Falaj Al Khatamain. Bilderna i den lilla lyxiga guiden som jag fick på gränsen  till Oman, lovar palmer, en oas, ett rinnande kanalsystem och massor med glada människor som svalkar sig. Falaj Al Khatamain åker upp på listan av ställen jag gärna vill besöka.

 

Vi lämnar hotellet och försöker lista ut var oasen ligger. Gpsen är inte mycket till hjälp och inget med det namnet dyker upp. Jag går tillbaka till den lyxiga lilla engelska guiden och letar mer information. “A short drive of less than a kilometer north of the roundabout at the village of Birkat Al Mouz will take you to the village center, through which Falaj Al Khatamain flows”. De är duktiga här med de bruna informationsskyltarna med attraktioner, men själva attraktionerna är ganska dåligt markerade och man får lite gissa om man är där eller inte. Ibland hinner man inte inse, att det var attraktionen där på höger sida, förrän man redan kört förbi den.

 

Till sist står vi där. Vid UNESCOarvet mitt i den lilla byn Birkat Al Mouz. Vid den underjordiska och konstgjorda tunneln, vid kanalsystemet, som byggdes i mitten på 1600-talet. Här rinner vattnet tre kilometer med en liten synlig del mitt i byn. Mitt i den synliga delen av kanalsystemet finns en liten byggnad med fyra “omklädningsrum”. I varje omklädningsrum är hälften av “golvet” öppet ner mot kanalsystemet. Och det är härifrån man tar sig ner i vattnet. Man liksom glider ner och under. Utöver oss, två män och tre barn, är det  idag tomt på folk. Ganska trevligt det med. Men idag badar inte vi.

 

 

 

oaʹs (senlatin Oʹasis, av grekiska Oʹasis, ett ord av egyptiskt ursprung)grönskande och bördigt område i öken beroende på lokalt god tillgång till sötvatten.

Oas är en vattenkälla i en öken. En oas uppkommer genom att en grundvattenström når jordytan. Ibland finns det mycket växter omkring som lever extra bra då vattnet är så nära och växterna slipper att ha långa rötter som når till grundvattnet.

 

Men den lilla oasen av palmer är så liten att man nästan missar den. Jag är inte helt säker på att man ens borde räkna den som sevärdhet. Även om jag tyckte det var rätt trevligt, är jag övertygad om att de flesta skulle bli besvikna. Det handlar om ett kanalsystem som många badar i och som sträcker sig över en synlig yta på cirka hundra meter. Att besöka den tar kanske fem minuter. Men jag, jag var som vanligt nöjd och ganska glad över mina tio minuter i Falaj Al Khatamain.

 

 

 

Translation:
This manmade tunnel construction, Falaj Al Khatamain in Nizwa in Oman, might be one of the smallest tourist attractions ever.  And maybe on of the smallest UNESCO sights as well. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Jo men det är väl ett typiskt sådant ställe där det är trevligt att stanna om man ändå har vägarna förbi. Men man kanske inte väljer att göra en halvdagsutflykt utav det. :-)

    1. Saken är att den var vårt mål. Vårt nästa stopp var en bit därifrån :))). Men blev ju lite bra ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *