Efter att ha dragit på oss hela vinteroveraller, mössor med öron, vantar och vinterkängor är vi redo för att åka hundspann. Jag delar min släde med ett par från Malaga. De reser gärna och ofta, men helst på sommaren när det är som varmast på Malaga och då åker de gärna norrut. Det står tre slädar med hundar redo för att ge sig iväg. 

 

De 36 huskisarna skäller oavbrutet otåliga att ge sig iväg. Så fort slädarna drar iväg, tystnar skällandet och man får känslan av lycka bland hundarna. Vår släde, vårt hundspann, dras av 12 hundar, och ledarhundar är Tsunami och Zlatan. Lukten av våt hund och kyla når min näsa och för ovanlighetens skull är det inte en oangenäm doft. Förutom hundarnas flämtande är ljuden av släden mot snön de enda man hör i den vita vildmarken. Kilometer efter kilometer av vitt orörd snö. Emellanåt springer hundarna så fort att släden inte hänger med. Att sitta längst fram på släden är en klar fördel när man vill fotografera. Men när hundarna plötsligt ökar tempot och drar iväg, och släden inte riktigt hänger med, och man hamnar vid sidan av spåret i en halv meter snö, då har man helt plötsligt också en halv meter pudersnö i knät. Men ett puder som man bara borstade bort med ett leende och hoppades att kameran inte tagit skada.

 

Vi far genom vit skog, över vita glittrande vidder och genom buskig vegetation. När vi kommer fram till den samiska kåtan för fika, är den redan överfull av folk. Istället ställer vi oss utanför och fikar. Vilket faktiskt är helt underbart och vi njuter av tystnaden. Sebastian, föraren och ägaren av vår släde och våra hundar, lovar oss en lite längre runda än planerat för att kompensera för att vi inte kunde fika inne i kåtan, och det tackar vi inte nej till. Efter slädturen pratar jag med Juliana, en av guiderna. Jag undrar vad de gör på sommaren när hundarna vilar. “Tyvärr är här inte så mycket turister på sommaren, vilket är synd, för här är jättevackert.” Med ett leende lägger hon till ” och mycket mygg e här”.

 

Jag blir förvånad, för här måste vara massor att se och göra på sommaren med. Men enligt Juliana åker alla turister till Abisko för att klättra på Kilimanjaro. Och visst finns här mycket att göra, sommar som vinter. Älgsafari, hundspann, ett besök i gruvan, Kiruna Kyrka, skoterfärder, midnattssol, pimpla och fiska, norrsken, besöka en Samisk by, Ishotellet i Jukkasjärvi, skidåkning, rensläde eller varför inte ta en helikoptertur. Det här kan man verkligen kalla ett arktiskt äventyr. Magiskt! Och tänka sig, att vi har det här hemma runt vårt eget hörn. Förhoppningsvis blir det inte sista gången jag får möjligheten att besöka Kiruna. Eller åka hundspann.

 

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

Sverige, Kiruna, Hundspann

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *