Även om jag bott i Sverige hela mitt liv, så är jag inte född i Sverige. Jag föddes i Skopje i Jugoslavien. Ett land som inte finns längre. En konstig känsla. Det tog lång tid att vänja sig vid att man inte längre var “Jugoslav”. Och än idag kan jag ibland återgå till att säga att jag är just det. Jugge.

 

Idag känns det lika enkelt att säga att jag är Makedonier. För namnet landet har idag, är det samma som landskapet hade då. Men jag ska erkänna, det är inte alltid lätt att stå med fötterna i två länder. Framför allt när man i vissa länder  [läs Grekland], inte kan säga att man är Makedonier och då måste säga att man är svensk. Nåja, det var inte det jag skulle prata om idag. Jag skulle prata om mat och nostalgi. Under hela min uppväxt tillbringade vi varje sommar i Makedonien. Sex veckor varje gång. Och när jag kom till Ica Kvantum här i Kristianstad häromdagen, blev jag påmind om dessa somrar. De har byggt upp en hel sektion med mat från Balkan. Mat som gjorde mig nostalgisk och påminde mig om de där underbara dagarna som barn när man spenderade somrarna i Makedonien.

 

SMOKI – JORDNÖTSBÅGAR

Jag älskar svenska ostbågar, men det är något visst med de på Balkan. De smakar precis som jordnötsringar, fast de är bågar. Jordnötsbågar.

 

 

ALPSKA JUHA – PASTASOPPA

Än idag hittar man denna soppan i mitt skåp. Alla dagar på året. Det är en favoritsoppa och min “go to” när jag inte orkar laga mat. När den tog slut på Willys och var utan ett par veckor fick jag nästan panik. Självklart har jag gjort den lite svenskare genom att ibland också lägga ner lite Svenska köttbullar i den.

 

 

VANILJPUDDING

Den här väcker minnen från dagar när jag och syster spenderade dagarna hos våra kusiner i deras lilla gula hus på landet. Vi gjorde jordgubbs och vaniljpudding varje dag i veckan. Det var länge sedan nu, kanske dags att blanda till en påse snart. Men jag tvivlar på att jag idag kommer tycka att det är lika gott som då.

 

 

KYCKLINGPASTEJ

Under våra somrar i Makedonien var jag beroende av kycklingpastej. Det var det enda jag hade på mina mackor av nybakat bröd. Jag köper fortfarande pastejen ibland, och även om det är god, är den inte riktigt lika god som då.

 

 

KI KI – GODIS 

Något man kunde sakna under somrarna i Makedonien, var vår Svenska smågodis. För det finns faktiskt nästan inget godis i världen som slår det. Så en av godissorterna som jag verkligen gillade var Ki Ki. Jag har inte ätit dem på över 25 år. Tror jag ska köpa en påse…

 

 

EUROCREM

För många är det så klart Nutella som gäller och inget annat. För oss under 70 och 80-talet var Nutella en lyx som man bara kunde införskaffa först när man befann sig på färjan till Tyskland. Och i Makedonien var det ingen skillnad. Ingen Nutella. Däremot fanns en lokal variant, Eurocrem. Och ska jag vara ärlig, så föredrar jag även idag Eurocrem. Extra gott att ha på mackan.

 

 

HERBA – GODIS

Detta är ju vårt absoluta favoritgodis när vi är i Makedonien. Så gott att man alltid köpte med sig hem så man klarade sig några månader. Tyvärr har inte detta godis hittat till hyllorna på Ica än.

 

NAPOLETANKE – VANILJKEX

Vanilj och chokladkexen finns ju i hela världen under olika namn. På Balkan heter de Napolitanke. Svårt att förklara varför jag tycker Balkanvarianten smakar bättre än alla de andra. Kanske den sentimentala aspekten och platsen.

 

 

ANNAT PÅ HYLLORNA

Utöver sötsakerna hittar man på hyllorna på Ica specialiteter från Balkan som Ajvar [Ajvar är en kryddig röra som görs framförallt av paprika], vegeta [kryddan som ingen “Jugoslav” klarar sig utan], grillad inlagt paprika och mycket mycket mer.

 

 

Translation:
One of the big food stores here in my home town, has dedicated a whole alley to the countries in Balkan. Nobody is happier than me.

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Vad kul med lite nytt på hyllorna.

  1. Såå kul. Willys har ju varit duktiga på det internationella länge. Kul att Ica kommit ikapp :).

   1. dimitrios serafeas says:

    Finns det inte någon renodlad makedonsk butik ,med makedonska delikateser,i Stockholms område ?

    1. Det vet jag faktiskt inte. Men tveksamt. Möjligtvis med mat från hela Balkan. Om du hittar en får du gärna återkomma :).

 2. Ja här i Malmö har i synnerhet Ica på Ystadvägen mycket. Både de och Toftanäs har burekstånd vid brödet också. Här är ju konkurrensen otrolig genom alla invånare med ursprung på Balkan. Härhemma har vi oftast ajvar hemma och min dotters kompisar tar med olika favoritgrejer de vill visa henne efter sommarloven.

  1. Det är väl en av de stora fördelarna med att bo i Malmö. Utbudet av mat :). Ica här har också börjat med burek. Den är okej, men självklart svårt att jämföra med originalet.

   Vad lyxigt att ha vänner som tar hem godsaker :). Vi har Linas matkasse ibland och där tipsade de att blanda Ajvar med turkisk yoghurt. Supergott till sommargrillningen.

 3. Kul! I Stockholm har vi en fantastisk mataffär som heter “Matvärlden”. En jättestor butik som har mat från hela världen, uppdelat på fyllor märkta med skyltar på länder eller geografiska områden. Dessutom finns diskar med utländska bakverk, burek etc. Kul att handla där! :)

  1. Åh vad avis jag blir. Det får minsann bli ett stopp där nästa gång jag är i Stockholm :). Hoppas ni får en fin resa i Marocko.

 4. Smaklökarna har ovanligt gott minne. Undrar om det finns något som sätter djupare avtryck på människans omedvetna “skafferi” än matminnen från uppväxten. Tack för ett kul inlägg!

  1. Visst är det så. Dofter och smaker kan framkalla minnen som suttit långt inne. Tack själva för att ni kikar in :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *