Island reseguide

 

Island. Den där lilla ön mitt i Atlanten. Landet var inte med på önskelistan, men när jag fick förfrågan att följa med på en äventyrskryssning runt ön, var det omöjligt att tacka nej. Tio dagar runt Island som skulle komma att bjuda på så mycket mer än jag väntat mig.

 

Island är ju känt för sina många kända och spännande naturfenomen. Bland annat sina många vulkaner och vattenfall. På Island finns alltid två ämnen man kan prata om. Vädret eller lupinerna [fåglarna]. Och det finns lika många åsikter om båda. Isländarna tror dessutom på sagor och sägner. Ett annat bra samtalsämne. Här på Island, finns också ett av de två nordligaste växthusen i världen. Det andra finns i Tromsö. Ibland vet jag ganska mycket om länderna vi besöker. Men faktum är, att jag nästa föredrar att veta så lite som möjligt. För att kunna upptäcka mer under resan.

 

Så var det med Island. Till exempel kul kuriosa jag fick höra under resan. Telefonkatalogerna på Island listar personerna i alfabetisk ordning enligt förnamnet, eftersom förnamnet är det officiella namnet. Tilltalsnamnet avslöjar traditionsenligt faderns namn, det vill säga vems dotter eller son det är fråga om. Kristín Einarsdóttir är Kristín Einars dotter och Páll Einarsson är Páll Einars son. Nyligen har det dock blivit allt mer vanligt att människor bildar sitt tilltalsnamn med moderns förnamn eller till och med båda föräldrars förnamn Kristín Einars og Margrétardóttir.

 

 

ISLAND I KORTHET

Island är med sina 340 000 invånare ett av världens mest glesbefolkade länder. Reykjavik, där cirka 60 procent av islänningarna bor, är världens nordligaste huvudstad… så check på den. Island producerar själva 95 procent av den energi den behöver. Det genom grön el och jordvärme. På resan runt ön ser man många av de populäraste husdjuren. De 500 000 fåren och 80 000 hästarna. Till ytan är Island 103 000 km². Av marken är bara 1 procent odlat, 20 procent betesmark, 11 procent täcks av lava och 12 procent av glaciärer.

 

LITE OM ISLANDS HISTORIA

Island blev självständigt först 1944. Från 900-talet var man en självständig stat fram till år 1262. Då hamnade landet under norskt styre, och senare tillsammans med Norge under danskt styre. Island befolkades på 870-talet och största delen av inflyttarna kom från den norska västkusten. Det finns böcker skrivna på kalvhudar om hur man levde här för 1 000 år sedan. Den mest berömda av de forntida författarna är Snorri Sturluson.

 

Island, Husavik, valskådning

 

DJUR & NATUR PÅ ISLAND

Endast en fjärdedel av Islands yta är täckt av växtlighet. De många vulkanutbrotten, havsvinden och de betande fåren är en av orsakerna till att Islands natur är karg och trädlös. Erosionen är kraftig och kampen mot den är en viktig del av naturskyddet. En gång i tiden fanns det mycket skog på Island, men de skogarna höggs ner. Och eftersom klimatet blev allt kallare, växte ingen ny skog fram. Det finns dock många växter som trivs i den karga naturen. Här finns flera hundra vilda arter. För det mesta är de lågvuxna arktiska blommor och gräsarter, mossor, dvärgbjörkar och bär.

 

Den största insjön är Þingvallavatn, 83,7 km² och den längsta älven är Þjórsá som är 237 kilometer lång. Största forsen är Dettifoss på norra Island. Genom den rinner 200 000 liter vatten i sekunden. I de isländska vattnen simmar sammanlagt 17 valarter och flera sälarter. Valar fångades i stor mängd ända fram till 1986. I dag är arterna inte längre utrotningshotade. Har man tur, kan man skåda 30 meter långa blåvalar.

 

Idag delar jag med mig av mina sexton bästa tips till Island. Och självklart skulle listan kunna vara mer än dubbelt så lång. För på Island tar aldrig sevärdheterna slut. Vill du läsa mer om Island och se fler bilder gör du det genom att klicka på länkarna eller gå till kategorin Island. Vill du ha mer detaljerad information inför resan till Island, besök då deras officiella sida.

 

16 SAKER ATT SE & GÖRA


1. SEYDISFJORDUR & REGNBÅGSGATAN [favorit]

Seydisfjordur är ett litet samhälle med cirka 700 invånare. Det grundades av norska fiskare på en 1870-talet. Husen beställda från en katalog och så byggde man själv ihop dem. Ungefär som en Ikeamöbel. Här finns Regnbågsgatan och den lilla kyrkan.

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

 

2. SKÁLANES NATURRESERVAT [favorit]

Skálanes natur och kulturarvscenter ligger i ett 1 250 hektar stort naturreservat, beläget på en halvö vaktad av det svarta Skálanes Berg. Centret är en viktig plats för turism, men framför allt för forskning. Sommartid finns här över femtio fågelarter, men också ett viktigt växtliv.

Island, Skalanes Naturreservat

Island, Skalanes Naturreservat

 

3. AKUREYRI | Island näst största stad

Akureyri kallas ofta för Islands norra huvudstad och  är den andra största staden på Island med cirka 18 000 invånare. Här på Island är städerna inte stora. Men så bor här bara cirka 330 000 personer. Staden är omgiven av berg. Berget Kista som med en total höjd på 1 447 meter och  Glerádalur på 1 538 meter över havet.

Island, Akureyri

 

4. GRENJADARSTADUR | TURF HOUSE MUSEUMN & FREILICHT MUSEUM

Grenjadarstadur. Jag känner igen den vita kyrkan från Instagram. Vår guide berättar massor om dess historia. På tyska. Så jag promenerar runt i de vackra omgivningarna och gör det jag gillar bäst. Tar bilder. Massor. Jag undrar också om jag hade valt att åka hit om jag var på egen hand. Kanske inte. Trots att det är en av Island Istagramvänligaste platser. Den ligger i Thingvellir National Park som är ett vackert vulkanlandskap med raviner, vattenfall och sjöar.

Island reseguide

 

5. VALSKÅDNING I HUSAVIK

Att skåda valar är ett äventyr oavsett var i världen man gör det. Island är bara kanske ett av de kallare ställena att göra det på. Men om man lyckas se en val eller två, är det absolut värt det. I de isländska vattnen simmar sammanlagt 17 valarter och flera sälarter. Valar fångades i stor mängd ända fram till år 1986. I dag är arterna inte längre utrotningshotade. Säl jagas för pälsens skull under särskilda jakttider.

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

 

6. TITTA PÅ PUFFINS I HUSAVIK

Jodå, jag har drömt lite om att få se Puffins. De där svart och vita lunnefåglarna med orange näbbar. Men denna gång blir vi utan. Men absolut värt en omväg om ni får chansen. Island är ett viktigt häckningsområde för Europas sjö och havsfåglar och fåglarna utgör Islands egentliga fauna. Omkring sjön Mývatn på norra Island finns den största koncentrationen av häckande fåglar. Där häckar bland annat Islands samtliga andarter.

 

7. VATTENFALL | GODAFOSS [favorit]

Det ska finns över 10 000 vattenfall på Island. Det på grund av antalet glaciärer och den mängd regn och snö som faller varje år. När vi promenerar bort mot fallet slås jag av det ovanliga landskapet runt fallet. Klippor som ser ut att höra hemma i Game of Thrones. Fallet är varken ett av de största eller bredaste på Island, men det har ända fått namnet “gudarnas vattenfall”. Sejlalandsfoss vattenfall är 60 meter och ett av Islands mäktigaste, pampigaste vattenfall. Ett annat populärt fall är Dettifoss som faller 44 meter från floden Jökulsá á Fjöllum. Och i Västfjordarna hittar man det mäktiga vattenfallet Dynjandi.

 

8. ISLANDSHÄSTAR

För de som gillar hästar och natur, är det här perfekta destinationen för att göra en tur med Islandshästar.

 

9. THE PENINSULA OF SNAEFELLSNES

Längst ut på spetsen av Snæfellsnes finns Snæfellsnes nationalpark, i mitten av vilken den glaciärklädda vulkanen Snæfellsjökull. Här omges man av ett helt annat typ av landskap. Ett lavamärkt område med häpnadsväckande landskap och fauna och flora. På Snæfellsnes sydvästra spets, också inom nationalparkens gränser, hittar man Djúpalonssandur. En otämjd, svart strand som är en otroligt vacker plats att ta en vandring på.

Island reseguide

Island reseguide

 

10. GEYSER & STOKKUR

Ordet gejser har fått sitt namn från världens äldsa gejser som finns just här på Island. Great Geysir, Great Geyser. Geysir betyder bokstavligen “gusher” på isländska, och detta naturfenomen i Haukadals geotermiska region har varit aktivt i mer än 10 000 år. Register över aktiviteten i varma källor i regionen går tillbaka till 1294. Även om Geysir är den mest kända är dess granne Strokkur lika imponerande. Trots att den bara stiger till höjder på upp till 30,5 meter, jämfört med Geysirs 61 meter. Strokkur bryter ut flera gånger i timmen, till skillnad från Geysir.

 

11. VULKANER

Det finns cirka 130 vulkaner på Island, både aktiva och inaktiva. Det finns cirka 30 aktiva vulkaniska system under ön, i alla delar av landet förutom Västfjordarna. Det senaste kända utbrottet på Island var Holuhraun 2014. Vulkanen Grímsfjall hade ett kort utbrott 2011 och mer välbekant är Eyjafjallajökull, som orsakade stora problem 2010. Den mest unika av alla vulkanturer på Island är däremot en som inte finns i något annat land. På turen inuti vulkanen tar en hiss dig ner i en vilande vulkan till den enorma magmakammaren med alla sina färger.

 

12. GLACIÄRER 

Den största glaciären är Vatnajökull 8 300 km², Europas största glaciär. Islands största issevärdheter, är glaciärerna som är tillgängliga att utforska under hela året. Alla besökare som vill kan alltså få se dessa mäktiga jättar på nära håll, och de mer äventyrliga kan också få dra på sig ett par stegjärn och ge sig ut på en vandring på inlandsisen.

 

13. BESÖK EN LAVATUNNEL

Utforska den dolda världen av Raufarhólshellir lavatunneln på en grotttur. Upptäck den underjordiska världen av ett lavarör och se resultaten av vulkanisk aktivitet när du går genom tunneln. Utforska den fascinerande världen under lavafälten som ger en helt unik upplevelse när du utforskar den mörka och mystiska underjorden.

 

14. GÖR ETT BESÖK I HUVUDSTADEN REYIKJAVIK

Centrala Reykjavík är fullt av barer, kaféer, restauranger och diverse evenemang där islänningar och besökare möts. Här finns alltid goda chanser till roliga samtal. En utekväll på Island är tyvärr ingen billig historia, men de flesta ställen erbjuder i alla fall Happy Hour i minst tre timmar och det finns många olika slags erbjudanden som gör det lite billigare att hålla vätskebalansen.

 

14. GAME OF THRONES [gjorde inte för att… kände inte för det :)]

Om man är stort fan av GOT, bör man kanske passa på att göra denna tur. En tur tar en till Þingvellir, där man får uppleva den dramatiska stämningen som den storslagna naturen erbjuder, och lära känna den symboliska betydelsen av platsen i samband med berättelsen. Du kommer också att besöka Þjórsárdalur och “Settlement Era Viking lodge”, platsen för den största massakern i serien hittills.

 

15. DEN BLÅ LAGUNEN

Även om Blå lagunen inte fanns på min lista, bör den ju ändå vara med. Den är för många en stor anledning till att åka till Island. För vad är väl en resa till Island utan de där perfekta Instagrambilderna från Blå lagunen,

 

16. ISAFJORDUR | HRAFNSEYRI HÖVDINGAGÅRD 

Hrafnseyri är en gammal hövdingagård vid Arnarfjörður i Västfjordarna på Island. Det finns arkeologiska belägg för att platsen har varit bebodd åtminstone sedan 900-talets början. 

Island reseguide

Island, karta

 

Translation
Island is the small island and country that just keeps giving. A magnificent landscape and nature. From snowy mountain tops to waterfalls and geysirs. And there is alla the flaura and fauna and lots of birds…and sheep. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Underbara Island! Vi var ju där bara en helg i somras och hann bara med Reykjavik och Golden Circle men vill tillbaka och se så mycket mer. Seydisfjordur och regnbågsgatan där står väldigt högt upp på min önskelista när vi åker tillbaka.

    1. Jag var inte alls förberedd på hur vackert det skulle vara. Hade väntat mig ett kalt landskap med lite kratrar här och där. Men så var det ju inte. Rekommenderar en roadtrip nästa gång :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *