varldens-sju-underverk-meteora-3Meteora i Grekland

 

Listan på världens underverk har genom tiderna varierat. Det finns dessutom många listor på vilka de är och hur de har röstats fram. Världens sju underverk fastställdes under antiken [sju var ett heligt tal].

 

Alldeles eniga om vilka som skall räknas dit, är man inte helt ense om, men vanligtvis är det följande: Zeusstatyn i Olympia,  Cheopspyraminden, De hängande trädgårdarna i Babylon, Artemis tempel i Efesos, Mausoleet i Halikarnassos, Faros utanför Alexandria och Kolossen på Rhodos. Fler listor hittar du här.

 

VÄRLDENS SJU NYA UNDERVERK [2020]

Världens sju nya underverk röstades fram av 100 miljoner människor för några år sedan i en global omröstning. Anledningen till att man ville ha en nya lista var att alla de gamla underverken, med undantag av Cheopspyramiden, mer eller mindre var förstörda. Den nya listan blev;

1. Petra i Jordanien
2. Kinesiska Muren
3. Colosseum i Rom
4. Chichén Itzá i Mexico
5. Machu Picchu i Peru
6. Taj Mahal i Indien
7. Christo Rendentor i Rio

 

VÄRLDENS SJU GAMLA UNDERVERK

1. Cheopspyramiden
2. Babylons hängande trädgårdar
3. Artemistemplet i Efesos
4. Zeusstatyn i Olympia
5. Mausoleet i Halikarnassos
6. Kolossen på Rhodos
7. Fyrtornet på Faros.

 

NATURENS SJU UNDERVERK 

1. Amazonas, Sydamerika.
2. Halongbukten, Vietnam.
3. Iguazúfallen, Argentina/Brasilien.
4. Komodoöarna, Indonesien
5. Puerto Princesa, Filippinerna
6. Taffelberget, Sydafrika
7. Jeju, Sydkorea

 

varldens-sju-underverk-meteora-13

 

KLOSTREN I METEORA

Jag har självklart min favoriter och vilka jag anser borde ha en plats på listan. Ett av underverken på min lista är Meteora i Norra Grekland. Det är svårt att förklara den storslagna och imponerande känslan man får när man går bland klipporna. Meteora är östortodoxa kyrkans ryktbaraste munkkloster. Av de 21 klostren som tidigare fanns på Meteoraklipporna på den Thessaliska slätten nära Kalabaka, är endast sex aktiva.

 

De övriga 15 är idag obebodda och ligger i ruiner. Klostren byggdes på 1300-talet, och när man går bland klipporna är funderingarna många. Hur kunde man bygga upp de här helt otroliga klostren på så höga höjder? Ett av klosterna är byggt på 613 meters höjd. Hur fick de upp allt byggmaterialet? Hur tog sig folk upp första gången? Hur överlevde man? Frågorna är många.

 

Man tror att eremiter och asketer började bosätta sig i grottor och enkla hyddor i området på 1000-talet. Mot slutet av 1100-talet byggdes en liten kyrka vid foten av en av klipporna där munkarna bosatt sig. Under det oroliga 1300-talet, i samband med turkarnas expansion, sökte sig munkar från klostren i öster, i Athos, till det mer oåtkomliga Meteor. Det första klostret bygges omkring 1340 av munken Athanasios på en klippa han kallade Megalo Meteoron och detta kloster gav sedan namn åt hela området.

 

Kloster efter kloster byggdes sedan under i det närmaste omöjliga förhållanden fram till slutet av 1500-talet. Fram till 1923 tog man sig upp med endast ett nät och en repstege. Idag finns det utskulpterade trappsteg för att besökarna lätt ska kunna ta sig dit. Redan på 1100-talets början beboddes klipporna av eremiter som bodde i grottor och klyftor. Idag är Meteora med på Unesco´s Världsarvslista, och det med rätta.

 

“Det bästa man har att minnas i livet är minnena från våra vackra resor.”

 

varldens-sju-underverk-meteora-10

varldens-sju-underverk-meteora-11

varldens-sju-underverk-meteora-9

varldens-sju-underverk-meteora-5

varldens-sju-underverk-meteora-2

varldens-sju-underverk-meteora-4

varldens-sju-underverk-meteora-12

varldens-sju-underverk-meteora-14

 

Translation
Only one of the orignial seven wonders still exists. A new list has been made by a global vote. One of my choices for that list would be Meteora in Greece. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *