Marocko, Västsahara, Dakhla

 

Dakhla? Nej. Hade aldrig hört talas om platsen eller staden, trots att det är den näst största staden i Västsahara, Marocko. Staden med cirka 58 000 invånare ligger på en halvö som är 48 km lång och 4 km bred på Marockos västkust. Inbjudan att följa med på pressresa dit var svår att tacka nej till.

 

Ett chartrat plan med cirka 170 personer från pressen och resebranschen går från Paris till Dakhla. 26 skandinaver, 80 fransmän och övriga från resten av Europa. Fyra timmar efter att vi lyft från Paris befinner vi oss ovanför Dakhla. Nedanför breder den rödbruna öknen ut sig som en fascinerande exotisk oas. Mitt i den, något som liknar färgglada kuber i en stor labyrint. Staden Dakhla. Som jag aldrig hade hört talas om för en vecka sedan, är jag redo att upptäcka. Redo att uppleva en ny del av vår planet och en liten bit av Afrika.

 

Dakhla sattes på kartan för cirka tio år sedan när några surfare från Hawaii fick upp ögonen för lagunen. I dag är området ett tillhåll för surfare, campare, hyrbilsentusiaster, hundratals rosa migrerande flamingos och en och annan helt vanlig turist. Än så länge är det inte några massanstormningar av charterplan hit, men en storsatsning görs för att öka turismen hit.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Västsahara

 

Dakhla, Marocko © Discovering The Planet

 

RESEEMBARGO & ORO FÖR ÖVEREXPLOATERNG

När en fransk man i Algeriet dödades 2012, införde Frankrike reseembargo till 41 muslimska länder. Ett av dem var Marocko och den lilla turismen som fanns i Västsahara drabbades hårt. Men också reseagenturer i bland annat Frankrike drabbades. För oss är kanske Dakhla okänt, med i Frankrike är det en omtyckt destination, framför allt av surfare.

 

Jag pratar med en av fransyskorna som driver en reseagentur i Paris och hon berättar att hon har 80 resenärer som åker dit varje år. Men hon är också en av dem som är orolig för att en pressresa som denna ska exploatera Dakhla för fort och på fel sätt. Men för Dakhla är kanske inte en potentiell överexploatering ett lika stort orosmoln som Västsaharas instabila och politiska situation.

 

Utanför dörrarna på flygplatsen får vi en fantastisk mottagning. Te. Livemusik. Marockanska godsaker. OCH fantastiskt vänliga människor. Mitt fösta samtal blir med en journalist från Casablanca som är här för tredje gången. Dakhla var under en tid lite bortglömd stad, men man har idag satsat på vägar, strandpromenader och infrastruktur. Historiskt pratas det om Dakhla i samma meningar som berber, Västsahara, polisario, politik och makt. Men inget av det märks när man är här.

 

Dakhla, Marocko © Discovering The Planet

 

VÄSTSAHARA & LITE HISTORIA

Den stora majoriteten av de ursprungliga invånarna i Västsahara tillhör det arabiska nomadfolk, som levt i området i århundraden och som har en egen kultur och ett eget språk, hassania. Västsaharas ursprungliga befolkning tros vara invandrade araber från området runt Jemen, men har senare blandats upp av afrikaner från södra Afrika.

 

1884 tilldelades Spanien området vid Berlinkonferensen och koloniserade området fram till 1976. Det kallas idag ett ickesjälvstyrande område av FN och ockuperas sedan 1976 av Marocko. 84 stater har erkänt Västsahara, dock inget EU-land. Mellan den ockuperade och den självständiga delen, sträcker sig en 200 mil lång mur, rest av Marocko, för att hålla polisario ute under kriget. Flera miljoner minor, klusterbomber och oexploderad ammunition täcker området längs muren och orsakar än idag stor skada på djur och människor.

 

Konflikter mellan befrielserörelsen Polisario och den marockanska polisen blossar upp då och då, men som turist märker man knappt av den politiska situationen, om man inte väljer att uttrycka sympatier för västsaharierna så att den marockanska polisen märker det förstås. Det finns flera marockanska militäranläggningar här och syftet med närvaron är att fortsätta kontrollera Västsahara.

 

Dakhla, Marocko © Discovering The Planet

 

EN PROMENAD I DAKHLA STAD

En stor del av Västsaharas befolkning bor sedan ockupationen 1975 i flyktingläger i Algeriet. Västsahara har en av världens största fosfatfyndigheter, rika fiskevatten, mineraler och naturgas. Marocko har sitt starkaste politiska stöd hos Frankrike, som med sin plats som permanent medlem i FN:s säkerhetsråd kan använda sin vetorätt för att förhindra ett kraftfullare ingripande från FN i Västsaharafrågan. EU har dessutom knutit Marocko nära sig genom att ge landet så kallad “advanced status” och stora ekonomiska bidrag.

 

När vi tar vår promenad nere i Dakhla stad är det öde och tyst. Visst är där folk, men inte tillräckligt mycket för att ta bort känslan av tystnad och nästan övergivenhet. Det är rent, fint och här riktigt bra vägar. Konflikten av moderna gator varvat med butiker som är små hål i väggen ger en starka känslor av både gammalt och nytt. Dakhlas invånare är ännu oförstörda av massturismen. Konstarten prutning är här fortfarande något som utnyttjas dåligt.

 

När vi går inne i souken är jag tyvärr inte inne på shoppinghumör, men inser att jag bör köpa något. Jag ser en ring och tänker att det kan vara en enkel affär. När jag frågar vad ringen kostar svarar han 50 dinarer, jag föreslår 20, och utan protester blir det så. Ingen jagar mig, ingen ropar på mig och ingen säger “good price only for you”.

 

På en av de små gatorna i souken trillar vi på ett litet spinneri. Ahmed ler och ber oss komma in. Att han idag säkert blivit fotograferad av ett otal blonda nordiska turister påverkar inte hans leende. Just nu uppskattar han oss lika mycket som vi uppskattar honom. Några kommer självmant fram och vill vara med på bild när de ser kameran och andra kommer fram och ber en ta bort bilden man just tagit. Och då gör man det. Det är en fantastisk känsla att gå runt i den lilla souken i Dakhla stad och få en upplevelse helt ofärgad av tidningar och TV.

 

Dakhla, Marocko<br /> © Discovering The Planet

Dakhla, Marocko<br /> © Discovering The Planet

Dakhla, Marocko<br /> © Discovering The Planet

Dakhla, Marocko<br /> © Discovering The Planet

Dakhla, Marocko<br /> © Discovering The Planet

Dakhla, Marocko<br /> © Discovering The Planet

 

Translation
About my trip to Dakhla in Western Sahara, Morocco.


Resan var en PR-resa som arrangerades av Visit Morocco.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *