Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Åhus Bryggeri –

 

Vi är i mitten på Oktober och välkomnas fortfarande om dagarna av sol och värme. Men just idag är det dags för ett besök på Åhus Bryggeri & Restaurang, för att med goda vänner äta lite gott, upptäcka lite ny öl och uppleva Oktoberfest i Svensk tappning. Men vi är också där för att träffa Ulrik Jönsson, ägaren och skaparen av denna Skånska Biergarten. 

 

Vi har under våra resor genom Sverige och världen besökt många bryggerier i olika storlekar. Men trots att detta mikrobryggeri bara ligger runt hörnet, är det första gången vi är här. På Köpmannagatan i Åhus. I Kristianstads Kommun i Skåne. I en gammal byggnad som tidigare var Kinakrog, och innan dess en Betelkyrka som uppfördes 1896. Här hittar man nu istället ett mikrobryggeri med en restaurang som påminner om mysiga krogar i Tyskland. Bredvid det gamla historiska, röd och vita huset finns början på en Biergarten. En utomhusplats att dricka en kall öl på varma dagar och kvällar.

 

Borden i trä är dukade med söta blå och vita dukar och i taket hänger det Oktoberfest-vimplar. På vägarna hittar man inramade roliga ölcitat och vid baren brinner en brasa hemtrevligt. I hela lokalen finns små genomtänkta detaljer i ölets spår som minner om ölets historia och Åhus ölhistoria. Gamla ölflaskor och ciderflaskor från trakten. Gamla trälådor för transport. Ölböcker. Och massor av små artiklar som Ulrik hittat i gamla dagstidningar om Åhus första ölbryggeri.

 

 

ÅHUS BRYGGERI & ULRIKS HISTORIA 

 

En historia som Ulrik Jönsson verkligen undersökt i minsta detalj är den kring Åhus första ölbryggeri. Han är entreprenören som 2011 fick idéen att starta ett ölbryggeri i Åhus tillsammans med Åhusborna. Idag ägs det publika bryggeriet av cirka 350 delägare. Och vi är verkligen nyfikna. Mellan min nyfikenhet för historien bakom idéen att starta bryggeriet och mannens tekniska nyfikenhet kring bryggandet, får Ulrik inte andas länge mellan svaren.

 

Att Ulrik är passionerad och investerad i verksamheten märker vi i samma stund vi börjar prata med honom. Allt kring verksamheten och ölen är noga genomtänkt och efterforskat. Ända ner till sigillet på korkarna på ölen. Hela konceptet och bryggeriet är skapat kring historien om fabrikören Rheinholt Danielsson, som år 1900 startade ett ölbryggeri här i Åhus. Då var det ett av 500 bryggerier i Sverige [cirka 240 år 1905]. Då fick det namnet “Åhus Bryggeri & Wattenfabrik”.

 

Bryggerifabrikören Danielsson dog 1913, men bryggeriet drevs vidare först av Rheinholds änka och senare av sonen Karl. Sonen Karl flyttade 1954, men verksamheten fortsatte och hölls öppen fram till 1960, då den fick stängas på grund av utvecklingen av bryggeriindustrin som gick mot ett förstatligenade. Genomförandet av Systembolaget fick hundratals bryggerier i Sverige att gå samma öde, då Pripps med staten i ryggen köpte upp dem eller konkurrerade ut dem. Men nu har verksamheten återuppstått tack vare entreprenören Ulrik Jönsson.

 

 

ÅHUS BRYGGERI & ÖLEN

 

Åhus Bryggeri & Restaurang öppnade juni 2018. Och den första ölen som producerades och serverades var Nils Pils. Kanske inte något konstigt namn, om man vet om att alla Ulriks tre pojkar alla har Nils som andra namn. Ölen Amber skapades på vägen när man provade sig fram för att skapa Nils Pils. Och eftersom blev så bra, behöll man den i sortimentet. En av ölen vi tjejer gillar är Fina Stina. Det är en frisk veteöl som är bryggd som en lager med humle från Polen. Man har idag 14 olika ölsorter. I baren finns 21 kranar och man serverar just nu över tio egna öl.

 

Åhus Bryggeri & Restaurang är det enda mikrobryggeriet med restaurang i Nordöstra Skåne och ett av få i Sverige. I bryggeriet har Ulrik två stycken 50 literstankar att jäsa öl i. Men han har inte stannat vid att bara brygga öl. Han bestämde sig för att även göra cider. Och hans Cider naturell lanseras på bolaget den 1 dec i år. Det är tveklöst den godaste cider jag druckit. Det kan vara för att jag inte gillar varken söta drinkar eller söt cider. Men denna cider med citruskaraktär är riktigt, riktigt god. Den är bryggd på äpplen och öljäst. Och inom en snar framtid kommer det också finnas snapsar med Åhus Bryggeris logga.

 

 

DANSKA SMÖRREBRÖD, TYSKA SNITZLAR & TEMAKVÄLLAR

 

Lagom till det är dags att testa både mat och öl får vi sällskap av finaste vännerna Hanna och Pierre. Bästa sättet att upptäcka en ny restaurang måste ju vara med roliga vänner. Inte oväntat finns det en hel sida av smörrebröd att välja på, på menyn. Tre av fyra väljer räkor. En, mannen väljer Schweinshaxe Smörrebröd. Alla rensar faten. Tre av fyra väljer Schnitzel. En väljer Fish´n Ships. Två äter upp hela den enorma portionen Schnitzel. Vi behöver väl inte berätta vilka :).  Medan jag och Hanna smuttar på vår goda cider, går boysen all in. Det är Oktoberfest trots allt. Ju mer och ju större desto bättre.

 

Vill man sitta ute när det är finare väder går det bra. På innergården finns en liten Biergarten med egen bar. Och det finns planer på att glasa in en del av gården, så att man ska kunna sitta ute även lite kyligare dagar. Här ute är hundar välkomna… [om det är snälla hundar :)]. Restaurangen har öppet sju dagar i veckan från 16. Numera erbjuder man också Take Away. Bara ring in din beställning. Bryggeriet har Oktoberfest när vi är där. Men man kommer under olika månader erbjuda olika teman och aktiviteter. Utöver det kan man boka Ölprovning med lunch, eller boka en Prova på och brygga öl. Men man kan också boka hela lokalen för ett företagsevent. Så håll koll i kalendern på deras sida. Just nu kan du boka bord för Jul på Bryggeriet.

 

När vi lämnar bryggeriet pratar vi alla redan om när vi ska ses här nästa gång. Hanna pratar om att ha sin Jul AW med jobbet här. Men då får man vara snabb på knappen. Bokningar är redan i full gång. Och jag ser redan fram emot nästa smörrebröd med räkor och den perfekta cidern till.

 

HITTA TILL ÅHUS BRYGGERI & RESTAURANG

Åhus Bryggeri & Restaurang
Köpmannagatan 6
Åhus, Kristianstads Kommun
Instagram
Facebook

 

 

Translation
There are a lot of micro breweries in Sweden, and specially in the south. There aren´t that many though with their own restaurants. One of those are Åhus Bryggeri & Restaurang in Åhus in Skåne. They will serve you their own beer paired with Danish Smörrebröd and German Schnitzel. 

 


Dagens inlägg presenteras i betalt samarbete med Åhus Bryggeri & Restaurang.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *