Vi är på väg hem från en roadtrip till Oslo och Norge. Vägen hem går via den vackra Bohuslänska kusten. Det är vår. Och det mesta är än så länge ganska tomt på turister och besökare. Mannen som besökt Smögen tidigare, tycker vi ska göra en avstickare dit. Han är övertygad om att jag kommer älska Smögen. Och han får rätt.

 

Smögen fångar mitt hjärta där och då, och blir en av mina favoritplatser i Sverige. En ö som under kommande år behåller sin plats bland mina favoriter i Sverige. Landskapet med sina stora klippblock påminner om inget jag sett tidigare i under våra Svenska resor. Och den här vårdagen, är byn och ön nästa folktom. Vi tar en promenad och kan inte lämna Smögen utan att ha ätit skaldjur. Till sist hittar vi en restaurang som har öppet. Med utsikt över vatten och Smögenbryggan pillar vi räkor och dricker vin.

 

När vi tio år senare är på väg till Värmländska Karlstad, öppnar sig en möjlighet för ett återbesök. Och jag tycker fortfarande att det är ljuvlig liten pärla. I mitten på Juli, är vi många som tycker likadant. Men av någon anledning känner jag mig ändå avslappnad och lugn. Paniken jag fick av folksamlingarna i Cinque Terre och på Elafonissi Beach på Kreta har tacksam nog, lyst med sin frånvaro .

 

ETT AV SVERIGES MEST BESÖKTA TURISTMÅL

 

Smögen ligger i Sotenäs kommun i Bohuslän. Och det unika och välbevarade lilla fiskeläget har funnits här i över 400 år. Första gången Smögen och “Smyghålet” längst in i hamnen nämns i skrift är 1594. Att det fångas mängder av fisk och skaldjur här, är kanske också anledningen till att man här hittar Sveriges näst största fiskauktion. Kanske är det då inte så långsökt att Smögen ofta kallas för ‘Sveriges Skaldjursparadis’. Här fiskar man allt från de rikskända Smögenräkorna till havskräftor, musslor och ostron.

 

Det må vara ett av Sveriges mest besökta turistmål. Och det må vara mycket folk. Men anledningen är given. Att spatsera på den kilometerlånga bryggan, promenera förbi fiskehallarna och de kulörta fiskebodarna, för att ta sig till de vackra klipporna vid Valeviken, gör en lite smålycklig. Och det är inte svårt att första att till och med Evert Taube, som upptäckte Smögen redan 1918, återvände till ön gärna och ofta. När vi lämnar Smögen stannar vi till vid Kungshamn. Från Smögenbron har man en fantastiskt utsikt över Hasselösund. Smögenbron som är drygt 400 meter lång och 35 meter hög och förbinder ön Smögen med Kungshamn på fastlandssidan.

 

 

I NÄRHETEN AV SMÖGEN HITTAR DU OCKSÅ

 

# HÅLLÖ FYR
På grannön Hållö står Hållö fyr. Fyren är Bohusläns äldsta. Ön och fyren kan nås med Hållöfärjan som avgår från Smögenbryggan. Eller så tar man Hållöexpressen som avgår från Bäckevikstorget i Kungshamn.

#FISKARSTUGAN
Vill man uppleva hur “Smögarn” levde förr i tiden, då kan man besöka Fiskarstugan. Det är en inredd fiskarbostad från cirka 1850. Där kan man få en inblick hur man levde och verkade förr på Smögen. Man hittar stugan bakom Smögenbryggan, skyltar visar vägen från Bryggans Gästhem.

# SANDÖN
Sandön ingår i ett naturvårdsområde som är beläget väster om Hasselösund och omfattar Sandön, Sandöskären, Sandöfjorden, några strandområden på Hasselön och vattnen väster om Sandön. Sandön hänger som en halvöformad del ihop med Smögenön och Hasselön. Sandöns badplats ligger väl skyddat och är speciellt fint för barnfamiljer och även ett bra ställe att starta på för vattenskidåking

# BADPLATSERNA VALLEVIK, ÄNGEBACKEN OCH MAKRILLVIKEN
Badplatsen Vallevik och Makrillviken erbjuder fantastiska badmöjligheter. Och på flera ställen läser jag att Vallevik som är Smögens största och populäraste badplats.

 

HITTA TILL SMÖGEN

Smögen som ligger längst ut mot havet i Sotenäs kommun. Fram till 1970 var man tvungen att åka färja hit men numera finns en bro från Kungshamn. Färjan därifrån går dock fortfarande.

 • Från Göteborg och Skåne
  Kör E6 mot Oslo. Norr om Munkedal tar man höger på väg 162 mot Smögen. Vid Hallinden tar du höger på väg 171. Följ sedan skyltningen. När du kört över Smögenbron vid Kungshamn, är du framme.
 • Från Stockholm
  Kör E20 mot Örebro och sedan Mariestad. Vid Götene tar man höger på väg 44 mot Lidköping. Norr om Munkedal tar man höger på väg 162 mot Smögen. Vid Hallinden tar du höger på väg 171. Följ sedan skyltningen. När du kört över Smögenbron vid Kungshamn, är du framme.

 

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

Sverige, Bohuslän, Smögen

 

Translation
Smögen is a small village and island in the Western Sweden. The island is well visited by tourists for its beautiful nature and cute fishing cottages. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. says:

  Världens bästa plats! Min mamma är Smögare och jag har släkt kvar där så är där så ofta det är möjligt. Har bott där flera somrar och vi hade hus där tidigare. Blir så glad varje gång jag läser om någon som gillar det där.

  1. Man kunde inte ha önskat ett bättre ställe att ha familj på :). Då får man kanske också de där bästaa lokala tipsen. Själv hoppas jag på ytterligare ett besök i sommar.

 2. Det ser väldigt mysigt ut där i Smögen.

  1. Jag gillade det jättemycket. Man bör bara vara beredd på att det kan vara mycket folk Juli och Augusti. Vad har du för sommarplaner?

   1. Ja det kan jag verkligen tänka mig att det är! :) Västkusten brukar väl locka en hel del människor under högsäsong. Har mest planer på Norrland till sommaren. Hur ser dina planer ut?

    1. Har faktiskt inga planer alls just nu. Blir lite roadtrips i Skåne. Men troligtvis inte mer än så :).

 3. Åh, stod redan på min lista för sommaren men nu blev jag ju ännu mer sugen. Har pinnat “några” platser i Bohuslän, svårt att välja vilka man ska satsa på. :)

  1. Jag kan bara varmt rekommendera ett besök. Finns säkert någon som inte gillart :). Skulle också vilja tipsa om Särö som inte ligger så långt därifrån. Halland dock. Supermysigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *