Sverige, Blekinge, Karlskrona

 

Det är mitten på Juli mitt under Coronaåret. Även om man kan åka utomlands, är rekommendationerna att inte göra så. Och vi är inget annat än solidariska och stannar hemma. Så vi bestämmer oss för att stanna i södra Sverige och göra en roadtrip i Blekinge. Veckan är helt oplanerad, förutom första natten.

 

Vår roadtrip i Blekinge börjar i Eriksberg strax utanför Karlshamn. Vi sitter i vår lilla bil och glider i sakta mak runt i Eriksbergs naturreservat och viltpark och letar efter vilda djur. Vi rullar ner rutorna. På min lilla bil kan man också dra taket bakåt och få in ännu mer ljus. Klart. Vi har laddat hem Eriksbergs app och lyssnar noga på historieberättaren.

 

Jag som normalt inte kan ta in ett ord när jag lyssnar på poddar, lutar mig nu framåt så att jag inte missar något. Varken av berättelsen eller något av de 1 500 djuren som finns här. Lusten att ta bilder, som varit borta i flera månader, kommer nu tillbaka . Och jag är redo. Kameran ligger i knät och är laddad och startad. Och under dygnet vi är här, blir det många bilder. Vi bor i ett helt underbart rum med utsikt över parken. Efter den fantastiska kvällsmaten, varvar vi ner på uteplatsen med utsikt över mängder av hjortar och vildsvin.

 

Sverige, Blekinge, Eriksberg

 

SONEKULLA NATURRESERVAT & SAXEMARA BÅTHAMN

Vi vaknar till ett fantastiskt väder och bestämmer oss för att köra en runda till i Eriksbergs viltpark innan det är dags att köra vidare. Den ljuvliga dagen tar oss så till Sonekulla Naturreservat. Bara några dagar innan vi åker på vår roadtrip träffar vi svärmor. Så där under kaffestunden berättar vi om våra planer för roadtripen. Helt plötsligt säger svärmor, ja vi härstammar ju från Blekinge. Bräkne Hoby. Något som Göran faktiskt inte visste. Och det är det som gör att vi hamnar just där. En kort sväng. Och den svängen gör att vi så hamnar i Sonekulla.

 

I naturreservatet Sonekulla vid Bräkneåns utlopp är det ett varierat landskap i ett strövvänligt område. Här finns hagmarker, strandängar och hällmarker, åmynning och havsvik med en ö. Och på försommaren kan man se flera orkidéarter. Efter Sonekulla kör vi till Saxemara och Saxemaraviken. En personlig favorit som vi ofta besöker när vi befinner oss i Blekinge. Saxemara hamn är kanske en av de stökigaste vi någonsin besökt, och trots det gillar vi att åka hit. Här finns så mycket att se och mentalt organisera. I alla fall för någon med en släng av OCD. Som mig. Utöver det är så klart naturen här också otroligt vacker.

 

Sverige, Blekinge, smultronställen

 

 

LILLA RONNEBY & KARÖ BRYGGA

Det har blivit dags för en liten fika. Och jag har hittat ett kafé i Ronneby som verkar supermysigt. Café Mandeltårtan. Men när vi kommer dit, är det överfullt och superlånga köer. Trots Corona. Så vi bestämmer oss för att leta vidare efter något inte lika fullsatt. Och det är nu vi säger att vi är glada att det blev så. För annars hade vi aldrig hamnat på Karö Brygga och Lilla Vassen. Från Karö brygga går Karöbåten över till Ekenäs och här hittar vi mysiga restaurangen Lilla Vassen. Efter vars en räkmacka är det dags att köra vidare till huvudstaden i Blekinge och Unesco Världsarvet Karlskrona.

Fler bilder nederst i inlägget…

 

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

 

HUVUDSTADEN I BLEKINGE & UNESCO VÄRLDSARVET KARLSKRONA

I Karlskrona stannar vi två nätter. Kanske på gränsen för att hinna uppleva denna mysiga stad fullt ut. Men till och med två nätter visar sig vara svårt att hitta boende till. Corona har gjort att till och med allt boende i Blekinge är fullsatt. Men vi klarar det precis. Det blir en natt på Hotell Clarion och en natt på ett B&B. Vi har inte bråttom och njuter av dagarna i slowmotion. Vi äter frukost på systrarna Lindkvist. Gör lite sightseeing i centrum och landar för ytterligare en kopp kaffe på espressohouse.

 

Att inte göra en båttur när man är i Karlskrona är inte att tänka på. Så vi väljer att åka en tur med Hop-on Hoff-off båten. Vi går på vid Handelshamnen som ligger vid Karlskrona stadsmarina. Härifrån avgår flera skärgårdsturer dagligen, och under helgerna kan man resa med Kustlinjen till Ronneby och Karlshamn. Turen och vädret är så ljuvliga, att vi väljer att inte gå av båten denna gång. Istället njuter vi av färden.

 

Vi går av på Björkholmen och går längs med Wachtmeistergatan. Och det är så pittoreskt sockersöt att jag nästan får en sockerchock. Arbetarstadsdelen Björkholmen är en del av världsarvet och inte för inget. Hit hänvisades varvsarbetare och hantverkare som bodde i de små låga stugorna och en del av stugorna är bevarade sedan 1700-talet.

 

Sverige, Blekinge, Karlskrona

Sverige, Blekinge, Karlskrona

Sverige, Blekinge, Karlskrona

 

DEN LILLA LILLA SOMMARIDYLLEN KRISTIANOPEL

Bara några mil från Karlskrona finns den lilla sommaridyllen Kristianopel. Namnet ger en lite hintar om ursprunget och när vi läser på får vi bekräftelse. Kristianopel är Nordens första rennässansstad och grundades av den Danska kungen Christian IV i början på 1600-talet. Samma kung som grundade Kristianstad. Idag är kyrkan den enda byggnaden som finns kvar från den tiden då Kristianopel var stad.

 

Det tar inte lång tid att ta sig genom den lilla byn. Men det är en mysig promenad genom pittoreska alléer och grusgångar. Och vi tar också självklart en liten promenad på den gamla befästningsmuren från 1600-talet. Det smått kända kaféet Sött & Salt lockar inte en dag som denna. Det är fullt med besökare som vill fika utomhus i det fina vädret. Vi väljer istället att ta oss till en av de gamla pittoreska trästugorna, där restaurang Gästgivaren finns.

 

I trädgården här äter vi enkel husmanskost till lunch som får avsluta vårt besök i byn. Vi kör söderut från Kristianopel. Till Sandhamn. Men vi hade lika gärna kunnat låta bli. För ja. Rosorna bli mindre röda ju längre bort från Kristianopel man kommer. Och Sandhamn… ja det ligger mest öde. Så vi lämnar Blekinge och kör västerut in i Småland. In i Kronoberg och naturreservatet Möckeln.

 

Sverige, Blekinge, smultronställen, Kristianopel

Sverige, Blekinge, smultronställen, Kristianopel

Sverige, Blekinge, smultronställen, Kristianopel

 

OFF TRACK TILL SMÅLAND & MÖCKELSNÄS HERRGÅRD

Att vi hamnar i Småland under vår Blekingetur, har en enkel förklaring. Den ökade turismen i Sverige under detta Coronaår, har gjort att boenden snabbt bokats upp. Och när vi denna kväll försöker hitta ett boende i Karlskrona, hittar vi bara två enkelrum. På två olika hotell. Så vi utökar våra boendekrav och hamnar så i Älmhult i Småland och på Möckelsnäs Herrgård. Kvällsmat med utsikt över Möckeln sjö.

 

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

 

OLOFSTRÖM

Olofström kanske inte är en självklar destination och här finns kanske inte jättemycket att se och göra. Men kommunen blev 2021 utsedd till Sveriges bästa friluftskommun. Här finns dessutom den populära Naturreservatet Halen och Campingen med samma namn som ligger jättefint vid sjön Halen. De gamla snapphanebygderna kallas ibland “Sydsveriges sista vildmark”. Här finns många vandringsleder, bland annat Halenleden och 237 namngivna sjöar perfekta att fiska i. Men vi har tagit oss hit bara av en anledning. För att uppleva Frickenbron. Det närmaste vi kanske just nu kommer hängbroarna i Costa Rica.

 

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

 

KARLSHAMN

Vi avslutar vår roadtrip där den började, i Karlshamn. Just denna dag ligger Karlshamn ganska öde. Men det är en charmig kuststad  med en spännande historia. Staden grundades och hette från början Bodekull. 1664 fick staden stadsprivilegier av den dåvarande Kung Karl X och döptes två år senare om efter honom. Efter en kort promenad genom stadens centrum, tar vi oss till Restaurang Rustik. Det är här vi bokat vår sista måltid för denna resa. En av de tre bästa måltiderna under vår vecka.

 

Sverige, Blekinge, smultronställen, Karlshamn

Sverige, Blekinge, smultronställen, Karlshamn

Sverige, Blekinge, smultronställen, Karlshamn

 

11 SMULTRONSTÄLLEN I BLEKINGE SOM VI GILLAR

1. KARLSKRONA SKÄRGÅRD
Hop-on Hop-off båten stannar vid 11 bryggor runtom centrala Karlskrona. Reser du från Fisktorget köper du alltid din biljett innan du går ombord. Vid övriga bryggor köper du din biljett ombord.

2. ERIKSBERGS VILT & SAFARIPARK UTANFÖR KARLSHAMN
Naturreservatet i Blekinges skärgård är cirka 925 hektar. Det innebär att den inhägnade delen på Eriksberg är ett av Norra Europas största vilthäng och Nordens största safaripark. Bland de 1 500 djuren som vandrar här finns visenter, kronhjortar, dovhjortar, davidshjortar, vildsvin och mufflon. Men här finns också ett helt fantastisk hotell med unika rum och med ljuvlig mat tillredd av lokala råvaror.

3. SAXEMARA
Saxemara hamn är kanske en av de stökigaste vi någonsin besökt, och trots det gillar vi att åka hit. Ett kul och fotogeniskt stopp.

4. KRISTIANOPEL
Kristianopel är en vacker by vid havet med anor från 1600-talet, då det var en stad som tillhörde Danmark. Än idag flaggar man därför danskt ibland. Här strövar du bland de mysiga trähusen och rosenträdgårdarna, äter på något av de många caféerna eller kliver upp på resterna av ringmuren. Det finns också gott om badplatser om du vill svalka dig.

5. HÖRVIK
Hörvik präglas av modern fiskeindustri, även om den äldre bebyggelsen till viss del bevarats. Här finns mysiga hamnkrogar. Hörvik är i det närmsta sammanvuxet med Krokås, ett mindre fiskeläge med egen hamn. Kanske en av Blekinges mysigaste och mest pittoreska byar.

6. HANÖ
Från Nogersund på fastlandet går färjan ut till Hanö. Fyra kilometer sydost om Listerlandet. En ö som förknippas med sagor och spännande historia, men som också är ett sommarparadis för många. Här finns det omtalade Drakmärket, fyrtornet och den Engelska kyrkogården. Naturen bjuder på avenbokskog med inhemska dovhjortar och du kan också uppleva den så kallade Bönsäcken. En strandsporre av klappersten. 

7. MÖRRUMS KRONOLAXFISKE
Kronolaxfisket i Mörrumsån är världskänt och drivs som sportfiskedestination sedan 1941. Här erbjuds fiske av lax och havsöring och platsen betraktas av många som Sveriges kronjuvel inom sportfisket.
Här finns också utställning om laxfiskets historia samt välutrustad butik, boende och restaurang

8. KARÖ GÄSTHAMN
Från Karö brygga går Karöbåten över till Ekenäs och här hittar finns mysiga restaurangen Lilla Vassen. Mysigt litet stopp på roadtripen.

9. RONNEBY CITY
Ronneby Brunnspark har blivit vald till Sveriges vackraste park och är Ronnebys stolthet. Runt om i parken finns härliga promenadstråk som tar dig genom parkens trädgårdar och förbi vackra byggnader
från Brunnsepoken. Cafe Mandeltårtan

10. SONEKULLA NATURRESERVAT
I naturreservatet Sonekulla vid Bräkneåns utlopp får du uppleva ett varierat landskap i ett strövvänligt område. Här finns hagmarker, strandängar och hällmarker, åmynning och havsvik med en ö. På försommaren kan du se flera orkidéarter.

11. HÄLLEVIK & VITA SANDSTRÄNDER
På Listerlandet ligger Hällevik, en av Blekinges pärlor med sin långa, vita sandstrand som lockar badsugna varje sommar. I anslutning finns också Hälleviks havsbad med sitt klassiska badhotell
med anor från 1917. På Listerlandets södra sida hittar du Torsö badplats med sin 500 meter långa sandstrand. Vill du undersöka fler stränder finns barnvänliga Sandviken och väster om Hörvik så hittar
du Hörviks Hallar, ett av bygdens mest spektakulära klippbad.

 

Blekinge, Ronneby

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

Blekinge, Karö Brygga

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, smultronställen

Sverige, Blekinge, karta

 

Translation
Blekinge is one of the smallest landscapes in Sweden but offers an amasing variaty of natur experiences. Here are a lot of oppurtunitys for fishing and hiking.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Fina bilder och bra tips! Några av ställena besökte vi under vår resa förra året, men andra har vi kvar till en annan gång! :)

    1. Är ju svårt att hinna med allt i ett landskap. Det som är bra med Blekinge är just att det är litet och man hinner med mycket på kort tid :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *