Sverige, Småland, Möckelsnäs

 

Det är mitten på Juli och vi är på Roadtrip i Blekinge. Men att det är en sommar då många inte har möjlighet till utlandsresor, blir snart tydligt för oss. En roadtrip då vi spontant vill boka hotell från kväll till kväll, kommer snart visa sig vara lite svårare detta år än någonsin tidigare. 

 

Bristen på hotellrum i Blekinge är oväntad och förvånande. När vi en av kvällarna bara hittar två lediga boenden i hela Blekinge, två enkelrum, på två olika hotell, blir vi tvingade att utöka vårt sökområde. Och det är så vi hamnar i Småland. I hjärtat av Småland. I en liten ort som heter Diö i Älmhults Kommun. Jag är svag för Herrgårdar och har hittat en med lediga rum. Möckelsnäs Herrgård.

 

Vägen till herrgården går genom Taxås Naturreservat. Genom vackra alléer och öppna landskap. Och jag lutar mig framåt för att inte missa en sekund av den vackra naturen och miljön. Möckelsnäs är ett naturreservat på spetsen av en halvö i Möckeln. Det drygt 13 hektar stora reservatet är skyddat sedan 2014 och består mest av ädellövskog. Men här finns också mängder av sällsynta lavar, mossor, svampar och skalbaggar.

 

MÖCKELSNÄS HISTORIA & CARL LINNEUS

Möckelsnäs ligger vackert omgiven av de tre naturreservaten Kronan, Taxås och Höö. Och här vid gränsen till Diö, ligger också Råshult. Byn som är Carl von Linnés födelseort. Möckelsnäs nämns redan under Gustav Vasas tid men mycket tyder på att platsen var bebodd ännu tidigare. Historien säger att Möckelsnäs 1675 togs över av Germund Palm. Efter att han adlats bytte han namn till Cederhielm. Och det var han som tillsatte en ny kyrkoherde i Senbrohults socken. Den kyrkoherden var Nils Linnaeus, Carl von Linnés far. Carl Linneus besökte ofta Möckelsnäs och fick stort stöd av Cederhielm för att utveckla sitt intresse för botanik och läkekonst.

 

1995 köpte Birgit Käll och Jan-Erik Andersson fastigheten. Den var då kraftigt förfallen efter att ha stått tom i nästan trettio år. I trakterna häromkring berättas det att det ibland gick kor och betade på terrassen. Birgit och Jan-Erik genomförde en omfattande renovering och började driva anläggningen som hotell, restaurang och konferenscenter. 2008 gjordes ytterligare ett ägarbyte och Marina och Edwin Beunders-Geurts tog över Möckelsnäs Herrgård. En liten personlig detalj på herrgården är att de tidigare ägarna finns representerade i husens väggar och rum. Bland annat genom att de fått ge namn åt konferensrummen.

 

 

RUMMEN PÅ MÖCKELSNÄS

Vi bor i byggnaden bredvid huvudbyggnaden. Och nej, rummen är inget speciellt. De är däremot stora och luftiga och har högt i tak. Och utsikten är ljuvlig. Bakom den historiska fasaden ryms 46 rum, varav 5 är superior rum och 5 familjerum. Här finns också 7 konferenslokaler för allt från 2 till hundra personer. Och vill man, kan man boka herrgården inför en stor fest eller ett bröllop.

 

OSKRIVEN VÄRLD

Jag har en hel oskriven värld
jag vill räcka fram mot dig
Orden skälver mig till sömns
övande prövande
Lövgrönska innan
frosten färgar rött
Vore vi mer nakna
skulle vi frysa mindre
Klä mig i bräcklighet

så skall jag sy sorg
av Din smärta
Var mer
än Du är

– Marianna Agetorp | En av diktböckerna som man hittar på sitt rum –

 

MÖCKELSNÄS RESTAURANG

Vi äter kvällsmat på Herrgårdens restaurang och har utsikt över sjön Möckeln. Vi äter en jättefin trerätters där vi bjuds på  en meny skapad av ekologiska och närproducerade råvaror. Det kanske mest spektakulära är utsikten och servicen. När det börjar bli kyligt, erbjuds jag en pläd av en av de huvudansvariga. När händer det :).

 

Sverige, Småland, Möckelsnäs

 

MÖCKELSNÄS TRÄDGÅRD & ORANGERI

Utöver det fantastiska området som herrgården ligger i, blir Orangeriet och trädgården på Möckelsnäs den stora behållningen. Tanken med orangeriet från början var, att visa upp ett urval av de växter som Linné och hans lärjungar upptäckte och klassificerade på sina resor. Både inom och utom Sverige. Efter flera ägarbyten samt en treårsperiod då anläggningen låg i träda, fick trädgården och orangeriet nytt liv våren 2019.

 

I trädgården promenerar man runt bland odlingsbäddar, en rosenträdgård. Och inne i orangeriet kan man ta en lunch eller fika i den ljuvliga gröna atmosfären. Vi gör dessutom en jätterolig tipsrunda i trädgården. Det gick inte jättebra för oss :). Och självklart kan man om man vill, köpa med sig lite växter hem.

 

Sverige, Småland, Möckelsnäs

 

SE & GÖRA I NÄRHETEN AV MÖCKELSNÄS

# LINNÉS RÅSHULT
Besök Råshult där Carl von Linné växte upp. Idag är det ett levande kulturreservat som brukas och skötseln görs för att återskapa det landskap som fanns här vid Linnés födelse med sina trädgårdar, åkrar, ängar och utmarker.

# LEKOSEUM I OSBY
Lekoseum är ett leksaksmuseum med tillhörande café, lekstationer och butik. På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIOs egna fabriker i Osby och Killeberg.

# SMÅLANDET, MARKARYD ÄLGSAFARI
En safaripark där det lever 12 älgar som man kan se genom att köra genom parken.

# HUSEBY BRUK
Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka hundra år i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i Kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet.

# IKEA MUSEUM
IKEA Museum är berättelsen om IKEA. I dåtid, nutid och framtid.

# SVARTA BERGENS NATURMUSEUM I LÖNSBODA
1994 invigdes Svarta Bergens naturmuseum för att bevara och rusta upp Hägghults nerlagda stenbrott.

 

HITTA HIT

Hemsida: Möckelsnäs Herrgård
Möckelsnäs 1, Diö, Älmhult

 

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

Sverige, Småland, Möckelsnäs

 

Translation
Möckelsnäs Herrgård is situated in the hart of Småland in Sweden. It is surrounded by beautiful nature reserves and lovely lakes. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Haha, så kul att du varit hemma hos oss. Morfar är född i Diö och hans farfar var rättare på Möckelsnäs så vi har hus på vägen ut dit. När vi var små var herrgården gråputsad och det är kul att den fått vakna upp igen. Om du tänker återkomma kan du få fler tips.

    1. Men åh. Vad spännande och vilken liten värld :). Då har du säkert många historier från den tiden. Visat sig att en av min svägerskas bästa vänner jobbar där just nu som huvudkock. Vi gillar ju Småland, så fler besök blir det allt. Tar gärna emot många fler tips .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *