Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

Jag får inte känslan av att vi ska ge oss av på en lång kryssning. Kanske jämförelsen med kryssningen i Karibien ligger för nära till hands att jämföra med. Jag får mer känslan av att jag ska boarda en Finlandsfärja. Kanske för att hamnen Bremerhaven inte är så stor där vi går på.

 

Sedan får jag påminna mig själv om att det här är en jungfrutur. Det är första turen båten tar efter renoveringen 2019 och lite av en testtur. Vi är dessutom de första media någonsin på båten. Så här i efterhand måste jag ge hela turen betyget fem plus. De hade inte bara de vanliga problemen som kan uppstå på en första tur, men man skulle också hantera hela det här med Corona och olika hamnar.

 

Jag känner en lite annorlunda glädje över denna resan. En som oväntat nog inte har med världsläget att göra. Det är den där speciella känslan av att få vara med om något för första gången. Och få vara med om något så nytt som en jungfrutur och få uppleva allt som faktiskt kan gå fel. Och tror mig när jag säger att saker går fel. Bland annat får man flyga in en tekniker för att laga ena motorn :).

 

Allt annat, enligt mig var bagateller. Jag älskar min lilla hytt. Den blir som min lilla värld som jag kan lämna när jag vill. Och när jag gör det, bjuder världen på något helt nytt varje gång. De flesta dagarna hoppar jag över frukosten. Sömnen är viktig för orken. Det innebär tyvärr att jag missar många fina soluppgångar. Utom en. En ödesmorgon som innebär ett möte med en gammal vän från Sverige som jobbar med expeditionskryssning på ett annat kryssningsbolag.

 

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

EXPEDITIONSKRYSSNING ISLAND | VÅR RUTT

Så här såg vår expeditionskryssning ut. Vår resa tog slut i Reykjavik, men båten fortsatte mot Färöarna för att sedan åka hem till Bremerhaven.

Dag 1: Går på båten på eftermiddagen från Bremerhaven i Tyskland
Dag 2: Till havs
Dag 3: Till havs
Dag 4: Till havs
Dag 5: Seydisfjordur [Skalanes Naturreservat & Skalanes Nature & Heritage Center]
Dag 6: Till havs [Eyjafjördur till Akureyri]
Dag 7: Grenjavardur [Husavik valsafari, Kureyri, Godafoss Vattenfall]
Dag 8: Isafjordur [Dynjandi vattenfall & Hrafnseyri]
Dag 9: Grundafjördur [Snaefellsnes Peninsula, Arnarstapi och Malarrif]
Dag 10: Reykjavik [Gullfoss vattenfall, Strokkur Geyser, “Golden Circle”]
Dag 11: Vi lämnar båten i Reykjavik, men expeditionen fortsätter mot Färöarna
Dag 12:
Dag 13:

 

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

VÅRT HEM MS SEAVENTURE

VIVA Cruises bjuder på en fyrstjärnig expeditionskryssning med MS Seaventure. Båten har plats för 164 gäster. Fartyget har 82 kabiner och sviter, vilket anses vara ett litet fartyg. Det är en viss känsla att inte behöva dela fartyget med 5 999 passagerare, som på många av de stora rederiernas båtar. Här får man återupptäcka världen från ett helt nytt perspektiv. Fartyget, som renoverades 2019, har specialdesignats för dessa unika rutter. Storleken gör dessutom att fartyget kan besöka även avlägset belägna hamnar och små floder.

 

Fördelen med storleken gäller också manövrerbarhet. Det innebär att fartyget med kort varsel kan ändra kurs, för att bättre kunna uppleva djur och natur. Eller undvika höga vågor. Jadå, det hände. Dess unika design gör också att det säkert kan navigeras genom isiga hav. På fartyget finns också 12 gummibåtar som ger gästerna möjlighet att upptäcka områden och se naturen på närmare håll.

 

”Vi har alltid försökt att erbjuda våra kunder ett annat perspektiv på de destinationer de besöker och med lanseringen av det nya expeditionsfartyget tar vi det hela ett steg längre. Vi kommer kunna med vårt smidiga skepp erbjuda en unik produkt och en upplevelse utan att vi kompromissar på kvalitén eller standarden. Våra rutter erbjuder verkligen något unikt för de gäster som vill komma nära några av de mest hisnande landskap och naturupplevelser som finns på jorden.”

– Andreas Kruse, VIVA Cruises vd

 

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

OM VIVA CRUISES EXPEDITIONSKRYSSNING

Viva Cruises grundades för tre år sedan, 2018. Då hade man bara flodkryssningar. Viva ägs av Scylla som också äger flera ändra resebolag. Bland annat Viva Riverside som i princip är flytande hotell där man har möjlighet att hyra hela “hotellet” för sig själv. Viva är också först ut med att göra hälsoresor med kroppsbehandlingar, vandring, yoga och nyttiga måltidsalternativ under lågsäsongperioder. De har även Julkryssningar.

 

Viva har sju flodbåtar. De flesta är 135 meter och är byggda med tanke på slussarna i floder och kanaler. MS Seaventure är deras första kryssningsfartyg som kommer göra resor över hela världen. Fartyget som vi är på. Planerna är det ska komma två kryssningsfartyg till under 2023. De flesta gästerna på flodkryssningar är 45 +, men man satsar på att få ner genomsnittsåldern. På Vivas båtar ingår alltid helpension. Och all dryck. På flodkryssningarna har de till och med cyklar ett visst antal att låna ut.

 

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

PERSONAL & SERVICE

– Hi miss Daniela.
– Hi Analyn. Everything okej today?
– Yes miss Daniela

Det är Analyn som städar min hytt. Hon, precis som många i personalen är från Filippinerna. Ett land som har en speciell plats i mitt hjärta. Kanske för att alla är lika vänliga som Analyn. Eller vår dryckesservitris Jenny som också är från Filippinerna. Eller ja, alla är så himla vänliga och aldrig har jag lärt mig så många namn på personal som under denna resan. Sergey är restaurangansvarig och får oss att skratta dagligen.

 

Teodora vår söta serbiska bartender och Dennis som är hotellansvarig och oroar sig för oss och vår hälsa lite då och då. Mest sjösjuka tror jag. Jag har börjat kalla Teodora för Theo, men så får jag för mig att fråga Dennis vad de kallar henne. Han säger Dora. Så resten av resan är hon Dora The Explorer från Serbia. På just denna kryssningen bjuder Viva på fyrstjärnigt. Men servicen får av mig alla dagar i veckan sju stjärnor.

 

Jag gör också två stora möten under resan. Vem jag mött, blir jag först informerad om efter mötet. Redan första dagen har jag ett litet samtal med en man i baren. Precis bakom honom finns det enda uttag jag hittar i baren. Och min telefon är helt död.
– Can I charge my phone here?
– Well, you can, if the technicians has installed the electricity right.
Jag förstår hinten :). Och är för ovanlighetens skull kvick…
– May I :)
– You might. I will ask the Captain…
– Are you the Captain…
– I am :)
Det andra mötet är med en av ägarna. Mer om det en annan gång.

 

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

PRIS FÖR 13 DAGARS ALL INKLUSIVE KRYSSNING

Hytt på däck fem, och 13 nätter, kostar 5 000 euro per person för denna resan. Priset kan synas högt vid första anblick, men i princip allt ingår:

 • Hytt, med städning två gånger per dag och hygienprodukter från Rituals.
 • Läsk, öl, vanligt och kolsyrat vatten på rummet varje dag.
 • Frukost
 • Fyrarätters lunch
 • Eftermiddagskaffe med kakor
 • Fyrarätters middag
 • All dryck inklusive alkoholhaltiga drycker [even Champagne]
 • Room Service mellan 7.00 och 22.00.
 • Ett utflyktspaket med flera utflykter, dock ej valskådning. Och då får man med sig frukost och lunchlådor.
 • 13 nätter
 • Dricks ingår i priset
 • FLYG ingår ej

 

LÄS MER OM MIN EXPEDITIONSKRYSSNING MED VIVA CRUISES

På väg mot ett nytt äventyr, kryssning runt Island
Liveuppdatering från en expeditionskryssning i Nordsjön
Den lilla byn Seydisfjordur, en regnbågsgata
Skálanes Naturreservat på Östra Island, en liten sagovärld
Valskådning i Husavik fjord på Island, kyla, tre båtar och en val

 

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

Island, Expeditionskryssning, Viva Cruises

 

Translation
Seeing a country by cruising is exciting and eventful way of travelling. Viva Cruises is offering travel om smaller ships wich only takes 164 passengers. But a greater experience, since the ship can go where big cruisers can not. Our trip this time took us around Iceland.


Denna resan var en PR-resa och arrangerades av Viva Cruises och United Nordic Spirit.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *