Att besöka Kappadokien i Turkiet, är som att resa in i en besynnerlig värld, skapad av regissören till Sagan om ringen. I varje stad och distrikt hittar man spår av historia, förunderligt unik natur, kultur och fantastiska upplevelser. Och är, inte konstigt alls, ett UNESCO världsarv.

 

Landskapet liknar inget jag någonsin tidigare sett. Och jag har haft förmånen att få besöka detta landskap två gånger. Just nu blommar aprikos och mandel och landskapet är täckt av blommar i rosa och vitt. Landskapet är som en filmkuliss. Det känns overkligt att den här magin skapats av naturen. Det är som att hjärnan inte registrerar att jag redan tagit samma bild flera gånger. Molnen och solen rör sig över landskapet och skapar nya bilder varje gång. Det mystiska, sagolika och märkliga förstärks av ortsnamn som Göreme, Mustafapasa, Uçhisar och Cavusin. Landskapet skapades för 30 miljoner år sedan när vulkanerna Erciyes, Hasandag och Melendiz fick vulkanutbrott.

 

Utbrotten täckte Kappadokien med tuff, en sammanpressad vulkanaska och stenrester. Under årtusenden urholkades detta lager med vindens hjälp, och tillsammans med floden Kizilirmak formades dagens landskap. De 20 till 30 meter höga stenpelarna har formats av väder, vind och tidens kraft. Kappadokien, eller ”Landet med de vackra hästarna” som det heter på fornpersiska, omfattar provinserna Aksaray, Nevşehir, Nigde, Kayseri, och Kirsehir. De största städerna är Uçhisar, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymakli och Ihlara. Vår dagar tar oss med till flera av de magiska ställen som är Kappadokien.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Kappadokien och Turkiet.

 

 

KAPPADOKIENS UNDERJORDISKA STÄDER

Kappadokien ligger i centrala Turkiet och var en forntida region i centrala Mindre Asien. I denna sällsamma trakt har människan under årtusenden bott in sig bland de porösa klipporna. Byggt kyrkor, kloster, byar och underjordiska städer. De första människorna som bosatte sig här dateras så långt bak som till forna stenåldern. Och för tusen år sedan började kristna nybyggare skapa hela städer inne bland klipporna.

 

Det finns 36 underjordiska städer och 365 kyrkor i området som bara mäter några mil i omkrets. Vissa städer, som den underjordiska staden Derinkuyo, sträcker sig åtta våningar under mark. Och enligt historien ska här ha bott upp emot 20.000 människor. Än idag bor det människor i Kappadokiens grottor, men nu är det av fri vilja. Grottorna har den speciella egenskapen att de håller sig svala om somrarna och varma om vintrarna med en medeltemperatur på cirka 16 grader. Idag är det dock lite modernare än för 2 000 år sedan. Vatten, el och trådlöst internet är inga konstigheter.

 

Underjordiska städer som Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak och Mazı har överlevt i decennier och ger en inblick i invånarnas underjordiska liv med sina tunnlar, rum, vinkällare, matsalar och kyrkor. Vi besöker Kajmaklis underjordiska stad i Nevşehir. Kaymakli Underground City är en av de mest besökta, med åtta våningar som når djup på 80 meter, och har en historia som går tillbaka till 800-talet f.Kr.

 

 

VINPROVNING I ORTAHISAR & DUVDALEN I UCHISAR

Vi har tagit oss till Gulor Wine Cave House i Ortahisar för att prova lite av traktens viner. Vi stiger ur vår bil och det första som når mig är ett högt jammande. Kattmamman i mig blir jätteglad. Och ännu gladare när kisen följer med oss in i grottan och är med på den den fantastiska vinprovningen. Hur kan man inte älska ett land som tar så väl han om sina hundar och katter. Ett ljuvligt frukt och ostfat ackompanjerar provningen och vi testar två vita viner från området och fyra röda.

 

Efter lunchen tar vi oss vidare mot Uçhisar och duvdalen, Pigeon Valley. Här finns ett 60 meter högt och bisarrt stentorn, som tronar över den moderna byn. Man får en första inblick i Kappadokiens grottbostäder, där många numera är renoverade till lyxhotell, med bubbelpooler och spa. I Uçhisar finns dessutom en av Kappadokiens vackraste vandringsleder som går igenom Pigeon Valley,

 

 

NEVŞEHİR & PASABAG VALLEY

Nevşehir är Kappadokiens provinshuvudstad och bäst utsikt har man från klippan på andra sidan staden. Härifrån har man en otrolig utsikt över staden som ligger i rader längs med en sluttning på berget. Nevşehir täcker en stor del av Kappadokien och består av flera mindre distrikt. Mellan Göreme och Nevşehir ligger dalen som är fylld av de spetsiga små tornen. Love Valley.

 

I souvenirbutiken säljs, så klart, det blå ögat, små luftballonger av de vackrare varianterna av souvenirer. Sjävklart tar jag några små porslinsluftballonger med mig hem. Medan vi står där och tar in kulissen, dyker en hel regnbåge upp ovanför dalen. Vi tar oss till Pasabag, Munkarnas dal. De är här man kan se de så kallade “Fairy Chimneys”. Dessa ikoniska klippformationer är symboliska för regionen och hittas på flera ställen i området. Kanske ser de mer ut som svampar än något annat, men allt ligger så klart i betraktarens ögon.

 

 

GÖREME OPEN AIR MUSEUM

På utsiktsplatsen i Göreme har man en fantastisk utsikt över detta fascinerande landskap. Med sina djupa dalgångar och egendomliga formationer, pelare, pyramider och konformade torn, får man ett närmast surrealistiskt intryck. Grottkyrkorna från 400-talet är numera dessutom UNESCOS världsarv. Förra gången jag var här var den försommar. Denna gång är det vinter och snö. Många av besökarna ser snö för första gången. Och jag roar mig en lång stund med att bara titta på, när de rullar nerför backarna i snön.

 

En gång fanns det här 200 kyrkor, ett område som användes av munkar för att be. De kristna som under denna tid jagades, gömde sig här. Inte långt från Göreme Open Air Museum, uppe bland tuffatornen hittar vi dagens lunchrestaurang, Seten. Och det är svårt att beskriva utsikten här. Landskapet är täckt av snö och skapar ytterligare ett lager av magi. Det är spektakulärt. Det är vackert. Det är obeskrivligt.

 


Tilda, jag, Caroline & Gunilla

 

BYN MUSTAFAPASA & MODELL FÖR EN DAG

Vi har en dag kvar i detta magiska område. Just denna dag är snön nästan helt borta. Solen lyser och bjuder på jackfri värme. Vi gör ett besök i byn Mustafapasa och passar på att handla lite kryddor och nötter. Sedan är det dags att testa något som jag inte alls var beredd på. Att vara modell för en dag. Redan kvällen innan har vi fått hjälp att prova ut våra klänningar. Och denna dag åker vi till Halılıhan för fotografering med professionell fotograf. Dock inget beautyteam, men både foton och film med drönare. Tydligen kallas trenden på Instagram för #flyingdresses. Roligare än man kan tro. Men nästa gång hade jag nog valt traditionella dräkter.

 

 

GROTTHOTELLET UTOPIA I URGUP  

Att bo på ett grotthotell är ett måste när du besöker Kappadokien. De enkla grottorna har gjorts om till lyxiga boutiquehotell, där man kan njuta av fina restauranger och bekvämligheter som spa och turkiska bad. Rummen på Utopia där vi bor, är enorma och lägger till ytterligare ett lager till, till den där känslan av att befinna sig i en fantasi. När vi dagen därpå, dessutom vaknar till ett snötäckt landskap, är fantasin komplett.

 

Inte långt från vårt hotell, ligger restaurangen Revithia. Här blir det vår sista kväll en åttarätters sittning. De serverar en meny på lokala råvaror med inspiration från regionens landskap, historia och närodlat. Man serverar också bara viner från Kappadokien. Det intressanta är att maten är en typ av husmanskost som man serverar i form av en fine dining meny. Cirka 600 kronor för en åttarätters med vin.

 

 

LUFTBALLONG ÖVER KAPPADOKIEN

Denna gång blev det inte någon luftballongfärd över Kappadokien. Vädret var tyvärr inte tillräckligt stabilt. Men jag är så glad att jag fick uppleva det förra gången jag var här. Då gjordes äventyret med mamma och syster. Och om du kommer hit, är det verkligen en av sakerna jag tycker du ska prioritera. Det är ett helt otroligt landskap att se från ovan.

 

 

21 SAKER ATT SE & GÖRA I KAPPADOKIEN 


Kappadokien är en region som ofta beskrivs som ett unikt underverk i världen. Med sin sagolika naturskönhet, fascinerande historia och rika kultur har Kappadokien blivit ett av de mest populära turistmålen i Turkiet. För att hjälpa dig att utforska denna magiska plats har vi satt ihop en reseguide med 21 saker att se och göra i Kappadokien.

 

1. GÖREME NATIONALPARK & GÖREME OPEN AIR MUSEUM 
Detta är en av de mest kända platserna i Kappadokien och är ett UNESCO:s världsarvsområde. Parken är känd för sina spektakulära bergsformationer, även kallade “fairy chimneys”, och är ett populärt resmål för vandring och ballongflygning. Göreme Open Air Museum erbjuder en unik inblick i Kappadokiens religiösa och kulturella historia.

2. UCHISARS KLIPPFÄSTNING
Byn Uçhisar domineras av en enorm fästning. Klippor fulla av tunnlar och grottor som domineras av en imponerande trettiometers hög klippa. Likt de underjordiska städerna i området gav denna klippiga utskjutning byborna skydd mot inkräktare under romersk och bysantinsk tid.

3. IHLARA VALLEY
Denna djupa ravin, skuren av Melendiz River, är känd för sina dramatiska klippformationer och vackra grönska. Utforska de många historiska kyrkorna inuti klipporna. Under bysantinsk tid var detta ett populärt gömställe för eremitgrupper som byggde kyrkor och klosterkomplex i klipporna.

4. DERINKUYU UNDERJORDISKA STAD & KAJMAKLI
En av de största underjordiska städerna i Kappadokien, Derinkuyu, är en imponerande sevärdhet. Derinkuyu är den djupaste underjordiska staden i Kappadokien. Tunnlarna här är ganska klaustrofobiska på vissa ställen, eftersom de går djupare och djupare ner i jorden. Denna underjordiska labyrint har ett grottliknande kapellområde och många bostäder. Kaymaklı Underground City är den största staden i Kappadokien och är en labyrint av rum i åtta våningar som är förbundna med tunnlar. Besökare kan utforska fyra av dessa nivåer.

5. ZELVE OPEN AIR MUSEUM
Denna historiska by var en gång en av de största bosättningarna i regionen. Utforska de övergivna husen, kyrkorna och de smala gångarna för att få en känsla av det gamla livet i Kappadokien.

6. PAŞABAG VALLEY ELLER MUNKARNAS DAL & PAŞABAG VINEYARDS
Också känt som “Munkarnas dal”, erbjuder denna plats en helt enastående syn på naturens skapande. Fascineras av de stora konformade klippformationerna och de många “fairy chimneys”. Paşabag Vineyards är de livliga vinodlingarna vid Paşabag och lär dig mer om vinproduktionen i Kappadokien. Utforska de frodiga vingårdarna med sina unika vinrankor.

7. ÅK LUFTBALLONG
En av de mest populära aktiviteterna i Kappadokien är att ta en ballongtur över de spektakulära landskapen. Upplev en oförglömlig utsikt över klipporna och dalarna när solen går upp.

8. KAPPADOKIEN PÅ HÄSTRYGG
Upptäck Kappadokien på hästryggen och njut av det vackra landskapet. Det finns många turoperatörer som erbjuder guidade ridturer runt regionen.

9. SE DE DANSANDE DERVISHERNA I KONYA
Delta i en autentisk Sufi-kulturell upplevelse och bevittna en Whirling Dervish Ceremony. Det är en hypnotisk och respektfull dans av påbörjade muslimska munkar.

10. LOKALA HANTVERKS OCH KERAMIKVERKSTÄDER
Kappadokien är känt för sitt vackra keramikarbete och hantverk. Besök lokala verkstäder för att se hantverkarna arbeta och kanske köpa några unika souvenirer. Eller kanske testa att dreja själv.

11. VINPROVNING
Kappadokien är också känt för sin vinproduktion. Ta en vinprovningstur och smaka på några av regionens bästa viner.

12. SOĞANLI VALLEY
Utforska den lugnare sidan av Kappadokien i Soğanlı Valley. Den här gömda pärlan erbjuder fantastiska vyer och lugn i en fridfull miljö.

13. MATTVÄVERI I AVANOS
Besök ett stort mattväveri på fyra våningar i Avanos . Alla mattorna vävs inte där, men man samarbetar med vävare över hela landet och hjälper dem ekonomisk under tiden som mattorna vävs. Vissa mattor kan ta upp till två år att väva. Den unika konsten i mattvävning i Anatolien har sina källor i gamla traditioner och är en viktig lokal kulturskatt.

14. BYN MUSTAFAPASA
Byn Mustafapasa är inte lika turistinvanderad som andra små byar i området. Tidigare hette byn Sinasos och var till största delen bebodd av grekisktalande invånare. Efter befolkningsutväxlingen mellan Turkiet och Grekland 1923 blev den turkisk och bytte namn. Byn fascinerar med sina små gränder och vackert dekorerade hus.

15. MODELL FÖR EN DAG
Trenden att bli modell för en dag har växt fram på Instagram. Man hyr helt enkelt en klänning, en professionell fotograf och får de där nästan magasinaktiga bilderna med sig hem.

16. BO PÅ GROTTHOTELL
Finns många att välja på. Vi bodde på ett som hette Utopia.

17. GÅ PÅ HAMAM
Att gå på turkiskt hamam är en upplevelse i sig. Passa på att boka in dig på en avslappnade massage.

18. MOSKÉN I MANAVGAT
Besök de berömda moskén i Manavgat.

19. VANDRA
Det finns många vandringsleder att välja på, men en av de populärare går igenom Munkarnas dal.

20. KYRKORNA I ÇAVUSIN
De främsta attraktionerna i den lilla byn Çavusin är de två charmiga bysantinska kyrkorna. Närmast ingången till staden ligger kyrkan känd som den stora duvkyrkan, eftersom den användes som en lokal duvkåta i början av 1900-talet, som innehåller vackra fresker.

21. TESTA DET TURKISKA KÖKET
Turkiet har som många av Medelhavsländer en kultur med Meze [tapas]. Alltså många smårätter. Det måste ni testa. Men också specialiteteter som Sigara Böreği [smördegsrullar med fetaost], pide som är en turkisk variant på pizza och Adana Kebap [en  stark köttfärs som serveras på spett]. Och man dricker gärna Rakı till maten, nationaldrycken som påminner om den grekiska Ouzon.

 

 

Translation
Cappadocia in central Turkiye is a spectacular, magical and stunning place. Here you can experience nature, culture, unique landscapes, food and wine tasting, and of course hot air balooning.

 


Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Go Turkiye och  Go Cappadoccia.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Åh, vill så SJUKT gärna dit! Otroligt häftigt verkligen. Tack för vackra bilder och intressant skildring!

    1. Ja, jag blev så förvånade och överraskad. Var mycket häftigare i verkligheten än vad
      jag hade sett och läst :). Och tack för fin feedback. Hade velat uppdatera bilderna,
      men ja du vet :), ibland räcker inte tiden till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *