Även om jag bott i Sverige hela mitt liv, så är jag inte född i Sverige. Jag föddes i Skopje i Jugoslavien. Ett land som inte finns längre. En konstig känsla. Det tog lång tid att vänja sig vid att man inte längre var “Jugoslav”. Och än idag kan jag ibland återgå till att säga att jag är just det. Jugge.

 

Idag känns det lika enkelt att säga att jag är Makedonier. För namnet landet har idag, är det samma som landskapet hade då. Men jag ska erkänna, det är inte alltid lätt att stå med fötterna i två länder. Framför allt när man i vissa länder  [läs Grekland], inte kan säga att man är Makedonier och då måste säga att man är svensk. Nåja, det var inte det jag skulle prata om idag. Jag skulle prata om mat och nostalgi. Under hela min uppväxt tillbringade vi varje sommar i Makedonien. Sex veckor varje gång. Och när jag kom till Ica Kvantum här i Kristianstad häromdagen, blev jag påmind om dessa somrar. De har byggt upp en hel sektion med mat från Balkan. Mat som gjorde mig nostalgisk och påminde mig om de där underbara dagarna som barn när man spenderade somrarna i Makedonien.

 

SMOKI – JORDNÖTSBÅGAR

Jag älskar svenska ostbågar, men det är något visst med de på Balkan. De smakar precis som jordnötsringar, fast de är bågar. Jordnötsbågar.

 

 

ALPSKA JUHA – PASTASOPPA

Än idag hittar man denna soppan i mitt skåp. Alla dagar på året. Det är en favoritsoppa och min “go to” när jag inte orkar laga mat. När den tog slut på Willys och var utan ett par veckor fick jag nästan panik. Självklart har jag gjort den lite svenskare genom att ibland också lägga ner lite Svenska köttbullar i den.

 

 

VANILJPUDDING

Den här väcker minnen från dagar när jag och syster spenderade dagarna hos våra kusiner i deras lilla gula hus på landet. Vi gjorde jordgubbs och vaniljpudding varje dag i veckan. Det var länge sedan nu, kanske dags att blanda till en påse snart. Men jag tvivlar på att jag idag kommer tycka att det är lika gott som då.

 

 

KYCKLINGPASTEJ

Under våra somrar i Makedonien var jag beroende av kycklingpastej. Det var det enda jag hade på mina mackor av nybakat bröd. Jag köper fortfarande pastejen ibland, och även om det är god, är den inte riktigt lika god som då.

 

 

KI KI – GODIS 

Något man kunde sakna under somrarna i Makedonien, var vår Svenska smågodis. För det finns faktiskt nästan inget godis i världen som slår det. Så en av godissorterna som jag verkligen gillade var Ki Ki. Jag har inte ätit dem på över 25 år. Tror jag ska köpa en påse…

 

 

EUROCREM

För många är det så klart Nutella som gäller och inget annat. För oss under 70 och 80-talet var Nutella en lyx som man bara kunde införskaffa först när man befann sig på färjan till Tyskland. Och i Makedonien var det ingen skillnad. Ingen Nutella. Däremot fanns en lokal variant, Eurocrem. Och ska jag vara ärlig, så föredrar jag även idag Eurocrem. Extra gott att ha på mackan.

 

 

HERBA – GODIS

Detta är ju vårt absoluta favoritgodis när vi är i Makedonien. Så gott att man alltid köpte med sig hem så man klarade sig några månader. Tyvärr har inte detta godis hittat till hyllorna på Ica än.

 

NAPOLETANKE – VANILJKEX

Vanilj och chokladkexen finns ju i hela världen under olika namn. På Balkan heter de Napolitanke. Svårt att förklara varför jag tycker Balkanvarianten smakar bättre än alla de andra. Kanske den sentimentala aspekten och platsen.

 

 

ANNAT PÅ HYLLORNA

Utöver sötsakerna hittar man på hyllorna på Ica specialiteter från Balkan som Ajvar [Ajvar är en kryddig röra som görs framförallt av paprika], vegeta [kryddan som ingen “Jugoslav” klarar sig utan], grillad inlagt paprika och mycket mycket mer.

 

 

Translation:
One of the big food stores here in my home town, has dedicated a whole alley to the countries in Balkan. Nobody is happier than me.

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Profilbild

  Vad kul med lite nytt på hyllorna.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Såå kul. Willys har ju varit duktiga på det internationella länge. Kul att Ica kommit ikapp :).

   1. Profilbild
    dimitrios serafeas says:

    Finns det inte någon renodlad makedonsk butik ,med makedonska delikateser,i Stockholms område ?

    1. Daniela Nasteska

     Det vet jag faktiskt inte. Men tveksamt. Möjligtvis med mat från hela Balkan. Om du hittar en får du gärna återkomma :).

 2. Profilbild

  Ja här i Malmö har i synnerhet Ica på Ystadvägen mycket. Både de och Toftanäs har burekstånd vid brödet också. Här är ju konkurrensen otrolig genom alla invånare med ursprung på Balkan. Härhemma har vi oftast ajvar hemma och min dotters kompisar tar med olika favoritgrejer de vill visa henne efter sommarloven.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Det är väl en av de stora fördelarna med att bo i Malmö. Utbudet av mat :). Ica här har också börjat med burek. Den är okej, men självklart svårt att jämföra med originalet.

   Vad lyxigt att ha vänner som tar hem godsaker :). Vi har Linas matkasse ibland och där tipsade de att blanda Ajvar med turkisk yoghurt. Supergott till sommargrillningen.

 3. Profilbild

  Kul! I Stockholm har vi en fantastisk mataffär som heter “Matvärlden”. En jättestor butik som har mat från hela världen, uppdelat på fyllor märkta med skyltar på länder eller geografiska områden. Dessutom finns diskar med utländska bakverk, burek etc. Kul att handla där! :)

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Åh vad avis jag blir. Det får minsann bli ett stopp där nästa gång jag är i Stockholm :). Hoppas ni får en fin resa i Marocko.

 4. Profilbild

  Smaklökarna har ovanligt gott minne. Undrar om det finns något som sätter djupare avtryck på människans omedvetna “skafferi” än matminnen från uppväxten. Tack för ett kul inlägg!

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Visst är det så. Dofter och smaker kan framkalla minnen som suttit långt inne. Tack själva för att ni kikar in :).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *