Grekland, Kreta, Elafonissi

 

Vi har bestämt oss för att lämna vår strand i Palechora för dagen och göra en liten roadtrip västerut. Jag har sett bilder på den rosa stranden på Instagram. Jag läser att den här stranden är “hänförande och har tropisk badkänsla”. Denna strand som ska vara en av Europas vackraste och Kretas vackraste strand enligt många.

 

Vägen dit går genom vackra landskap och gröna berg. Vi möter mängder av de Kretinska vilda getterna Kri-Kri och Göran får stanna flera gånger så att jag kan ta bilder av de underhållande djuren. Vi passerar också flera försäljare av Kretas ekologiska guld, honung. Och självklart måste vi stanna och handla. Jag älskar de här lokala råvarorna och supportar gärna. Så jag plockar på mig, flera burkar honung, en stor flaska olivolja med chilismak, två små flaskor raki med hallonsmak [brännvin på vindruvor], och en stor flaska raki. För 50 euro. Själv tycker jag att det är ett fynd, men innan jag hunnit öppna munnen har tjejen sagt något till sin farmor och säger sedan, “30 euro”. Jag som inte ens hade tänkt pruta :).

 

ELAFONISSI BEACH

 

På vägen till Elafonissi är jag lite upprymd och förväntansfull. Det vackra landskapet dit  och shoppingen har höjt mina förväntningar. Men mina känslor ska snart komma att grusas. Framför oss ligger det köer av bilar och busslaster. Väl framme kör vi in på en enorm parkering överfull av parkerade bilar och bussar i vartenda hörn. Jag känner stressen krypa på. Jag vet att min dagsform inte är den bästa och vid de tillfällena jag inte känner mig okej, blir jag jättestressad av folksamlingar. Och kanske vi inte skulle valt att åka hit under högsäsong. Men jag hade ingen aning att folk valfärdade hit.

 

Strandområdet är stort som flera fotbollsplaner. Viken och ön bildar en lagun som anses vara en av de vackraste i Europa. Här, i det turkosblåa vattnet har otaliga reklamfilmer spelats in. Men som sagt, har den dessvärre blivit så populär, att den bör undvikas under högsäsongen i juli och augusti om man inte älskar frenetiskt fotograferande och badande folkmassor. Och jag blir som låst. Jag har svårt att se bortom folkmängden och vill bara bort därifrån. Så jag går och sätter mig vid ett av de tre borden vid den lilla kiosken. Inte många minuter senare får jag sällskap. Av en svenska familj som inte verkar vara överens om något och som bråkar högljutt. Själv försöker jag bara krypa ihop och önskar att jag vore osynlig.

 

Efter en liten stund väljer jag att gå en liten promenad bort från allt folk. Och först då ser jag hur ljuvligt det klara och turkosskimrande vattnet är. Det finns också en mikroskopisk ö dit man kan vada i vattnet. Men den där rosaskimrande strandlinjen vars färg kommer från pulveriserade snäckor får jag leta efter. Efter en lång promenad hittar jag så till sist en liten remsa av rosa i det långgrunda vattnet. Vi väljer att promenerar en bit bort och hittar fantastiska små stränder och små klippformationer dit inte så mycket folk hittat. Och jag blir lite lugnare. Jag förstår att många tycker det är vackert. Men om det blir någon nästa gång, blir det definitivt inte under högsäsong.

 

HITTA HIT

Elfonissi ligger sjuttio kilometer från Chania. Du kan välja att köra dit med bil eller ta lokalbuss dit.

 • Bussen från Chania på sydvästra kusten tar cirka 1,5 tim.
 • Från Paleochora kan man ta en kort båttur till lagunen.

 

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

 

Translation:
Elafonissi Beach in Crete is suposed to be the islands most beautiful beaches and also one of Europes most beautiful. But if you, like me, don´t like crowdes, stay away in July and August.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

 1. Väldigt väldigt fint – men oj vad mycket folk! Jag får panik när det är mycket folk på stranden, jag vill kunna vila upp mig på stranden och samla energi – inte bli irriterad och störd på alla närgångna turister…
  (Jag har noterat att jag inte ska åka hit i juli och augusti… )

  1. Jag tror min dagsform styr hus stressad jag blir. På Ischia i Italien låg vi som packade sillar, men av någon anledning var det okej. Kanske för att det var en liten strand med familjär känsla. Men här var jag oerhört stressad.

 2. Lars Magnusson says:

  Fina bilder från Gudarnas ö Kreta.
  Det är säkerligen inte kri-kri ni sett, de förekommer mer i de otillgängliga höga bergen. Det som är på fotona är katsika som även finns i en nästan svart variant. Köttet smakar väldigt bra eftersom det redan är kryddat av örterna de äter.
  Bästa tiden att besöka Elafonissos är oktober-november då alla parasoller är borta och turisterna har åkt hem. Kvar är den fantastiska naturen i hela sina skönhet.
  Hoppas ni hade en fin tur till Kreta min favorit sedan mer än 28 år.
  Hälsa Göran!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *