Det är lördag på vår expeditionskryssning runt Island. Det är premiärturen, jungfruresan och testturen. Det innebär att vi ska vara beredda på att saker kan gå fel. Vi skulle idag varit i land i Husavik och gjort upptäcktsfärder på land. Men saker har gått fel.

 

En av fartygets motorer har lagt av och kaptenen har blivit tvungen att lägga om ruten. Det blir istället en dag till havs och en ny plan. Kaptenens nya plan är att istället åka till Akureyri. Staden som ligger vid den innersta delen av fjorden Eyjafjörður. Dit ska en tekniker flygas in för att hitta felet. Framåt kvällen kör vi in fjorden och lägger till vid Akureyri. Efter middagen begär vi oss ut för att upptäcka vad den lilla byn har att erbjuda. Och jag tappar genast bort resten av gruppen som nu är långt framför mig.

 

Jag har inte kommit mer än femtio meter från båten när jag tvingas stanna upp. Ljuset som ligger över Eyjafjörður fjord skapar magi och vyer jag bara inte kan lämna. Jag tänker att jag fortsätter när det vackra ljuset är borta. Så jag sätter mig ner. Jag och min kamera. Jag är kvar en lång stund och tänker sedan att jag ska passa på att ringa mannen och visa honom allt det vackra live. Det slutar med att han följer med på hela den långa promenaden genom Akureyri. Via en mobil på en gorilla [ingen riktig gorilla :), men ett stativ].

 

Island, Akureyri

 

AKUREYRI PÅ NORRA ISLAND VIA GOOGLE MAPS & LIVE

Dessutom sätter han sig så klart med Google maps i gatuläge så han kan följa med på två ställen :). Och mer ofta än sällan visar det sig att saker hade hunnit förändrats här i byn. Akureyri kallas ofta för Islands norra huvudstad och  är den andra största stad på Island med cirka 18 000 invånare. Här på Island är städerna inte stora. Men så bor här bara cirka 330 000 personer. Staden är omgiven av berg. Berget Kista som med en total höjd på 1 447 meter och  Glerádalur på 1 538 meter över havet.

 

Island, Akureyri


När man har för lite händer och fingrar :)

 

SEVÄRDHETER I AKUREYRI

I området runt Akureyri hittar man några av Islands vackraste och mest intressanta platser. Som  Myvatn, Dettifoss, Dimmuborgir  och den varma källan Jardböd. Men också den botaniska trädgården, Lystigarðurinn, som har en plantsamling av alla Islands plantor. Men staden är också viktig på grund av att den är en universitetsstad och en viktigt stad för fiskeindustrin. Jag och mannen promenerar rätt in på huvudtorget, Rådhustorget, i Akureyri och det första jag ser är en jättefin väggmålning.

 

Den påminner om en vi nyligen fick i Kristianstad. Mannen påpekar att den nog är ny. För hans googlevy har en helt annan väggmålning :). Vi passerar en rolig kiosk … och helt plötsligt dyker en liten rosa minikyrka upp… med uteservering. I  kyrkan säljer man gelato :). Helt naturligt. Vi fortsätter vår promenad mot kyrkan. Enkelt kallad Akureyri kyrka. Jag stannar till och börjar fundera på om jag ska orka upp hela vägen upp. Då hör jag i mobilen. “Nej, det ska du inte :))”. Och han har så rätt. Hade jag gått upp där hade jag inte orkat resten av promanden.

 

DAGS ATT GÅ TILLBAKA TILL BÅTEN

Promenaden fortsätter en bit utanför centrum. Bort till det gamla minihotellet, Hotel Akureyri. Och utsikten här uppifrån över fjorden är en lisa för själen. Och det är också sista stoppet på promenaden. Med elva procent batteri kvar på telefonen, är det dags att ge sig tillbaka till båten. Vi möter kollegan Terje och jag presenterar honom för mannen. Jag gillar Terje, journalisten från Norge. Kunskaperna han sitter på, gör att jag ser fram emot middagen med honom varje dag. Hundra meter från båten dör telefonen och jag går gå sista biten själv. Men vilken fin date vi haft ;). Jag och mannen.

 

LÄS MER: Alla inlägg från Expeditionskryssningen & Island hittar du här. 

 

Island, Akureyri

Island, Akureyri

Island, Akureyri

Island, Akureyri

Island, Akureyri

Island, Akureyri

Island, Akureyri

Island, Akureyri

 

Translation
Akureyri  is Iceland second largest city. They have here an important university, but also a lot of popular sights for tourists and travellers.


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Viva Cruises och United Spirit Nordic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

 1. Den där lilla stan är fin och vi utgick därifrån på vårt valsafari för några år sedan. Himla fint också att du tog med sällskap på turen. Kul inlägg!

  1. Ja liten är den ju :). Men det var absolut lite roligare att upptäcka med lite sällskap :)). Såg ni några valar?

 2. Kul inlägg! Och fint att se lite bilder från Akureyri! Jag har varit där en gång, men minns inte så mycket. Bodde längre söderut, på Vestmannaeyjar, när jag bodde på Island :)

  1. Tänkte att du kanske gick i skolan här… eller du jobbade?

   1. Jag var utbytesstudent ett år när jag var 17. Gick i gymnasiet på Västmannaöarna ;)

    1. Så var det ju :). Jag känner lite likadant. Så många ställen man besökte i tonåren och vagt minns. Så jag behöver bland annar åka till Venedig och Kos :)).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *