLM | BRÖNNE FARM | Rid islandshäst bland vackra vyer i Skåne
Bara några minuter från Hovdala Slott hittar man Brönne Farm. På Brönne Farm arrangeras guidade ridturer på islandshästar genom skogarna och markerna kring Hovdala Slott och Finjasjön söder om Hässleholm. Turerna brukar ta mellan två och tre timmar, och kan bokas från mars till december. En upplevelse som Annika ska få vara med om. Själv beger jag mig till Hovdala Nuturområde för en vandring och naturupplevelse. Boka din tur med Islandshästar på Brönne Farm.
5. HÄSSLEHOLM | HOVDALA | Slott, naturområde & vandringscentrum i Nordöstra Skåne
Redan när jag kör i på parkeringen till Hovdala Slott är jag småförälskad. Fåren längs med vägen, den röda stugan, slotten och ängen med vilda blommor. Hovdala Naturområde & Vandringscentrum ligger söder om Finjasjön, och bjuder på en unik kombination av historia, framtid, natur och äventyr. Hovdala omtalas första gången på 1300-talet. På Gårdstaliden, omkring en kilometer väster om slottet, låg tidigare en borg från högmedeltiden där man gjort flera arkeologiska undersökningar.
Landskapet kring Hovdala är vackert och har allt från kullar, dalar och djupa skogar. I dalarna, ravinerna och vattenfallen kring Hovdalaån lever en stor mängd fladdermusarter, och i floden finns den fridlysta flodpärlmusslan. Jag ska idag vandra halva leden “Jakten på Gullspira” som är 21 kilometer. En fantastisk led som går bland skogsdungar och åkrar bland får och kor. Jag har just denna dag så klart glömt myggmedel och slås halva tiden med myggen, medan jag den andra halvan försöker njuta av den vackra leden. Den tar mig förbi Hovdalas nya naturnära vindskydd som är unika av sitt slag i Sverige.
Vandringen avslutar jag på trädkaféet här uppe som har en fantastisk utsikt över ett landskap som har allt utom möjligtvis fjäll. Här finns vandringsalternativ för såväl den inbitne trekkern som för den naturintresserade flanören. Den bästa och längsta vandringsleden är Hovdalaleden 57 km, som startar och slutar på Hässleholm C eller Hovdala slott. För den som vill vandra mer,n i går Nord till Syd-leden vidare i Skåneledssystemet. Här kan du träna för din utmanande vandring på annan destination och ägna dig åt friluftsliv under flera dagar i sträck.
Rundlederna på Vandringscentrum är Höjdarnas höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km, I Posta-Nillas spår 26 km och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För den som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk. Denna gång hann jag inte med att upptäcka slottet, men ser fram emot att göra det nästa gång. Läs mer på Hovdala slotts sida.
6. ÖSTRA GÖINGE | WANÅS | Slottsmiljö & Kulturpark
Wanås Slott ligger i Knislinge i Östra Göinge Kommun cirka två mil norr om Kristianstad. Att besöka Wanås innebär att man får uppleva mer än ett slott. Wanås består av ett ett ekologiskt jordbruk, ett vackert hotell, en restaurang som serverar rätter med kött och grönsaker från Wanås egen produktion, en fantastisk skulpturpark och ett konstgalleri. Wanås Skulpturpark är något utöver det vanliga och konsten är närvarande överallt. Det är en drömlik park och fascinerande konstupplevelse för hela familjen.
I kulturparken finns över 50 permanenta verk av samtiden största internationella konstnärer och gästutställningar med spännande installationer och konstverk. Här kan barnen skriva ned sina önskningar och hänga upp dem i Yoko Onos önsketräd [Yoko Ono, Wish Trees for Wanås, 1996/2011], de kan klättra, hoppa ifrån och hänga ifrån konstverk i skogen, springa och leka bland gungorna som ju är konstverk i sig själva. I butiken finns ekologiska leksaker till salu och i kaféet finns ekologiska bakverk och glass. Läs mer på Wanås sida.
7. KRISTIANSTAD | ÅHUS & YNGSJÖ | Strandpromenader och glass
Något många runt om i Sverige kanske inte vet, är att Kristianstad är omringat av vackra stränder. Milsvida långgrunda sandstränder, det lätt salta vattnet och de grunda sandbankerna. Den ljumma doften av tall och sälta, vindarna och det speciella ljuset. Allt detta kan man uppleva i Åhus och Yngsjö. Kristianstad erbjuder en fyra mil lång kustremsa med 19 olika badplatser. Från Åhus och flera mil söderut kan man gå längs strandkanten och den modige kan även ta sig ett bad. Tre av badplatserna har erhållit utmärkelsen “Blå Flagg” av stiftelsen “Håll Sverige rent”. Täppet, Yngsjö och Rigeleje. I Sverige finns det cirka 40 “Blå Flagg” badplatser. Besöket avslutar man med att äta glass i Åhus. Där några av Sveriges största glassar serveras.
Translation
Skåne is the most southern part of Sweden. Most people visiting here focus on Österlen in the southwest. But Skåne offers so much more. Todays article is focused on the stunning nature of the Northeast with Kristianstad and Hässleholm.
Dagarna i Hässleholm och Kristianstad, i Nordöstra Skåne, gjordes i samarbete med Tillväxt Kristianstad & Skåne Nordost.