Det är en av de där ljuvliga dagarna i stugan. Jag har vaknat lite tidigare än vanligt och känner att jag äntligen har lite energi i kroppen. Och efter några månaders fulldtändig vila, är jag redo för lite äventyr. Jag föreslår en roadtrip söderut för mannen. Och han är på direkt. Innan jag hinner bli för trött igen.

 

En halvtimme senare sitter vi i bilen. Vi lämnar ett regnigt Nyehusen och hoppas på blåare himmel på Österlen. Min äventyrslusta, som svälter, kräver något jag inte sett förut. Fika någonstans vi inte varit förut. Så medan mannen kör, väljer jag ut ställen på kartan över Österlen som vi inte besökt, eller sett mindre av. Hösten är här. Våra vägar kantas av träd i förändring. Allt grönt lyser allt mer i rött, orange och brunt. Jag älskar hösten. Även om den innebär att vi går mot en grå och regnig Skånsk vinter. Den enda säsongen jag inte gillar. Vinter på andra ställen än Skåne är däremot helt okej och ibland till och med magisk. Som i Kiruna.

 

LÄS MER: Våra bästa tips hittills för ett besök på Österlen

 

 

ÄPPELKUSTEN PÅ ÖSTERLEN

Vi gör en liten driveby genom Vitamölle. Vitamölle är en söt liten fiskeby i Simrishamns kommun med många pittoreska små stugor. Trots att det är i slutet på Oktober, är det en del folk ute. Vid en av fiskestugorna fikas det. Vi ser vandrare gå genom byn. Och en stugägare som klipper ner sina äppelträd. Vägen tar oss sedan naturligt till Kivik. Jag har inte varit här på många år. En del är nytt, men mycket det samma. Som Bures fisk. Och de små gårdsbutikerna.

 

Däremot har den stora äppeltavlan, som skapats sedan 1988, under skördefesten och äppelmarknaden, flyttats från Kiviks musteri till Svabeholms Kungsgård sedan 2022. Den skapas numera varje år av Emma Karp Lundström tillsammans med ett lag av äppelmontörer, under fem dagar. Det första äppelkonstverket skapades av Helge Lundström. Idag är det troligen den största tavlan som finns. Den mäter 108 kvadratmeter och består av 35.000 olika äpplen fästa på 70.000 spikar. Som tillsammans vägde tre ton. Varje spik inslagen för hand och varje äpple utvalt och placerat på plats efter konstnärens skiss. De olika äppeltavlorna genom åren kan ni se på Äppelmarknaden.

 

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

 

STINAS CAFÉ & KIVIKS MUSTERI

Vi måste så klart köra förbi Kiviks musteri. Och det är här vi hittar ett nytt kafé att njuta av. Stinas. Vi kommer in i ett jättesött och supermysigt kafé. Inrett i modern men lantlig stil. Här finns hembakta äppelkakor, småkakor, bullar, wraps,  matiga mackor och sallader. Vi väljer att testa en macka på croissant, en baguette och en kardemummasnurra. Kanske x att inte beställa något med äpplen, men så här slutet på dagen, var det det som såg godast ut. Caféet har en lummig trädgård med trevliga sittplatser och roliga ytor för de yngre besökarna med spring i benen. Eller för de äldre barnen :)

 

De flesta av äppelodlingarna är skyddade av stängsel. Men ett och annat är helt öppet. Och jag bara måste gå ur bilen och ta lite närgångna bilder. Doften är bara gudomlig. Som en parfym av äpplen. Gröna, röda. I mängder. Stjäl man om man tar några falläpplen? Men jag kan inte motstå att ta med mig ett stort rött och grönt äpple hem. Som ska bli en del av kvällen sallad.

 

 

PUMPASÄSONG I MINDRE KÄNDA BÄSTEKILLE PÅ ÖSTERLEN

På vägen hem kör vi först förbi Stenshuvud. Men energin börjar ta slut, som en promenad sparas till nästa gång. Istället kör vi vidare och hamnar i Bästekille. En by vi aldrig hört talas om. Här finns Bästekille backar med betesmarker, stengärden och enar. Och runt Bästekille ska det finnas flera populära hästgårdar med ridhus och turridning. Längs vägen ser vi plötsligt en av alla de där gårdsförsäljningarna längs vägen. Ett litet stånd med pumpor och självservice. Men bakom ståndet, finns en uppsjö av pumpor i alla dess  höstliga färger. Orange, svarta, vita, rosa.

 

Vi hinner köra förbi, innan jag inser att det skaver lite i kamerasjälen. Ska vi ändå inte vända om och ta lite bilder. Så det gör vi. Vänder tillbaka. Trettio bilder senare och fem pumpor senare, är vi på väg hemåt. Mest nöjd är nog ändå jag. Dessutom fick vi nöjet att möta gårdens ägare som tipsade oss om hur vi kunde tillaga de olika pumporna. Vi passerar också Ravlunda Bränneri. Som numera tydligen också bjuder på övernattningar med trerätters. Något vi sätter upp på vår to-do lista.

 

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

 

Translation

Autumn in the south of Sweden is ccolorful. We did a roadtrip at the appel coast of Österlen in Skåne, and had and amazing experience.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *