Marocko, Marrakech

 

Lukten av att vara utomlands slår mot oss direkt när vi kommer av planet Marrakech, Marocko. Det luktar varmt och just utomlands. Efter fyra försök att hitta en taxi som hittar till vår Riad [finns cirka 2000 riads i Marrakech], blir vi upplockade av en taxichaffis som kör oss till ett internetcafé för att hitta ett telefonnummer till vår Riad, smart kille.

 

Första intrycken av Marrakech är blandade. Gammalt möter nytt i en hektisk miljö, inget för den still- samme. Mopeder, bussar och åsnekärror delar vägarna med taxichaufförer och cyklister. Marginalerna i trafiken är små. Dofterna avlöser varandra; Gott, annorlunda, igenkännande, inte så gott och sopor [jag är bara ärlig]. Att besöka Marocko kräver ett öppet sinne. Det kräver att man inte är folkskygg, att man klarar av ett högt tempo och tål snabb trafik. Framför allt i Marrakesch där en miljoner invånare slås om utrymmet.

 

Vår Riad ligger bara hundra meter från Djemaa El Fna [marknadsplatsen] och inne i gamla medinan [gamla stan], men utan hjälp hade vi aldrig hittat det. Enligt receptionisten är det ett av de största Riaden med sjutton rum. En Riad är ett traditionellt marockanskt hem, som är omgjort till ett litet hotell, byggt kring en liten innergård. Vi blir lotsade genom labyrinten som är medinan, fram till en gammal port i muren. Vi kommer in i riaden, och stiger rakt in i tusen och en natt. En innergård med en liten pool, stora träd, myshörnor och erbjudande om myntate, som bärs fram i små silverkannor. Dörren till vårt rum, är mer en port än en dörr, utan nycklar, men med stora, tunga dörreglar som låses både inifrån och utifrån.

 

Marocko, Marrakech

 

DEN GAMLA MEDINAN & DJEMAA EL FNA

Gamla Medinan och Djemaa El Fna i Marrakech är absolut värda ett besök. Dagtid är Djemaa El Fna inte så anmärkningsvärd, men kvällstid lever torget upp. Marknaden runt Djema El Fna är utspridd på en yta av 16 000 kvm. Min upplevelse av platsen blev dock inte så magisk och sagolik som man kanske läst om. Visst fanns sagoberättarna, ormtjusarna, och akrobaterna här, men av någon anledning infann sig inte stämningen hos mig. Matsäljarnas höga konkurrens märktes definitivt, men säljarna var inte så påträngande som vi var beredda på att de skulle vara.

 

Första kvällen bara strosar vi runt lite, rekar lite i  gamla medinan. Hittar ett ställe att äta på, men som på många ställen serveras varken öl eller vin [till mannens besvikelse]. Dag två sover vi länge, och tar sedan en sen frukost på Djemaa El Fna. Efter frukosten är tanken att gå runt lite och bara ta det lugnt. Men när vi ser de röda turistbussarna tänker vi om. För den trötte [det vill säga mig],  går det turistbussar i och runt Marrakech. Så vi hoppar på en och tar både ytterturen och innerturen. Om det blev den historiska turen som utlovades vet jag inte. Hade det inte varit för guidningen i lurarna hade det mest varit en tur i det moderna terrakottafärgade hotellkomplexens och golfbanornas spår. När våra två nätter i Marrakech över, är vi väldigt överens om att en och en halv dag här räcker för denna gången.

 

Marocko, Marrakech

 

ALLMÄNNA TIPS 

  • Marknaderna kallas för souk.
  • Lammtajine, en av Marockos nationalrätter. Min favorit var dock kefta, små köttbullar i en sås av tomater.
  • Ta inga foton på människor på Djemaa El-Fna, utan att vara beredd på att betala för det.
  • Om du bokat rum på en Riad, ha telefonnummer dit tillgängligt om du ska ta taxi. Det finns så många Riads i Marrakech, att taxichaufförerna ibland måste ringa dit för att hitta det.
  • Buss mellan Marrakech och Agadir kostar 100 DRH med Soupratours. [1 MAD = 0.7803 SEK, 2011 april]
  • Testa maten i ett av de många stånden på Djemma El Fna. Både gott och billigt.
  • Petit Taxi är de små beige taxibilarna som kör på taxameter inne i städerna. Vill du lämna stan med
    taxi, måste du välja en Grand Taxi, vit, gör upp om priset innan.

 

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

Marocko, Marrakech

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *