När jag växte upp, på 70 och 80-talet, ansågs graffiti som något fult, kriminellt och var inget anat än vandalism. Det ansågs inte vara konst hur vackert det än var. Det var helt enkelt bara klotter. Idag ses många graffitimålare som konstnärer och  livnär sig på sin konst. 

 

Under våra resor runt om i världen har vi, säkert precis som du, stött på oerhört mycket graffiti. Och mycket av den är fascinerande, inspirerande och imponerande. Även den sämsta graffiti kan ibland lyfta en plats eller ett kvarter. I de fattigaste kvarteren i världen, tillför ALL graffiti lite färg och glädje. Åsikterna om graffiti är delade. Fortfarande finns det, de som tycker att det är vandalism, medan andra säger att det är konst och ett uttryckssätt som bör försvaras och i vissa fall uppmuntras. Debatten om graffiti liknar den som ständigt förs om konst i allmänhet. Vad är konst och vad är bara konstigt? Vem bestämmer och har auktoritet i dessa frågor? Ja, det är väl i de flesta fall betraktaren.

 

GRAFFITI UR ETT HISTORISK PERSPEKTIV

Många pratar om graffitin har sitt ursprung i 1970-talets USA, där ungdomar i början av decenniet började måla på väggar med sprayfärg. De ville ta plats, visa att de fanns. Graffitin gav uttryckt för vad de tyckte och kände. Men graffitin är äldre än så. Att skriva, rita och klottra på väggar i det offentliga rummet, är något människor gjort i tusentals år. Klotter, eller graffiti, har blandat annat hittats i Roms katakomber och i medeltida kyrkor.

 

Graffiti som subkultur och spraykonsten som vi idag förknippar graffiti med, utvecklades på slutet av 1960-talet i Philadelphia, Pennsylvania. Den har sitt ursprung i bombing. Bombing gick helt enkelt ut på att skriva sin signatur så mycket som möjligt. De första stora kända artisterna var Cornbread och Cool Earl. Idag finns många kända graffitikonstnärer som flera av oss känner igen. Som Banksy, Blu, Mode 2, Miss Van, Eric II Cane och Os Gemeos.

 


Berlin

 

SVERIGE | KRISTIANSTAD

Idag är sprejkonsten erkänd och pryder många betongväggar även här i Sverige. Borås är en av städerna som ligger framkant när det gäller graffiti som konst. Under ett par dagar varje år arrangeras festivalen “No Limits”. Idéen är att låta konstnärer skapa konst under lagliga omständigheter. Även min hemstad Kristianstad har nu tagit till sig graffitin som konst. Sedan några månader tillbaka, finns ett av de vackraste graffitiverk jag har sett, faktisk här. Det är skapat av den Spanska konstnären Lula Goce och verket kallas “Lola and the Sea”.

 

GRAFFITI I BERLIN

För några år sedan spenderade jag en helg i Berlin. Berlin är kanske en av de mer kända städerna när det gäller graffiti och många kända graffitikonstnärer har gjort verk här. Och jag tycker att gatukonsten har gjort Berlin vackrare. Något man bör veta om just Berlin och Graffiti, är det faktiskt är olagligt. Jag har samlat tolv av Berlins mer kända graffitiverk här.

 

GRAFFITI I YUCATAN I MEXIKO

Graffitin i Mexiko är lite annorlunda än i resten av världen. Den bygger på en folklig konstform som förekommer mest där och i Usa. Som ett sätt att sysselsätta och stödja arbetslösa konstnärer under den nordamerikanske depressionen på 1930-talet, skapades grannskapskonst [40 år före uppkomsten i Pennsylvania]. Man kallade till ett möte med kvarterets invånare och utsåg plats där målningen skulle göras och röstade fram bästa förslaget. Sedan målade man gemensamt.

 

ANDRA PLATSER I VÄRLDEN


ITALIEN | NEAPEL

ITALIEN| ROM

FRANKRIKE | ANTIBES

KUBA | HAVANNA

LETTLAND | RIGA

POLEN | WARZSAWA

SVERIGE | STOCKHOLM

THAILAND | CHANTABOON

UNGERN | BUDAPEST

Ungern, Budapest, Judiska Kvarteren

USA | SARASOTA

GREKLAND | KRETA

UNGERN | DEBRECEN 

SPANIEN | ZAMORA

ISLAND | AKUREYRI

Island, Akureyri

Island, Akureyri

 

Translation
Here are some of my favourite graffiti arts from around the world. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Oj, så många länder du fick med!
    Vi var i SydAmerika för ett år sedan. Valparaiso i Chile var verkligen helt otroligt med sin gatukonst. Även i La Boca var väldigt färgsprakande.

    1. Jag gillar ju graffiti, så tar alla tillfällen att fånga dem på bild :). Finns nog några till i arkivet. Åh, varken varit i Valpariso eller La Boca. Valpariso har funnits på bucketlistan länge :).

  2. Yes! Vilket härligt inlägg och en upprättelse för den “riktiga” graffittin, tusen Tack!

    1. Åh tack Gertie. Tycker personligen att graffiti lyfter de flesta platser i världen. Framför allt gråa tråkiga storstäder. Mer Graffiti åt folket :) :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *