Uzbekistan, Bukhara

 

Vi anländer med snabbtåget till Bukhara mitt i natten. En tågresa på cirka två timmar från Samarkand. Efter några timmars sömn, beger vi oss ut för att upptäcka denna stillsamma oas. Vi bor mitt i gamla stan, så vi behöver inte gå så långt för att kastas in i den historiska väv som är Bukhara.

 

Varför Bukhara är en av Centralasiens mest intressanta städer, förstår vi ganska snabbt. Staden lyser med en stillsam skönhet, ett lugn och en avslappnad atmosfär. Ostört kan vi utforska och upptäcka allt staden har att bjuda på. Från historia, arkitektur, kaféer och underbara bazaarer. Och trots att vi kände lugn och trygghet i Samarkand, är det ett annorlunda lugn här. Svårt att förklara, men nästan meditativt. Kanske för att färre turister finns här.

 

Bukhara är Kyzylkumöknens största oasstad och var en gång ett självständigt emirat med samma namn. Öknen Kyzylkum räknas som den elfte största öknen på jorden med sina 300 000 km². Men här faller trots det en mindre mängd nederbörd varje år, vilket gör det möjligt att hålla boskap som får, getter, kameler och dromedarer. Kyzylkum gömmer också stora fyndigheter av guld, uran och koppar. I motsats till Samarkand, som drabbats av många slag och fått återuppbygga mycket av sina historia, är flera av Bukharas historiska byggnader original. Staden var gammal redan år 329 f.Kr, då Alexander den Store erövrade den.

 

LÄS MER: Vill du läsa mer om Uzbekistan, ta dig hit.

 

 

KORT HISTORIA OM BUKHARA

Bukhara bär på en rik historia och politisk bakgrund som sträcker sig över flera århundraden. Årtusenden. Staden är byggd på en väv av olika kulturer och epoker. Från dess tid som en Persisk provins till dess period under Sovjetunionens inflytande. Den har varit en viktig knutpunkt längs Sidenvägen och har spelat en central roll i handeln och kulturen mellan öst och väst. Oväntat nog, fanns här en gång en av världens största slavmarknader. En handel som pågick ända till 1873 när ryssarna annekterade staden.

 

Under åren har den genomgått perioder av stora förändringar, från att vara en del av de stora Persiska och Mongoliska rikena, till att bli en del av det Sovjetiska imperiet. Enligt arkeologer grundades staden redan 500 f Kr och beboddes av folk som tillhörde det Persiska Achemenidiska imperiet. Men man tror att den är mycket äldre än så. Stadens läge vid korsningen mellan Samarkand, Merv, Gurganj, Herat och Kabul gjorde den till ett attraktivt mål för många krigsherrar. Däribland den arabiske härföraren Qutaiba, som introducerade Islam till Bukhara i början på 700-talet .

 

Under 800-talet blev Bukhara en blomstrande stad inom det islamiska kalifatet och var ett av de ledande centran för islamisk vetenskap, filosofi och kultur. Under en period var Bukhara huvudstad i Samanidriket, som var en av de första muslimska dynastierna i Centralasien. Senare, på 1200-talet, blev staden nästan fullständigt jämnad med marken av Djingis Khan. Men den reste sig och blev åter en rik stad tack vare handeln.

 

Uzbekistan, Bukhara

 

HISTORIA I BUKHARA UNDER MODERN TID

I modern tid, under 1800-talet, blev Bukhara en del av det ryska imperiet och sedan en del av Sovjetunionen fram till 1991 då Uzbekistan blev självständigt. Under det Sovjetiska styret, förstördes mycket av Bukhara, men blev på grund av sin bomullsproduktion en viktig stad för Sovjet. Bukharas forna storhetstid är också en av anledningarna till att man sedan 1993, hittar den på UNESCO världsarvslista. Bukharas gamla stad ett av de bäst bevarade exemplen på en medeltida centralasiatisk stad, där varje byggnad berättar en del av stadens långa och mångfacetterade historia.

 

Uzbekistan, Bukhara

 

VI UTFORSKAR FASCINERNADE BUKHARA

I centrum ligger den storslagna Ark fästningen, som var symbol på emirens storhet och var hans residens. Med sina upp emot tjugo meter höga murar var fortet en säker bastion för emiren och under storhetstiden bodde det runt 3000 människor innanför murarna. Här, utanför murarna, smakar vi nybakad somsa som är ljuvligt god. Vi går på upptäcktsfärd i labyrinten i den gamla stadsdelen innanför murarna. Vi besöker Ismail Khodja komplexet med sin fantastiska gröna kupol och Tash Khouli palatset.

 

Vi kikar också in under The Jewlery Dome som täcker bazaaren och som byggdes 1577 av stadens dåvarande Khan. Här i Bukhara har man låtit tidens tand stå och avstått från att renovera och återställa byggnaderna. Man anser att Gud får bestämma hur många år det ska få stå kvar. Vi upptäcker Monument Abduazizkhan Madrasah. Poi Kalyan Complex med vackra Kalon Moskén, dess fantastiska blå kupoler, stadsportar, imponerande palats och stadens högsta minaret, Arslan Khan-minareten, också känd som Dödens Minaret.

 

Vi fortsätter till The Museum of The History of Buchara Water Supply som ligger mitt emellan ett nöjesfält och en basar. För att ta sig dit går man genom den grönaste park. På basaren tester vi Uzbekiska hallongrottor. Som måste sköljas ner med mängder av vatten, en något torrare konsistens än vi är vana vid. Vi besöker Bolo House Mosque tillägnad Bukharas sista emir och Chor Minor med sina fyra vackra kupoler. Vid ruinerna på Monument Ruins of Caravanserai and Monument Maghoki, kan man se resterna av en plats där karavaner stannade under sina resor på sidenvägen.

 

 

EN RESA TILLBAKA I TIDEN

När man går genom Bukharas gator känner man sig nästan som om man vandrar genom en tidskapsel. De låga byggnaderna med sina karaktäristiska, platta tak som är täckta av terrakotta och turkosa kupoler, ger en känsla av att man har rest tillbaka i tiden. De smala gränderna, som slingrar sig genom staden, är kantade av vackra butiker, hantverksaffärer och kaféer där man kan smaka på lokala specialiteter.

 

På innergården av en av de fantastiska byggnaderna vid Lab i Hauz torget finns en helt ljuvlig basar. Här kan man se hantverken skapas med traditioner som levt kvar i århundraden. Brodyr. Träfigurer. Ståltallrikar. Keramik i fantastiska färger. Och vackra konstverk. Lab i Hauz-torget med den stora bassängen är ett centrum och samlingsplats för stadens invånare. Här finns det tehus, där äldre uzbekiska män dricker grönt te, samtalar och spelar brädspel. Vid varsin ände av bassängen ligger Nodir Divan Begi madrassan från 1623.

 

Det är här jag hittar de flesta av fynden som får följa med hem. Det är något med stämningen. Lugnet. Att bara bli erbjuden en gång, så man har en möjlighet att upptäcka allt som finns utan stress. Personligen är jag inte klar med Bukhara. Eller Uzbekistan. Detta besök gav mersmak. Och nästa gång, ska jag ge mig själv mer tid i varje stad.

 

 

DE 9 STÖRSTA SEVÄRDHETERNA I BUKHARA

Dessa sevärdheter ger en fascinerande inblick i Bukharas rika historia och kulturella arv och gör det till en av de mest spännande destinationerna i Centralasien.

1. ARK FÄSTNINGEN
En antik fästning som har överlevt århundradena och fungerat som en central punkt för stadens försvar och tidigare säte för Bukharas härskare.

2. LYABI HAUZ KOMPLEXET
Ett historiskt område med en vacker damm och omgivande byggnader, perfekt för avkoppling och att ta del av stadens atmosfär och shoppa.

3. POI KALYAN KOMPLEXET
Komplexet inkluderar den imponerande Kalyan minareten tornar upp sig [också känd som Dödens Minaret] och Kalon Moskén, som har varit stadens centrum för islamisk tillbedjan sedan 700-talet.

4. CHOR MINOR
En unik byggnad med fyra minareter, var och en med sin egen unika design och symbolik.

5. SAMANID MAUSOLEET
Ett av de äldsta och mest välbevarade exemplen på islamsk arkitektur i Centralasien.

6. BOLO HAUZ MOSKÉN
En vacker moské som är känd för sin imponerande träkolonn.

7. NECROPOLIS OF CHOR BAKR
En helig plats där många av stadens dignitärer och religiösa ledare är begravda.

8. MIRZO ULUGBEG MADRASSAN
En imponerande madrassa byggd av den legendariske Timur den store.

9. SITORAI MOKHI HOSSA
Utanför staden ligger sommarpalatset Sitorai-Mokhi-Hossa, som användes av de två sista emirerna av Bukhara. Den märkliga blandningen av orientalisk, europeisk och rysk arkitektur gör det till en fascinerande plats. I verkligheten består palatset av tre byggnader, det tidigare sommarpalatset, en åttkantig paviljong och en byggnad vid en liten damm. Här levde emiren ett behagligt liv omgiven av sitt harem och en privat samling exotiska djur, som hölls i bur i parken.

 

Uzbekistan, Bukhara

Uzbekistan, Bukhara

Uzbekistan, Bukhara

Uzbekistan, Bukhara

Uzbekistan, Bukhara

Uzbekistan, Bukhara

 

Translation
Bukhara in Uzbekistan is like a walk back in history. The architecture wispers of another time, another culture, and influences from all over EuroAsia. 


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *