Trinidad-8

 

Vi kommer till Trinidad på eftermiddagen. Jag sitter med näsan tätt mot rutan rädd att jag ska missa något. Den koloniala staden lyser i alla dessa pastellfärger. Färgerna som vi nu med automatik har börjat förknippa med Kuba. Staden som numera finns med på UNESCOS världsarvslista sedan 1988, grundades 1514 av Diego Velázquez de Cuéllar u.

 

Längs med de gamla stenbelagda gatorna står gamla hus, kyrkor, kloster, museum, barer, restauranger och små konst och hantverksbutiker där du kan hitta fina målningar och skulpturer. Att man har lyckats renovera upp stadens centrum så mycket tillskrivs alla små företagare som finns här. I takt med att turismen hittat hit har 800 Casa Particulares öppnat upp. Små privata Bed & Breakfast hemma hos Kubanska familjer. Överskottet av deras verksamheter har gått till renovering av staden. Och renoverat har man gjort med framgång. Men visst finns det mer kvar som behöver renoveras, men kanske mindre än i Havanna.

 

Trots att turismen blomstrar i staden, är det tobaksindustrin som är Trinidads huvudsakliga sysselsättning. På 1700-talet var det sockerrör som var den viktigaste råvaran och drevs av rika amerikanska plantageägare med hjälp av slavar. I slutet av 1800-talet upphörde sockerproduktion efter flera uppror mot slaveriet. Dessa odlingar har idag ersatts med fruktodlingar för att tillgodose turisternas efterfrågan på färsk frukt. Trinidad är Kubas tredje äldsta stad. Och på sin tid under 1500-talet drabbades staden ofta av piratangrepp. Det ledde till att man byggde gatorna i en slingrande svårnavigerad labyrint. I de gamla husen ser man torn där man en gång höll vakt mot piraterna.

 

Trinidad-11

Trinidad

Trinidad-2

Trinidad-5

Trinidad-6

 

PITTORESKA KULLERSTENSGATOR MED HISTORIA

De pittoreska och bilfria kullerstensgatorna är promenadvänliga och det är så man upplever mest här. Genom en promenad. Var stenarna som bildar gatorna kommer ifrån går det flera olika historier om. En del säger att de kommer från Columbus skepp och hade använts som balast. Under vår promenad möter vi män i kostymer, hattar och cigarrer som gärna blir fotograferade mot en peng. En äldre herre med sin åsna. Samma herre återfinns på åtskilliga sociala media och har gjort så i många många år.

 

På ett torg övar ett tjugotal barn i alla åldrar på att dansa och öva med sina taktpinnar. På en trottoarkant sitter en man och säljer öl och tomater från sin cykel. Vid en annan trottoarkant sitter ett gäng herrar och spelar domino. Jag vill gärna ta en bild, men avvaktar. En av herrarna ser mig, ler och vinkar dit mig. Självklart får jag ta bilder. Spelarna själva lyfter inte ett ögonbryn. De är fokuserade. Även här ser man de gamla amerikanska vrålåken från 50-talet. På krogarna vi passerar spelas ”Guantanamera”mer ofta än sällan och vi har redan börjat sjunga med när vi hör låten. Turist, javisst.

 

Här, på Trinidads gamla gator, får man uppleva hela den karibiska livsglädjen med dans och musik. Här är en skön puls och avslappnad atmosfär. På kvällarna samlas man gärna vid Casa de la Musiqa eller Plaza Mayor för att lyssna på livemusik, dricka en Kuba Libre och dansa. Plaza Mayor, Trinidads lätt sluttande torg vid katedralen Santisima. Där en gång slavauktionerna hölls. Och kan man inte dansa, finns här alltid någon som gärna visar. Vill man ha lite sol och strand ska man ta sig utanför staden. Där ligger Ancónhalvön med en lång sandstrand, Playa Ancón, och flera turisthotell. Ancón var en av de första nya turistanläggningarna som utvecklades i Kuba under Castros diktatur.

 

“I Trinidad är det över hundra år sedan någon brydde sig om vad klockan är.”

 

Trinidad-3

Trinidad-4

Trinidad-7

Trinidad-13

Trinidad-14

Trinidad-17

Trinidad-18

Trinidad-19

Trinidad-21

Trinidad-23

 

14 SAKER ATT SE & GÖRA I TRINIDAD

Det finns många vackra byggnader i centrala Trinidad. Något man kallar “museum”. Temat kan vara i stort sett vad som helst. Trinidads “Museo Romantico” visar sig vara en intakt möblerad 1800-talsvåning. Museet för “Kampen mot banditerna” handlar inte alls om forna tiders piratplåga. Det handlar om mer tidsnära “banditer”.

 

#1 Tower of Antiguo Convento de San Francisco de Asis
Hittar man i Museet för “Kampen mot banditerna”. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Trinidad.

#2 Plaza Mayor
Det historiska torget där det ofta är livemusik.

#3 Baren Canchanchara
Den mysiga barens storsäljare är Canchanchara. Den romdrink som serveras i en liten lerkopp komplett med en pinne att röra om honungen som ligger i koppens botten. Drinken är populär, men var inte riktigt “my cup of tea”.

#4 Municipal History Museum
Hisoriska Muséet

#5 Santísima Trinidad Cathedral
Katedralen i början av Plaza Mayor.

#6 Casa Particular
Bo hemma hos någon och kom närmare det Kubanska livet.

#7 Cycla till Ancón Beach
Ta en tur till Ancón Beach som ska vara en av de vackraste stränderna på Kuba. Hyra cyklar kan man göra på Homestay Hostal El Oasis.

#8 Trinidads Afrokubanska kultur
Te en guidad tur och lär dig mer om den afrikanska kulturen i Trinidad. Homestay Casa Muñoz erbjuder guidade turer.

#9 Åk ångtåg
Med ett antikt ångtåg kan du åka till “The Valley of the Sugar Mills”, Agabama Valley. Här får du uppleva plantagekänsla och gömda ruiner.

#10 En promenad på landet
Passa på att ta en fin promenad om du åkt ångtåget. Agabama Valley har fantastisk natur.

#11 Salsa
Lär dig dansa Salsa på Casa de la Cultura.

#12 Vandra i The Escambray Mountains
Ge dig av på en vandring genom kaffebuskar, se tropiska fåglar, palmer och vattenfall. Skogslederna i Topes de Collantes Park gör man med en guide. Gaviota Tours rekommenderas.

#13 Middag på en Paladare
Ät lunch eller middag på en “Hemma-hos” restaurang. Några som rekommenderas är La Botija, Vista Gourmet och Café Don Pepe.

#14 Hästridning
Ta en tur med häst till vattenfallet El Pilón i “The Valley of the Sugar Mills”. Bokas hos Cubatur eller Trinidadtravels.

 

Trinidad-9

Trinidad-10

Trinidad-12

Trinidad-15

Trinidad-16

Trinidad-20

Trinidad-22

Trinidad-24

Trinidad-25

Trinidad-26

Trinidad-27

 

Translation
When in Cuba we did a roadtrip. On that trip we visited Santa Clara, Cienfuegos, Trinidad and El Nicho. Trinidad is the colourful city in the south of Cuba filled with musich and great atmosphere.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

  1. Ja visst känner man igen sig :-)

    1. Vilken tur :). Gillade verkligen Trinidad. Lite småmysig stad.

  2. Alla dessa kulörer alltså <3

    1. Visst blir man glad :)

  3. Bilderna i det här inlägget är så fina!!!

    1. Åhhh tack Cathinka. Värmer jättemycket att höra från dig. <3

  4. […] har varit i Trinidad så där kan du få många härliga Trinidad tips. Hälsa på hos Discovering the Planet, Glimt av verden, Renates Reiser eller […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *