Det har gått 35 år sedan jag besökte Venedig för första gången. Då, bodde jag och min italienska klass en hel vecka på ett litet tvåstjärnigt hotell cirka tio minuters promenad från Marcusplatsen. Det är en av mina ungdoms resor som har lämnat många starka minnen och intryck. Jag har alltid velat återvända, men istället valt resmål jag inte varit på. Venedig 30 år senare, är så mycket vackrare än jag minns.

 

Det Venedig jag hamnar i denna gång är både som jag minns, men också så mycket bättre. Då var det mulen höst. Nästan hela veckan. Nu blev vi bortskämda med sol och värme. Denna gången har vi inte en hel vecka på oss att upptäcka kanalernas stad, som då. Bara en otroligt värdefull dag. Stor anledning till att vi valde just denna rutten för vår familjekryssning var Venedig… och Mykonos. Jag ville så gärna att mamma skulle få uppleva staden medan hon orkar. Tyvärr fick jag och mannen inte ens en hel dag. Medan resten av familjen gick i land tidigt på förmiddagen, fick mannen vänta på att jag skulle orka ta mig upp.

 

Så några timmar senare är vi redo att lämna fartyget. Men att ta sig in till Venedig är inte helt lätt. Numera får kryssningsfartygen inte ankra så nära staden som förr. Det innebär först en båttur från fartyget till en mindre hamnterminal. Därifrån kan man välja att gå in till Venedig, cirka tjugo minuter, eller ta tåg halva sträckan och sedan gå. Vi gjorde det senare för att spara tid. Eftersom vi dessutom var tvungna att vara tillbaka på båten en halvtimme innan avresa, krympte vår tid ytterligare. Vi fick cirka tre timmar i Venedig. Tre underbara timmar som vi lyckades fylla av upplevelser utan stress. Inte förrän det var dags att åka tillbaka till fartyget.

 

LÄS MER: Mitt första besök i Venedig när jag var 18 år gammal… cirka 30 år sedan :).

 

 

KORT HISTORIA OM STADEN PÅ PÅLAR

Det finns så klart mycket historia och kultur kring Venedig. Däremot finns det ingen säker källa på när Venedig grundades. Venedig var under antiken utspridda små orter som låg på de olika öarna i lagunen. En teori är att Venedig uppfördes av flyktingar som tog sin tillflykt till de avlägsna öarna när hunnerna invaderade romarriket på 400-talet. En skröna berättar att de människor som slog sig ner i lagunen hälsade varandra med ”veni etiam” [även jag har kommit hit] vilket skall ha givit upphov till stadens namn.

 

Venedig existerade som en självständig stat från 697 fram till 1797, först som hertigdöme och från 1100-talet som republik. Idag består regionen Veneto av 117 små öar förbundna genom broar och åtskilda av ett nätverk av kanaler. Namnet Venedig kommer av folket, veneter, som levde i området. Venedig var under Medeltiden och italienska renässansen en plats med stor kulturell och konstnärlig utveckling. Känd över hela världen. Men staden var också en mäktig fästning och ett viktigt militärt och ekonomiskt centrum.

 

 

HUR MAN UPPLEVER VENEDIG PÅ TRE TIMMAR

För att komma till piazza San Marco blir det en lång promenad genom denna säregna stad. Staden som ser ut som en gigantisk filmscen fylld av rekvisita och kulisser. För att komma på rätt sida piazzan, behöver vi ta oss över en av kanalerna. Den två minuter långa färden gör vi med gondoltaxi. För mig, är Venedig, en av de där städerna där man bara ska strosa runt utan några planerade mål. Upptäcka staden en bro i taget. En kanal i taget.

 

Under vårt strosande i en av gränderna, ser vi en lång kö utanför en pizzeria. Självklart måste vi ställa oss i kön för att se vad som lockar så många att köa. Och ja, köandet var värt pizzan. Udda pizzor fyllda med lyxiga italienska ingredienser. Vi väljer en inbakad variant fylld med mozarella och parmaskinka. Vi äter den på gående fot. Tyvärr blir mannen av med halva. Den blir stulen av en fiskmås på Sankt Marcusplatsen :). Så varning för att äta saker stående där. Stöldrisken är stor.

 

PRIVAT BÅTTAXI TILLBAKA TILL BÅTHAMNEN

En av systers drömmar vid besöket i Venedig, var att också besöka Murano och Burano. Men tiden räcker inte till denna gång. Så vi stannar till vid en glasbutik med glas från Murano , där jag köper en julgranskula i glas till henne som kompensation. Vår fortsatta promenad går via Suckarnas bro ända bort till Rialtobron. Väl där börjar vår tid ta slut. Vid Rialtobron köper vi färsk gelato på nygjorda strutar. Det går ju inte att lämna Venedig utan att ha ätit gelato. Vi plockar ut kontanter på språng och åker privat båttaxi till båthamnen. Självklary släpps vi av på fel sida. Vår transportbåt från kryssningen står på andra sidan. Vi får springa. Långt. När vi kommer fram vet alla vilka vi är. De har väntat på oss. Men, vi är inte allra sist. Puh. Längtar redan efter nästa besök i denna ljuvliga stad.

 

 

13 SAKER MAN INTE BÖR MISSA I VENEDIG

1. ST MARCUSPLATSEN, MARKUSKYRKAN & ST MARCO KAMPANILE
Piazza San Marco är Venedigs mest kända och offentliga torg. På Piazza San Marco finns också några av Venedigs största sevärdheter. Basilica di San Marco, St Markuskyrkan vars grund lades redan på 1000-talet. Kampanilen, det 87 meter höga tornet där Galileo för första gången riktade en kikare mot stjärnhimlen år 1609.

2. DODGEPALATSET & SUCKARNAS BRO
Intill Markusplatsen ligger Dogepalatset, varifrån Venedig styrdes under många hundra år. DodgePalatset sitter ihop med institutionssalarna via ”suckarnas bro”, där du kan besöka den fängelsecell kvinnotjusaren Casanova satt fängslad i. Men också, den bro som en gång ledde från domstolen till fängelset dit Galileo fick vandra som straff för sina kätterska idéer om att jorden inte var världsalltets mitt.

3. ÅKA GONDOL PÅ CANAL GRANDE
En höjdpunkt för många när de besöker Venedig är att åka gondol. En upplevelse som tar dig längs med Venedigs kanaler och du får uppleva Venedig från vattnet.

4. RIALTOBRON
Rialtobron är en annan av de sevärda broarna. Den är från 1200-talet och ett landmärke för Venedig som alla turister går på, står på och blir fotograferade på.

5. GÅ VILSE BLAND BROARNA & KANALERNA
Kanske ett av de absolut bästa sätten att uppleva och upptäcka denna teatraliska stad.

6. MURANO
Murano är en annan av de öar som utgör Venedigområdet. Detta område består faktiskt av flera små öar som är förbundna med kanaler och broar. Denna vackra östad har många sevärdheter, bland annat Basilica dei Santa Maria, Campo Santo Stefano och Palazzo Da Mula. Murano är dessutom känt för sin glasblåsningsindustri, och du kan se demonstrationer i de olika fabrikerna här.

7. BURANO
Vandra genom de färgglada fiskarhusen och stånden med utsökta handgjorda spetsar i Burano.

8. LIDO
Hyr en cykel på den avlånga ön Lido och rulla förbi stränder, palats och flotta strandbarer i över en mil. Eller varför inte bo vid stranden och ta en vaporetto in till stan?

9. LA BIENNALE
När du är konstintresserad bör du besöka Venedigbiennalen [La Biennale di Venezia] där de ställer ut nutida konst i olika konstområden.

10. SAN GIORGIO MAGGIORE
Detta är en av de mindre isolerade öarna som inte är anslutna till Venedigs huvudkanaler. San Giorgio Maggiore ligger på kort avstånd från Venedigbassängen och Canal Grande och kan nås med vaporetto eller privat vattentaxi. På ön finns klostret San Giorgio, kyrkan San Giorgio Maggiore och den stora campanilen som speglar campanilen på Markusplatsen.

11. TORCELLO
Upptäck det arkitektoniska och historiska arvet i Torcello.

12. PADOVA
Om du har mer än en helg i Venedig, åk gärna till Padova. Den här mångfacetterade staden ger besökarna en chans att uppleva konst, religion, god mat och kultur samlat inom ett litet område. Här finns dessutom många vandringsleder. Bland annat passerar pilgrimsfärden här.

13. ÄTA GELATO, ITALIENSK GLASS
Inget besök i Italien är komplett utan att äta Italiensk glass. Hasselnöt är en av italienarnas egna favorit.

 

TA SIG TILL VENEDIG

Från Venedigs flygplats, Marco Polo Airport som ligger ca 13 km norr om centrala Venedig till Piazzale Roma tar det cirka 35 minuter med expressbuss. Det kostar cirka 80 kr enkel väg. Det går också att ta sig med båt, bolaget heter Alilaguna och en enkelbiljett kostar 150 kr. Det finns även taxi, priset ligger på cirka 400 kr till centrum. Och kommer man med tåg, kan man ta en båttaxi in till centrum.

 

Translation

Venice is one of my favourite cities in Europe. And it is as amazing as you might think. But sence a lot of other people think so too, my tip is to visit the city eary spring or late autumn.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *