Den Indiska maten tillhör ett av våra favoritkök. Och vi gillar det mesta. Från norr till söder. Min svaghet ligger dock i grytor och röror serverade med tillhörande nybakat bröd. Senaste veckan har det blivit Indisk mat två gånger. Först med väninnan ute i vårvärmen med hämtmat, och andra gången när mannen, till min förvåning, kommer hem med röda linser i matkassen. Då måste man bara laga indisk mat.

 

Under vår resa till Maldiverna förra året, hade vi varje dag en generös Indisk buffé. Och jag får väl erkänna, att den buffén höll mig upptagen under hela resan. Varje dag serverades nya rätter och nya varianter av bröd. Men redan när vi var i Goa, för typ tio år sedan, uppstod en förkärlek för Indisk mat. Generellt delas det Indiska köket upp i tre stora kök. Tandooriköket som är känt för att ha mycket grillat, curryköket som är min favorit och det vegetariska. De bygger alla på enkla råvaror, men med många kryddor som den stora grunden. Det finns få länder där man använder som oerhört mycket och många kryddor som i Indien.

 

Mattraditionerna skiljer sig så klart åt beroende på region, klimat och historia. I norr där klimatet är kyligare, bördigare och grönare har man mer boskap och odlar spannmål. Därför är vete en stapelvara i det nordindiska köket och det är därför man använder smör och grädde i matlagningen. I södra Indien är grönsaker och ris vanligare stapelvaror.  I sydvästra Indien, främst längs kusten, är fisk och skaldjur dominerande på menyn. Här växer också kokospalmer, vilket gör att kokosmjölken ersätter mjölk och grädde.

 

Dagens Indien består av 29 delstater och sju unionsterritorier, som alla har sina skilda kulinariska traditioner. Andhra Pradehs på sydöstra kusten är känt för sina currys, som ofta innehåller linser, tomat eller tamarind. Goa i söder domineras av fisk och skaldjur, har Brasilianska influenser och det är här hittar man den välkända rätten Vindaloo. Karnatka på sydöstra kusten har som tradition att börja en måltid med en dessert. Att laga mat i ugnen ´Tandoor´är vanligast i Punjab i norra Indien. Och i kustregioner som Kerala och Tamilnadu tillreds gärna fisk och skaldjurscurrys, gärna i kokosmjölk.

 

 

DHAL | LINSGRYTA MED RÖDA LINSER

Den Indiska linsgrytan Dhal på röda linser är både enkel och god. Den stavas lite olika och du hittar även den som ‘dal’, ‘dhal’ eller ‘daal. Jag väljer Dhal. Det finns så klart många varianter av denna rätt. Flera av dem innehåller långt fler kryddor än de jag använt i dagens recept. Ofta innehåller linsgrytan också kryddor som ingefära, kanel, citronjuice, kardemumma och koriander.

 

Dagens recept hittade jag på Mitt Kök. Men jag jämförde lite med andra recept innan jag lagade det och har gjort lite personliga ändringar. Rätten kan göras fettsnål eller inte. Jag har valt ett väldigt enkelt recept som ändå ger mycket smak Fördelen med denna curryn är att den både är vegansk och glutenfri.

 

INGREDIENSER |  4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 dl röda linser
  • 4 dl kokosmjölk, jag använde light 8%
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 tsk garam masala
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 krm torkad chili, eller mer om vill ha lite hetta
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong.
  • OM MAN ÖNSKAR; 
  • 0,5-1 tsk av vardera ingefära, kanel, citronjuice, kardemumma och koriander.

 

  1. Skala och finhacka lök & vitlök. Jag ingen vitlök, så jag använde vitlökspulver.
  2. Riv morötterna. Jag valde att slanta dem.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i olja. Tillsätt alla kryddor.
  4. Häll i krossade tomater och kokosmjölk. Låt koka upp.
  5. Häll i linserna och låt koka på svag värme i cirka 20 minuter.
  6. Servera med bröd eller ris. Vi serverade med ett långkornigt ris kokat som vi kokade tillsammans med en del vit quinoa och bröd.

 

 

BRÖDET I DET INDISKA KÖKET

Det Indiska köket har en uppsjö av goda varianter på bröd. Och variationen är lika stor som när det gäller maten. I vissa delar av Indien är bröd vanligare till maten och i andra delar föredrar man ris. Bröd finns med i nästan varje måltid och används ofta istället för bestick att ta upp såsen med. Och bröd till maten kan aldrig bli fel. Kanske är det en av anledningarna till att jag älskar indisk mat så mycket. Brödet. Eller, ja, jag är oerhört svag för bröd i alla former.

 

Indiska bröd liknar ofta någon slags tunnbröd eller pannkaka. Att man ofta äter bröden färska varje dag, beror på att de få ingredienserna, gör dem enkla att tillaga varje dag. Traditionellt gräddas bröden gräddas på en spishäll av metall, en tava, eller i en tandoori-ugn. Och vissa bröd friteras. Naan är kanske den variant de flesta av oss känner till och föredrar. Men det finns så många fler goda bröd. Så här kommer en liten överblick på några av de vanligare bröden. På Times of India hittar ni 22 varianter av Indiskt bröd med bilder.

 

NAAN
Naan är det Persiska ordet för bröd och är ett jäst, mjukt tunnbröd som oftast gräddas i en tandooriugn.

CHAPATI
Chapati betyder platt rundel och är ett ojäst tunnbröd gjort på vetemjöl, rågsikt och vatten. Man gräddar det i en stekpanna eller på en spishäll. Det påminner om den Mexikanska tortillan, så hinner man inte baka :).

PAPPADAM
Knapriga tunnbröd som bland annat görs på mjöl av linser, kikärter eller potatis som blandas med salt och peppar. Bröden lufttorkas eller friterats och är som stora chips.

PARAHTA
Paratha är ett ojäst tunnbröd från norra Indien gjort på fullkornsmjöl och smör. Ordet betyder ”många lager av tillagad deg”. Degen steks på spishäll och penslas sedan med smör. Fylls sedan med allt från potatis till grönsaker, ost och socker.

ROTI
Roti är ett ojäst tunnbröd, som ett flatbröd eller pannkaka, som görs på fullkornsmjöl.

DOSA
Dosa är en supertunna pannkaka där smeten gör på ris och linser. Den finns i många varianter och fylls ibland med en kryddig potatisblandning.

LUCHI
Detta mjuka bröd liknar Puri, men är gjort på vetemjöl istället för fullkornsmjöl och friteras.

KULCHA
Kulcha är den Bengaliska formen av Naan. Det jästa, mjuka bröd är tjockare och rundare i formen och gräddas i ugn.

PATHIRI
Denna pannkaka görs på rismjöl och läggs efter gräddning i kokosmjölk.

APPAM
Detta pannkaksliknande flatbröd görs oftast på risgröt och kokosmjölk och finns i många varianter.

PURI
Puridegen görs på vetemjöl och lite salt. Brödet friteras sedan och sväller upp som en boll under frityren.

UTTAPAM
Uttapam är den Indiska varianten av pizza. Det är en typ av tjock dosa, pannkaka, med smet gjord av ris och linser. Ovanpå lägger man bland annat lök, tomat och ost.

 

 

Translation
We just love Indian food. Everything about it. The spices, the vegetales and the bread. Today I am sharing a vegetarian receipe on Dhal with red lenses. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *