Grekland, Mykonos

 

Grekland och Greklands övärld är alltid ett äventyr. Ett enkelt äventyr. Förutom Makedonien, är det troligtvis det land vi besökt flest gånger. Trots det lyser det av frånvaro av just inlägg från Grekland. En av anledningarna är så klart att många av just de resorna gjordes före starten av bloggen. En annan är att många av bilderna tagits med analoga kameror och bilder från dessa resor inte finns digitalt. 

 

Olympic Beach i Katerni och Paralia. Hit åkte vi med familjen vartannat år under hela vår barndom. Hur många gånger vi varit där minns jag inte. Som barn var vi i Norra Grekland varannan sommar. Vi spenderade lyckliga dagar på stränderna i Paralia och Olympic Beach i Katerini med familjen och vänner. I tonåren blev vi ett gäng som tillsammans besökte de enorma nattklubbarna här. Och sällan har vi väl skrattat så mycket som de somrarna. 1992 gör jag min första resa till Grekland utan föräldrarna. Och sedan dess, har jag/vi rest till Grekland 13 gånger, plus en roadtrip genom norra Grekland, och besökt 10 öar och flertals städer.

 

Ända sedan Corona tog över världen, har jag drömt om ETT land. Grekland. För bara några veckor sedan sa jag till mannen att nästa egna longstay måste bli dit. När serien “Grekiska öar” med Julia Bradbury började visas, började det kännas som ett Blue Car Syndrome. Överallt dyker det upp filmer, artiklar och bilder om just Grekland. Idag uppdaterar jag listan med öarna vi besökt sedan dess och de nya öarna som tillkommit på listan.

 

Vilka öar tycker du att jag har missat?

 

 

GREKLAND, ITALIEN, GREKLAND

De senaste åren har det varit mycket Italien för mig och mannen. Men innan dess, var sommaren alltid avsatt för Grekland eller Makedonien. Och det finns inget annat land vi återvänt så många gånger till. Överallt i världen hyr vi bil. Men aldrig i Grekland. Då är det vespa som gäller. Trots att vi kommit upp i åren ;).  Jag älskar allt med Grekland. Värmen. Dofterna. Ljudet av syrsor. Maten. Grönsakerna. Jag älskar att varje ö har sin egen unika karaktär och specialitet, men ändå alltid känns som Grekland.

 

Greklands övärld består av 6 000 öar [enligt Visit Greece], men bara cirka 227 av dem är bebodda. Olika sidor anger olika siffror. Öarna är uppdelade i ögrupperna Dodekaneserna, Joniska öarna, Kykladerna, Saroniska öarna, Sporaderna, Norra Egeiska öarna och Östra Egeiska öarna. Vilken ö som är bäst för ett besök, beror så klart på vilken lista du läser, vilken typ av person du är och vad du är ute efter. Julia, i TV-serien, besöker Kreta, Korfu, Santorini, Skiathos och Skopelos, Rhodos och Symi, och Chios. Och jag har besökt några av dem. Men tack vare Julia har jag nu lagt till några öar på min önskelista.

 

Idag ser jag tillbaka på våra resor och listar öarna vi har besökt. Utöver dem har vi mest varit i Norra Grekland. Meteora, Halkidiki, Olympic Beach och Paralia. Alla bilderna fram till Skiathos är inskannade från gamla negativ och lätt redigerade. Jag har lite svårt för sneda horisonter som var populärt på den tiden. Visst har kamerorna och fotografen utvecklats ;). Jag har också testat att fotografera av bilder med mobilen, och ibland blir det faktiskt bättre än att lämna in gamla negativ.

 

Grekland, Skiathos, Instax minikamera

 

7 ÖAR I GREKLANDS ÖVÄRLD JAG VILL BESÖKA JUST NU 


KORFU

Korfu är den minst Grekiska ön av alla de Grekiska öarna och känd som den gröna ön. Den blev en del av Grekland först 1864, och sekel under utländskt styre har gjort Korfu till en kulturell smältdegel. Och när det sägs att ön påminner om Venedig, förstår man kanske varför den är med på min lista. Korfu var under Venetiansk styre under 400 år och det har gjort  att det här finns mycket Italienska influenser. Det var den första ön som hade kryddor och här finns dessutom en övergiven stad. Huvudstaden Kerkyra finns sedan 2008 med på Unescos världsarvslista.

 

CHIOS | ÖSTRA EGEISKA ÖARNA

Det är framför allt  Phygri med sina vackert målade husfasader som lockar. Men också att ön inte är så välbesökt som många andra av Greklands öar. Den är också känd för råvaran Mastix, en typ av harts, som man bland annat använder vid framställning av lack och medicin.

 

ANTIPAROS | KYKLADERNA

Denna lilla ö i Kykladerna, är ön som jag hört så många höja till skyarna. Kanske det kan vara en fara och varning. Jag kanske inte gillar den lika mycket och blir då besviken. Men vad är oddsen för det. Staden Antiparos är den enda orten på ön och centrum för all aktivitet utan att förlora i traditionell charm.

 

SYMI | DODEKANESERNA

Symi ligger drygt en timmes båtfärd norr om Rhodos, nära Turkiet. Bilder av ön påminner om Ponza och Portofino i Italien. Och ön klättrar snabbt upp på önskelistan. Det är en relativ liten ö, men ser så mysig ut med sina neoklassiska villor. Tvättsvamp gjorde öborna rika och Symi blev centrum för en global handel. Idag har tyvärr tvättsvamparna försvunnit och man lever på turismen. Många åker hit över dagen men det finns flera mysiga familjeägda hotell om man vill stanna längre på ön. Hamnen är romantisk, vacker och husen är färgglada, till skillnad från många andra öar i Grekland med de klassiska vitblå husen.

 

KARPATHOS | DODEKANSERNA

Mitt emellan Kreta och Rhodos ligger den vackra ön Karpathos. En ö som fortfarande inte drabbats av massturism. Kanske är det därför jag vill dit. Här ska finnas fina stränder, pittoreska byar, vacker natur och god mat. Behöver man mer?!

 

MILOS | KYKLADERNA

Milos är den västligaste ön i Kykladerna. Den är formad som en hästsko och har en kustlinje på över 120 kilometer. Det är en vulkanisk ö med rik jord och massor av mineraler. Milos kallas också ibland för färgernas ö, på grund av de ljusa färgerna på havet och de vita, rosa och röda klipporna. Hit måste jag.

 

Grekland, Samos, Proteas

 

9 GREKISKA ÖAR SOM VI REDAN BESÖKT
i den ordning som vi besökt dem, från senaste till första

 

MYKONOS | KYKLADERNA [favorit]

Mykonos är den Grekiska ö som funnits längst på önskelistan. Den utgör själva sinnebilden av en grekisk ö med sina vitkalkade hus och blåa dörrar som trängs i vindlande gränder. Och Mykonos stad ska vara en av de vackraste städerna i Grekland. Och förra sommaren skedde det. Vi fick äntligen upptäcka ön. Och jag älskade Mykonos. Sällan har jag tagit så mycket bilder på en plats.

Grekland, Mykonos

 

SAMOS | ÖSTRA EGEISKA ÖARNA [favorit]

Samos är en av de Grekiska öarna som också funnits på min önskelista länge. Här finns mysiga bergsbyar att upptäcka, historiska sevärdheter, en hel rad vackra stränder, underbar natur och mysiga turistbyar. Hit gick vår näst senaste resa till Grekland. Och ja, Samos uppfyllde förväntningarna långt över förhoppningarna. Hit åker vi gärna igen.

Grekland, Samos, Proteas

 

KRETA | KRETA

Kreta besökte vi under vår senaste resa till Grekland. Och Kreta är faktiskt den ända ön i Grekland jag inte någonsin velat besöka. Kreta är den största av Greklands alla 6 000 öar och den populäraste turistön. Man åker hit för stränderna, för vandringar i Samariaravinen och för att besöka Knossospalatset. Och några kanske åker hit för att testa den Kretinska Getosten, Mizithra. Vi hamnar där, för att det inte fanns mycket annat att välja på i slutet på Juli. Till vettigt pris för en vecka. En vecka innan avresa. Och det blev lite av den besvikelse jag befarat, men också höjdpunkter jag inte kunnat ana.

 

Vi flyger till Chania, men bokar boende en timme därifrån. Uppe på berget. Och besöket i Rhetymnon, som är Kretas största stad, bekräftar min övertygelse om att jag inte borde besöka Kreta. Svensktalande inkastare på restaurangerna och så mycket folk överallt att jag knappt kunde andas. Först när vi lämnar Rhetymnon kan jag åter andas och känna igen det Grekland jag bara älskar. Och när vi sista dagarna på Kreta hamnar i Paleochora på sydvästra sidan, har jag hittat hem. Hem till det Grekland jag älskar.

Grekland, Kreta, Chania, Paleochora

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Elafonissi

Grekland, Kreta, Samonas

 

ALONISSOS | SPORADERNA [favorit]

Alonissos är anledningen till att vi flyger till Skiathos. Jag har ett uppdrag dit. Och Alonissos blir snabbt ytterligare en favorit. Den gröna ön har väldigt lite turister och hit tar man sig bara med båt. Ön kallas ibland dofternas ö för att det växer så många sorters doftande örter här. Runt omkring finns Greklands enda marinpark, grundad för att skydda utrotningshotade marina djurarter. Under en båttur kan man med lite tur få se både sälar, delfiner och sköldpaddor. När man inte tar del av Alonissos rika naturliv kan man njuta av traditionell grekisk mat och lokalt vin på en av tavernorna i Alonissos Gamla stad.

Grekland, Alonissos, Gamla Stan Chora

Grekland, Alonissos, Gamla Stan Chora

Grekland, Alonissos, Gamla Stan Chora

 

SKIATHOS | SPORADERNA [favorit]

Skiathos är en av öarna som vi absolut kommer återvända till. Ön är en av 24 i ögruppen Sporaderna i Egeiska Havet. Öarnas popularitet ökade efter inspelningen av Mama Mia filmerna 2007. Skiathos blev snabbt en av våra favoritöar. Här finns 70 stränder och över 50 kyrkor. I Skiathos stad är det livfullt och mysigt och här finns massor av restauranger att välja på.

Grekland, Skiathos, Instax minikamera

Grekland, Skiathos, Instax minikamera

Grekland, Skiathos, Instax minikamera

Grekland, Skiathos, Instax minikamera

Grekland, Skiathos, Instax minikamera

 

ZAKYNTHOS | JONISKA ÖARNA

Kanske är Zakynthos mest känt för Shipwreck Bay, Smugglarviken. Stranden med det otroligt turkosa vattnet och vraket av ett skepp. Vi gillar Zakynthos. Som de flesta Grekiska öar är det lätt att att ta sig runt på vespa och det finns mycket att upptäcka. Ön är främst känd för sina partyn i staden Laganas och för jättesköldpaddorna som lägger sina ägg på vissa stränder. Eftersom Zakynthos är en ganska liten ö kan man se det mesta av sevärdheterna på en dag om man hyr en bil.

 

RHODOS | DODEKANESERNA

Rhodos kallas Solön. Här är det soligt åtta månader om året. Det är världens äldsta medeltida bebodda stad och ön är full av kultur och historia. Om man är den rastlösa typen är Rhodos rätt ö. Här finns så mycket att se, göra och uppleva. Och gamla delarna i Rhodos stad blir man svårt trött på. Till Rhodos har turister kommit sedan 1950-talet och utbudet av restauranger, kaféer, butiker och nattklubbar är stort. I  huvudstaden Rhodos stad är de äldre delarna av en välbevarad medeltida bebyggelse bevarade. Vill man uppleva det mer genuina Grekland beger man sig till byarna på västkusten.

 

NAXOS | KYKLADERNA [favorit]

Våra två veckor på Santorini byts snabbt ut mot veckor på Naxos. Naxos är en av Grekland absolut mest populära öar och jag ansluter mig till skaran som tycker det. Här finns vackra sandstränder, en skön atmosfär och mysiga tavernor. Naxos är den största av öarna i ögruppen Kykladerna. Ön var mellan 1207 och 1537 ockuperad av venetianare. Och arvet från venetianarna är påtagligt och består av imponerande borgar, rikemanshus och den gamla stadsdelen Kastro i Naxos stad.

 

Förr eller senare kommer man till en punkt i livet då man tröttnar på att ständigt besöka nya platser och längtar efter att återvända. Samlandet på reseupplevelser som om de vore ölunderlägg eller fågelarter börjar kännas meningslöst. Varför maniskt smaka sig genom storköpets hela lösgodissortimentet istället för att koncentrera sig på de sorter man gillar? Att återvända. Det låter resignerat. Varför inte ständigt prova något nytt, utmana vanans makt, vidga vyerna?

Per J Andersson om Naxos / Vagabond

 

 

SANTORINI | KYKLADERNA

Vi har så höga förväntningar på Santorini. Ön som i media varit den optimala Grekiska paradisön. Men nej, Santorini fångar inte vårt hjärta. Kanske hamnar vi på fel plats på ön. Efter några dagar packar vi väskan och tar oss istället till Naxos. BTW, världen är liten. Under tiden vi är på Santorini, träffar vi två arbetskompisar till mig.

 

Landskapet på Santorini är dock dramatiskt. Ett vulkanutbrott 3 500 år sedan gjorde att ön centrum kollapsade och skapade myten om Atlantis. Och på 90-talet började lyxhotellen dyka upp. Idag är Santorini ett populärt tillhåll för kändisar. Vissa dagar har ön 18 000 besökare om dagen. Då gäller det att hitta ön gömda pärlor. Ön har dessutom 7 mil vandringsleder. På Santorini odlar man favabönor och man bör prova Santorinis variant på “hummus” när man är där.

 

KEFALONIA | JONISKA ÖARNA [mellanfavorit]

Ett år efter gymnasiet åker mina bästa vän till Kefalonia för att jobba som reseledare. Och under hennes tid där, åker jag dit för att hälsa på. Jag bor med henne och fyra av hennes kollegor i en liten marklägenhet. Tolv år efter mitt första besök, återvänder jag till Kefalonia tillsammans med mannen. Vi är på Zakynthos när vi får för oss att hyra en fyrhjuling och ta med den på färjan över till Kefalonia.

 

Så det gör vi. Och när mannen senare på dagen, under tiden som vi åker runt på Kefalonia, får reda på att man kan hyra egen båt, ja då gör vi det med. På ena sidan har man grönskande berg och på den andra ser man det knallblå havet. På Kefalonia får man inte missa att besöka den söta byn Assos, den underjordiska sjön Melissani och den dramatiska Myrtosstranden.

 

KOS | DODEKANESERNA

Efter gymnasiet reste jag och en klasskompis till Kos och stannar två veckor. Vi älskar varje dag. Fyra år senare åker jag dit igen. Denna gång är vi ett tjejgäng på fem väninnor. Och Kos sviker inte denna gång heller. Men då och där, var Kos en festö. Vi solade på dagarna och dansade på kvällarna. Någon sightseeing var det inte tal om. Men ön är rik på historiska sevärdheter och stora långgrunda sandstränder. Och kanske det är dags att göra ett återbesök.

 

Translation
Right now I am longing for Greece. The one country, besides North Macedonia, that we have visited more than twice. It is one of our favourite countries in the world. So far I have visited Greece more than twenty times and togheter we have visited nine islands. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Åh Grekland, ja det ser helt fantastiskt ut. Besökte Chania på Kreta på en charterresa med pappa för måååånga år sen. Känns inte alls som jag upplevde det riktiga Grekland. Har på senare år blivit jättesugen på att öluffa mellan några öar och besöka Aten. Hur ska man hinna med allt? :) Och hur ska man kunna välja vilken ö man ska besöka först?! :)

    1. Lite otur att du började just i Chania . För övrigt tror jag inte du kan välja fel :). Från Atens hamn går det många båtar. Handlar mest om hur lång båtfärd du vill ha. Egina ligger bara en halvtimme därifrån. Eller gör Aten och flyg till den ö du är mest nyfiken på :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *