Makedonien, Skopje, Matka Canyon

 

Att äta en sallad till maten, eller före maten med en snaps, är på Balkan och vid Medelhavet lika självklart som att ha bröd till alla rätter. Oavsett namnet, eller ursprunget, är de favoriter i de flesta Balkanhem. Naturligtvis finns det flera varianter på de här salladerna. Allt beror på var man kommer ifrån och hur rätten tillagats hemma.

 

Det är tre enkla och billiga sallader med få ingredienser som passar till i princip allt grillat och vi från Balkan bara älskar dem. Två av salladerna består av i princip samma grönsaker, men smaker ändå lite olika. Har du möjlighet att köpa fetaost av högre kvalitet, gör det jättestor skillnad i smaken. För övrigt är dessa sallader både ett nyttigt och billiga alternativ till den dyra sparissen.

 

LÄS MER: Fler recept hittar du under kategorin “I köket”.

 

Grekland, Kreta

 

DRESSING TILL DE FLESTA SALLADER PÅ BALKAN

På Balkan har man sällan såser till maten. Däremot har man gärna till exempel Tzatskiki [grekiskt] eller Balkans variant Tarator. Skillnaden är minimal mellan de båda. Men något som det inte tummas på är dressingen. Den består av tre ingredienser: Raps eller solrosolja [oljan ska inte ha smak, för att ge grönsakerna största möjlighet att skina], rödvinsvinäger och salt. Hur mycket man har av varje är så klart en smaksak. Men jag skulle generellt säga:

3 delar olja
1 del vinäger
Salt efter smak.

Ett par matskedar av dressingen till salladen. Hur mycket man vill ha är en smaksak.

 

GREKISK SALLAD
4-6 portioner

1 gurka, skivad i stora bitar, typ halvmånar
4 tomater, skurna i stora bitar
1 grön paprika, tunt skivad
1 röd lök, tunt skivad
1 dl svarta oliver
Fetaost
Torkad oregano
Olivolja
Rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
I Grekland serverar man oftast osten som en hel bit ovanpå salladen, toppad med torkad oregano och rejält med god olivolja. Självklart kan man variera även denna och lägga till och ta bort ingredienser efter smak.

Grekland, Kreta, Samonas

 

ŠHOPSKA SALATA
Cirka 6 portioner

3 stora tomater
1 gurka
2 röda paprikor
Cirka 150 gram fetaost, gärna mer, viktigt att den är riven, även om många smular osten. Riv antingen på minsta eller standard på rivjärnet.
Dressing, valfri mängd :)

ALTERNATIV
1 liten knippe persilja
1 rödlök

GÖR SÅ HÄR
Hacka alla grönsaker, blanda med salt, vinäger och olivolja. Toppa salladen med den rivna fetaosten och servera.

Makedonien, Skopje, Matka Canyon

 

VITKÅLSSALLAD

Vitkål, spetskål, eller valfritt inom kålfamiljen
Dressing

ALTERNATIV
Gurka, valfritt
Morötter rivna, valfritt
Fetaost

GÖR SÅ HÄR
Finstrimla ingredienserna till vitkålssalladen i matberedare eller med mandolin. Eller en osthyvel. Du kan blanda fritt inom kålfamiljen i receptet efter tycke och smak eller tillgång.

Klart :).

 

 

Translation
Here are three traditional, simple and cheep salads from Balkan to have with any barbeque this summer.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *