– I samarbete med Tillväxt Kristianstad & Nordöstra Skåne –

Sverige, Skåne, Kristianstad, Restauranger

 

Skåne är landskapet där det är stort fokus på lokalproducerad mat. Och i Nordöstra Skåne och Kristianstad, finns oerhört många restauranger, gårdsbutiker och återförsäljare med fokus på just det. Lokalproducerat. 

 

I Kristianstad hittar du Absolut Vodka som tillverkar all sin vodka med lokalproducerade råvaror. Du hittar också matföretag som Kockens Kryddor, Charlis Brygghus och Bondens Skafferi som är återförsäljare för områdets producenter av både kött, dricka och andra godsaker. Idag tänkte jag ge er mina nio bästa tips på mysiga och goda restauranger här i Nordöstra Skåne. De ligger alla i Kristianstads Kommun. Fler tips hittar du hos Annika på Resfredag som jag upptäckte Nordöstra Skåne med och som också tagit bilden på mig. Och vill du har tips på äventyr här i Kristianstad och Hässleholm har jag skrivit om sju naturupplevelser här.

 

MINAS CHOKLADSTUDIO | FJÄLKINGE 

Du hittar Minas Chokladstudio 2 mil öster om Kristianstad. I Trollebygdens vackra landskap, mitt mellan Trolle Ljungby slott och naturreservatet Tosteberga ängar. Här kan du äta chokladfrukost, äta glas producerad av mjölk från Trolle-Ljungby slotts kor eller köpa chokladpraliner. Visste du att Amina erbjuder mer än bara chokladfrukost? Du kan också boka en kurs för chokladtillverkning hos henne. Kul present eller att göra med tjejgänget eller barnen.

Mer information hittar du på Minas Chokladstudio

 

 

COCOON MEETINGS | DEGEBERGA

Cocoon Meerings i Degeberga är ytterligare en stor favorit. När vi besökte hotellet första gången hade de stadens bästa vedugnsbakade pizza. Idag kan man istället njuta av en femrätters Fine Dining Meny med säsongens lokalproducerade råvaror. Och vill du dricka lite gott vin till maten, kan du välja att stanna över natten i antingen någon av deras mysiga kokonger eller fina rum.

Mer information hittar du på Cocoon Meetings

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Cocoon

Sverige, Skåne, Kristianstad, Cocoon

Sverige, Skåne, Kristianstad, Cocoon

 

FORNSTUGAN | KRISTIANSTAD | NY REGI & NY MENY

Mitt i Kristianstads mysiga och gröna park, Tivoliparken, hittar man den gamla Fornstugan. I sommar har Sotnosen´s korvmadamer flyttat in och skapat en mysig blandning av Sotnosen´s korvkafé, gammaldags historisk miljö och parkhäng med riktigt god mat. Här bjuder de på god mat och fikamiljö, men också barhäng. ”Vårda fädrens minnen” står det på Fornstugans västra fasad och minner om att huset är byggt som museum. Det invigdes 1886 och är en av de första museibyggnaderna i landet.

Mer information hittar du på Sotnosen´s.

UPPDATERING: Tyvärr har Sotnosen lämnat vidare Fornstugan och nya ägare är  på ingång  med ny meny.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Fornstugan

Sverige, Skåne, Kristianstad, Fornstugan

Sverige, Skåne, Kristianstad, Fornstugan

 

SOTNOSEN´S KORVKAFÉ | ARKELSTORP | stängt tillsvidare

Om ni ska ha chansen att njuta av detta unika och mysiga korvkafé, måste ni passa på nu. Jag har hört rykten att de ska stänga för att fokusera på sitt andra kafé, Fornstugan. Här bjuder man på jordnära meny med säsongens bästa råvaror. När man lämnar kaféet kan man ta med sig lite av känslan hem. I Kaféet, som också är som en liten lanthandel, kan man handla med sig massor med godsaker från bland annat Bondens Skafferi, deras egna goda korvar, smaskiga ketchup & senap, Charlis Brygghus goa lättöl, rapsolja & chips, lagritos heeeta såser och Minas choklad.

 

Korvkafét i Arkelstorp är stängt för tillfället och du hittar numera korvmadamerna i Fornstugan i Tivoliparken inne u Kristianstad. Mer information hittar du på Sotnosen´s Korvkafé

 

 

KIPPERS KÄLLARE | KRISTIANSTAD

Kippers Källare är en av mina absoluta favoritrestauranger i Kristianstad. Det är hit man går när man vill äta riktigt fin mat. Och det är hit man går när man vill fira något speciellt. Restaurangen ligger i hjärtat av Kristianstad i lokaler och källarvalv från 1600-talet. Man möts av källarvalv som har historia bevarad från tiden då Christian IV styrde staden. Man lagar mat på på det bästa som finns att tillgå för säsongen, men håller också på traditionerna. En klassisk skånsk gåsmiddag, lättrökt spädgris eller dovhjortssadel serverad med sås på Karl-Johan svamp, spetskål, morot och stjärnanis. Här finns något för alla smaker.

Mer information hittar du på Kippers Källare

 

 

BORGMÄSTARGÅRDEN | KRISTIANSTAD

Vid Stora Torg hittar du restaurangen Borgmästargården. Här äter man ljuvliga tapas med fantastiska smaker. De beskriver själva restaurangen som: ” Ett vardagsrum för livsnjutare som uppskattar en upplevelse för alla sinnen. Vårt gemensamma intresse för resor har inspirerat till en internationell känsla. Mat och dryck präglas av hög kvalité och en omtanke om varje detalj. Borgmästargården, en liten bit av världen!”. Baren är dessutom en av Kristianstads populäraste.

Mer information hittar du på Borgmästargården

 

 

BÄCKASKOG SLOTT | KIABY

Bäckaskog slott är perfekt för en weekendvistelse i slottsmiljö med god mat. Slottet ligger på ett smalt näs mellan Oppmannasjön och Ivösjön, i Kiaby cirka 15 km nordost om Kristianstad. Anläggningen har sin grund i ett kloster som byggdes av Premonstratensermunkar på 1200-talet. Vid reformationen i slutet av 1500-talet tog danskarna över och byggde ut klostret till det kringbyggda slott man ser idag. Här kan man bo i slottet eller i ett av parkhusen. Man kan ta promenader i den fina parken, äta god frukost och fika. Men man kan också passa på att avnjuta en trerätters meny i den vackra restaurangen.

Mer information hittar du på Bäckaskog Slott

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

 

PIA`S KITCHEN | NYEHUSEN | ÅHUS

Mitt i en tallskog i Nyehusen hittar du Pia´s Kitchen. Med sina åtta sittplatser är det en av Sveriges minsta restauranger. Här får du äta en genomtänkt sjurättersmeny  alla innehållande lokalproducerade råvaror från trakten. En absolut favorit i trakten och hittills i Skåne.

Mer information hittar du på Pia´s Kitchen. Och fler bilder hittar du om du klickar på länken ovan.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Pias Kitchen

Sverige, Skåne, Kristianstad, Pias Kitchen

Sverige, Skåne, Kristianstad, Pias Kitchen

Sverige, Skåne, Kristianstad, Pias Kitchen

 

ABSOLUT HOME THE VILLA | ÅHUS 

Restaurangen som är listat på White Guide bjuder på sillbuffé till förrätt och huvudrätter på lokala råvaror. Här kan man äta goda fiskburgare på rödbetor, sallad med rostad grissida och skånska silltallrikar.

Mer information hittar du på Aboslut Home The Villa.

 

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home The Villa

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home The Villa

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home The Villa

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home The Villa

 

Translation
In the North East parts of Skåne, you will find some amazing dining experiences. The focus is localy produced products and seasonal cooking. 

 


Helgen i Kristianstad gjordes i samarbete med Tillväxt Kristianstad och Nordöstra Skåne. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Så många bra tips! Minas var SÅ bra!

    1. Finns såå många bra ställen. Å glassen på Minas var ju så himla god. Följer er spännande resa. Hälsa :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *