Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

 

Jag undrar om man kan få sjöben efter tre och en halv dag. Det lär väl visa sig. För första gången på fem dagar ska vi så lämna båten och börja upptäcka Island på land. Längs med den gröna bergsväggen faller två långa slingor av bergsvatten. De ligger där som en bakgrund till de blå och vita trästugorna. Som en tavla i ett rum.

 

Men innan jag berättar lite för er om Seydisfjordur, Seyðisfjörður, måste jag bara berätta om dagen innan vi gick i hamn. Om hur ödet ibland bara ser till att vi korsar varandras vägar :).  Vi gjorde nya antigentester på båten dagen innan Seydisfjordur. Jag oroade mig inte alls. För testet jag gjorde i Köpenhamn var inte ens 72 timmar gammalt [men visst, antigen får inte vara äldre än 42 timmar]. Så jag tog testet, glad i håger, och gjorde en plan för kommande dag.

 

För att orka dagen, tänkte jag att jag sover igenom frukosten, går sedan och upptäcker byn, för att därefter ansluta med de andra vid lunch. Vår tur till Skálanes Naturreservat var inte förrän på eftermiddagen. Men några timmar senare ekar det på tyska i båtens högtalare. Jag hör en massa meningar på tyska, som jag förstår meddelar oss om något.

 

En massa namn ropas ut... och så kommer mitt. Daniela Nasteska Olsson. Det visar sig att jag blivit utvald att kommande dag göra ett extra test. 07:00. Självklart har jag svårt att somna på kvällen, men jag är ändå uppe i tid på fredags morgon. Men testet är flyttat en timme. Så jag tar en liten fotopromenad på däck. På andra sidan ligger ett annat kryssningsfartyg.

 


Jannicke vinkar på Crystal Endevour :). 

 

OVÄNTAT MÖTE PÅ DEN MINST OVÄNTADE AV PLATSER, ISLAND

Ett av Crystal Cruises skepp. Endevour. En nära vän har länge har jobbat på Crystal, men jag funderar inte så mycket på det. Då säger min Norska kollega Terje “Det där är Crystals nyaste fartyg”. Något plingar till i minnet. Visst sa Eva-Linn att hon skulle vara med och starta upp utflyktsteamet på det nyaste skeppet?! Så jag skickar ett meddelande.

– Halloj EL. Vilken båt är du på?
– Crystal Endevour. Var är du?
– På båten mitt emot :).

Det skulle kunnat vara så att vi inte hade kunnat träffas. Att han var på ett av deras andra fartyg, men ibland är ödet där. Att vi dessutom båda hade en lucka i schemat och fick en timme ihop. Overkligt. Värdefullt. Framför allt med tanke på att Seydisfjordur är en by på cirka 700 invånare och att få skepp lägger till här. Och vi bara råkar vara här exakt samtidigt.

 

 

SEYDISFJORDUR, KONST & REGNBÅGSGATAN

Seydisfjordur är som sagt ett litet samhälle med cirka 700 invånare. Det grundades av norska fiskare på en 1870-talet. Husen beställda från en katalog och byggdes man själv ihop dem. Ungefär som en Ikeamöbel. Man skulle kunna tro att en liten by som Seydisfjordur inte lockar många besökare, men med konstnärlighet och kreativitet har man skapat en kulturell värd besöket. Att en liten by på 673 invånare kan generera så mycket bilder är helt makalöst.

 

Här kan du också besöka det äldsta kraftverket på Island som fortfarande är i drift. Du kan även besöka Islands äldsta kraftverk, som fortfarande är i drift. Och inte långt från Seydisfordur hittar man det sagolika naturreservatet Skálanes som påminner om miljöerna i Sagan om ringen. Eller varför inte vandra upp till de 700 meter höga bergen Strandartindur och Bjolfur och upplev den enastående utsikten uppifrån.

 

LÄS MER: Allt om min pågående resa runt Island. 

 

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

Island, Seydisfjordur, Seyðisfjörður

 

Translation
Seydisfjordur is a really small village on the east coast of Iceland. Despite only having around 700 habitants, it´s found its ways to  get visitors. Just by being artistic and creative. 


Denna resan är en PR-resa arrangerad av Viva Cruises och United Spirit Nordic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *