– Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Magnetic Latvia & Nordic TB –

Lettland, Riga

 

Baltikum och den Nordöstra sidan av Europa och de närliggande före detta Ryska länderna, ligger för mig lite som i en dimma. Av någon anledning har de förblivit “The Roads Less Travelled”. Kanske, när det åter blivit säkert att resa, blir Lettland ett land som jag hoppas kunna kalla “The Roads More Travelled”.

 

2016 fick jag möjligheten att åka till Kiev i Ukraina tillsammans med SOS Barnbyar och Svenska Lantchips. Målet med den resan var att få se SOS Barnbyars insatser i området, och det innebär väldigt lite intryck från själva Kiev. Mitt andra besök i regionen var för ganska exakt tre år sedan. Jag besökte då Riga i Lettland för första gången. Och trots att jag bara hade en dag på mig att upptäcka staden, bjöd den på så mycket vackert, att jag önskade ha kunnat stanna längre. Det var dessutom en av de finaste vinterdagarna jag hade det året.

 

De är mina enda besök i dessa Europas yttersta delar. Utöver min resa till Riga, är det något annat som på nytt gjort att Baltikum och Lettland lockar. Nu i vinter har det blivit många mat och reseprogram. Och i ett kombinerat sådant åker “Hairy Bikers” genom Baltikum på motorcykel. Deras resa gör mig nyfiken på att upptäcka mer av hela Baltikum, men framför allt Lettland.

 

Lettland är inget stort land. Här bor bara två miljoner invånare och nästan hälften av dem, 800 000, bor i landets huvudstad Riga. Lettland blev inte självständigt förrän 1991. Det efter att i flera århundraden varit ockuperat av många olika länder. Störst är kanske de Ryska influenserna. Här pratar nästan hälften av befolkningen Ryska och den andra halvan Lettiska.

 

Lettland, Riga

 

MATMECKAT RIGA

Medan vi väntar på att det ska bli säkert att resa igen, får vi drömma och planera. Trots att jag redan varit i Riga, vill jag ändå återvända dit. Riga överraskade med en ljuvliga färger i arkitekturen och en helt otrolig matkultur. Restaurangerna serverade lokala rätter, med lokala råvaror i modern tappning. En av restaurangerna jag verkligen kan rekommendera [mot förbehåll för att den fortfarande har öppet] är Demokrātisks Vīna Bārs Garage som ligger i Bergs Bazar i ett av Rigas nygamla kvarter. Något som jag missade när jag var här, är Rigas stora inomhusmatmarknad. Marknadens byggnader är gjorda av gamla zeppelinarskjul. Nu på önskelistan.

 

Men det finns många fler plastser på min Lettiska bucketlist. Som Bibliotēka N°1 Restorāns. Restaurangen ligger i den vackra Vermanesparken i Rigas centrum och borden är omringade av grönska. Här bjuds man på ett unikt och modernt ”bibliotek” av lettiska maträtter. Låter så spännande. Jag är också ganska svag för restauranger med öppna kök. Det gör att jag även lockas av ett besök på restaurang EQUUS där menyn baseras på en kombination av lettisk, klassisk och skandinavisk mat.

 

Lettland, Riga

Lettland, Riga, Garage Restaurant

 

NATUR & STRÄNDER I JURMALA 

Jurmala är Lettlands enda kurort och känd för sina spahotell. Staden ligger bara 25 kilometer från Riga. Hit har man i århundraden åkt för att avnjuta områdets hälsobringande källor och gyttjebad. Stadens stora attraktion är den nästan 26 km långa sandstranden och de stora tallskogarna. Men staden kan också, tillsammans med Riga, skryta med att ha Lettlands största koncentration av lyxhotell. Jag skulle gärna bo ett par tre nätter på ett av dessa, njuta av några behandlingar och där emellan upptäcka den vackra naturen som Jurmala är känd för. Eller kanske bara ligga och vila på den långa stranden.

 

Lettland, Jurmala
Foto: Latvia Travel

 

STRÖVA I GAUJA NATIONALPARK & SIGULDA

Gaujas nationalpark ska vara full av fantastiska vandringsleder och fascinerande medeltida slott. Här kan man också ta en båttur genom den grönskande naturen. Utmärkande för denna 95,3 kilometer långa del av floden Gauja är den stora mångfalden i naturen. Nationalparken skapades just för att skydda Gaujas floddal och områdets unika naturvärden. Här hittar man en tredjedel av alla naturminnesmärken i Lettland, 500 kulturminnesmärken, historiska minnesmärken som fornborgar, murslott, kyrkor, herrgårdar och väderkvarnar.

 

Parken sträcker sig över Amata, Cesis, Incukalns, Krimulda, Ligatne, Pargauja och Sigulda socknar. Och två av platserna i parken jag vill besöka är Turaidas Museiområde och Sigulda. Turaida är, poetiskt översatt från liviska, och betyder “Guds trädgård”. Även här finns medeltida slottet att utforska, spännande museer och möjligheten att njuta av den vackra utsikten över Gaujas dalgång. Men det är bilderna över Sigulda på Instagram som får mig på fall. Både parken och staden.

 

Lettland, Sigulda

Lettland, Sigulda
Foton: Latvia Travel

 

BYN KULDIGA ETT UNESCO VÄRLDSARV I VÄSTRA LETTLAND

Något jag älskar att göra när vi reser, utöver att besöka deras stora matmarknader, är att gå en matlagningskurs. Om möjligheten ges. Jag ser framför mig att jag kanske skulle kunna göra det i den idylliska lilla byn Kuldiga. Kanske få lära mig skapa äkta Lettiska maträtter och framför allt få smaka massor av Lettisk mat. Rödbetssoppa, piroger och Pelmeni. Pelmeni som är Lettlands svar på ravioli med inspiration från Ryssland.

 

I regionen Kurzeme i västra Lettland, som omfattar Kuldiga, Ventspils och Liepaja, finns helt lokala specialiteter. Och jag kan inte vänta att få smaka dem. Som Sklandarausis, en ojäst pirog bakad på rågmjöl, med potatis och morotsfyllning. Biguzis som är en dessert gjord på grovt rågbröd och vispgrädde. Och Bukstinputra som är en korngrynsgröt med potatis. Alla låter kanske inte helt lockande, som gröt med potatis, med ändå spännande när man aldrig smakat något liknande förut.

 

Den här underbara staden ska ha barockens magnifika och härliga träarkitektur. I Kuldiga kan man besöka Ventas Rumba som är Europas bredaste vattenfall med sin 249 meter. Men här finns också Lettlands högsta vattenfall,  Aleksupites vattenfall som är 4,5 meter högt. Man kan ta en promenad över den gamla tegelbron Venta som byggdes 1874 och är en av Europas längsta tegelbroar. I den medeltida stadskärnan, kring floden Aleksupite, finns en unik och ovanligt välbevarad samling av småstadshus från 1600- och 1700-talet. Den enda av sitt slag i Baltikum.

 

Det finns också något lite annorlunda som lockar mig här. Riezupes sandgrottor. Lettlands största labyrint av underjordiska grottor. Och två kilometer av den är öppen för allmänheten. Under Hertig Jakobs tid fördes sand från Riezupegrottorna utomlands för att användas i tillverkningen av glas. Ja, ni förstår varför jag är lite lockad av denna stad.

 

Lettland, Riga, Garage Restaurant


Foto nedan: Latvia Travel

 

STRÄNDERNA I LIEPAJA I SYDVÄSTRA LETTLAND

Liepaja är känd som “vindens stad” och ligger i regionen Kurzeme. Det är en hamnstad med lite ovanligare sevärdheter. Allt från jugendarkitektur och historiska kyrkor till den brutala sovjetiska marinens militära del av hamnen. Men här finns också otippat en fantastisk strand och rika musikaliska traditioner.

 


Foto: Latvia Travel

 

Translation
I have only visited the Baltic countries once. That was four years ago when I got to explore Riga in Latvia for one day. Now I am dreaming of going back and exploring more of this excinting country. As soon as it is safe for all of us to travel again. 

 


Dagens inlägg är ett betalt samarbete med Magnetic Latvia and NordicTB under kampanjnamnen #TravelmemoriesLatvia #MagneticLatvia.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

  1. Jag visste inte att Lettland var så här fint! Blir riktigt sugen på att uppleva alla dessa vackra platser! :)

    1. Inte jag heller :). Hade ju bara varit i Riga. Ibland är Instagram bra :).

  2. […] 5 platser i Lettland som jag drömmer om att besöka […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *