Marocko, Västsahara

 

Konvojen drar vidare. Vi åker till en tomatodling av körsbärstomater. Ja, i öknen. Utöver ökenupplevelsen blir det här en liten höjdpunkt för mig i Västsahara. De långa raderna av körsbärstomater i växthuset är underbar syn.

 

Och trots att varje rad nästan är identisk, fortsätter man rad upp och rad ner för att betrakta de små underverken. Majoriteteten av de söta små goda frukterna exporteras till Europa. På väg till lunchen med “the Wali of Dakhla” [Dakhlas högsta politiska ämbetsman], gör vi ett kort besök på kongresscentret där Bill Clinton nu i dagana varit på konferens. Efter det korta besöket är det dags för lunchen på Bab Al Bahar Hotel. En ovanlig fyrarätters sådan. Vi börjar med ett skaldjursfat. Andra rätten är fisk. Tredje rätten är kyckling. Och till efterrätt är det frukt. Men innan dess har vi serverats gröna små drinkar och små sötsaker.

 

Det är inte överallt i Marocko eller Västra Sahara som man börjar sina måltider med sötsakerna först. Men just här och just nu börjar vi med småkakorna. Men läsken däremot serveras inte förrän till huvudrätten. En ny mattrend runt om i världen just nu är sharing. Man delar bord, mat eller båda. Men i Marocko är “sharing” ingen trend. Här är det kultur och tradition. Ett stort fat med mat ställs fram på bordet och mat tar det man vill ha, helst med händerna som bestick.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Västsahara

 

Västsahara, Tomatodling 6

 

KÖKET I VÄSTSAHARA

Köket i den här delen av världen sägs tillhöra medelhavsköket och är sedan länge ansett som ett av världens mest mångfacetterade. Många folkslag har under årens lopp lämnat bidrag till Marockos och Västsaharas matkultur, och influenser har hämtats från berber, araber, morer, judar, mellanösterns kök, medelhavsländerna och Afrika. De kungliga kockarna i Fez, Meknes, Marrakech, Rabat och Tetouan har under århundradenas lopp raffinerat det marockanska köket och gett det dess särprägel.

 

Lök, oliver, torkade citroner, granatäpplen, dadlar, fikon, russin och nötter, persilja, koriander, kanel, ingefära och mynta är typiska ingredienser, som smaksätter rätter ofta baserade på grönsaker, kyckling eller lamm. På kvällen äter vi middag i ett stort fantastisk tält också på inbjudan av “the Wali of Dakhla”. Röda handvävda mattor, stora kuddar, vita dukar, glas i fantastiska färger och servitörer med vita handskar. Vi har en fantastisk kväll med flera rätter åter serverade i en underbar miljö och havets sus utanför.

 

Marocko, Västsahara

 

EN AV VÄRLDENS FISKTÄTATASTE PLATSER

Men Västsahara är inte bara öken, ostron och surfing. Rio de Oro, lagunen, är också en av de fisktätaste platserna i världen. Stjärnan i lagunen är The meager [en fisksort jag inte kan det svenska namnet på]. Här kan man fiska vid vattenkanten och fånga en fisk upp till två meter lång som kan väga upp till 80 kg. Utöver tusentals migrerande rosa flamingos är lagunen också hem till den största populationen i världen av munksälar.

 

Vattnen här besöks också ofta av olika arter av delfiner, framför allt på den sydligaste punkten av halvön, Punta Sarga. Halvön och Cintra Bay är också några av de viktigaste platserna för övervintrande fåglar. Framför allt vadare. Men man kan också se många andra arter av fåglar här.

 

Västsahara, Tomatodling 5

 

VARFÖR SKA MAN VÄLJA ATT RESA TILL VÄSTSAHARA

Men varför vill man egentligen resa till Dakhla? Till Västsahara? För kite och vindsurfare utgör lagunen en självklar drömdestination. För övriga verkar det handla om just naturen och den inre ro som infinner sig på en plats där internet funkar sporadiskt och där det inte finns en mängd turistanpassade aktiviteter. Om det är så att du gillar; Charter. Lyxhotell. Wifi. Vita stränder med solstolar och full barservice. Bar och nattliv. Shopping i köpcenter. Då kanske du inte ska åka till Dakhla.

 

Men om du vill se en fortfarande ganska oupptäckt del av vår värld, oförstörd av oss turister. Vita öknar. En vacker och enkel stad. Gillar det som är utanför ramarna. Gillar att surfa. Och bara vill va. Då ska du åka till Dakhla. Folk kommer hit för att uppleva öknen, se solnedgången och koppla bort vardagen.

 

SUKRAN BISEF
för denna gången.

 

Västsahara, Tomatodling 1

Västsahara, Tomatodling 2

Västsahara, Tomatodling 3


Västsahara, Tomatodling 4

Västsahara, Tomatodling 7

 

Västsahara, Tomatodling 8

Västsahara, Tomatodling 9

 

Translation
About Western Sahara, Morocco.


 

Resan var en PR-resa som arrangerades av Visit Morocco.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *