Island, Godafoss Vattenfall

 

Vi är på väg till ett av Islands mest kända vattenfall. Men absolut inte största. Godafoss, Goðafoss. Men Island har många. Och längs bergväggarna strilar små fall mer ofta än sällan. Vi har oerhörd tur med vädret och solens strålar reflekteras i alla sjöar och vatten. Och åh vad jag inte har förväntat mig hur mäktigt det skulle komma att bli.

 

Det ska finns över 10 000 vattenfall på Island. Det på grund av antalet glaciärer och den mängd regn och snö som faller varje år. Av alla dem hinner vi se och besöka kanske sju stycken. Hur kan man då utse vilket som är bäst?! Det kan man kanske inte. Men av de vi besökte, bland annat Liansfoss, Selvallafoss, Gullfoss och Dynjandi,  var det ett som fick mig att tappa andan lite extra. Vattenfallen Godafoss. Det kan översättas som “gudarnas vattenfall

 

Vi har fått en halvtimme till vårt förfogande och det räcker på inga vägar till. Jag hade velat ha två timmar minst. Varav minst en halvtimme för att bara sitta och ta in dånet och fallets kraft. Det är inte förrän man har tagit in fallet som man inser hur mäktigt allt annat runt omkring är. Naturen. Klipporna. Forsen. Bäcken och bron.

 

Island, Godafoss Vattenfall

 

GODAFOSS, GUDARNAS VATTENFALL

När vi promenerar bort mot fallet slås jag av det ovanliga landskapet runt fallet. Klippor som ser ut att höra hemma i Game of Thrones. Fallet är varken ett av de största eller bredaste på Island, men det har ända fått namnet “gudarnas vattenfall”.  Själva fallet är tolv meter och kaskaderna av vatten faller ner i en liten lagun. Det trettio meter breda fallet ryker och sänder stora moln rakt upp mot de som står och tittar. Men landskapet. Landskapet. Ett förtrollande grönt bergslandskap med konstiga bergsformationer och mossbeklädda stenar.

 

Vattnet i lagunen strömmar vidare ner i den mäktiga floden Skjálfandafljót. En flod som har sitt ursprung från hundratals kilometer bort i de isländska högländerna. Det genomkorsar gigantiska ytor med landsbygd och når slutligen vattenfallet Godafoss. Floden sträcker sig hela 178 km över Island och är landets fjärde längsta flod. Medan Godafoss är det mest kända vattenfallet i den mäktiga floden Skjálfandafljót, rinner också vattenfallen Hrafnabjargafoss, Aldeyjarfoss och Barnafoss ner i floden som så småningom mynnar ut i  Atlanten.

 

 

MYTEN OM VATTENFALLET GODAFOSS

Island är ett land fyllt av sagor och myter. Berättade från generation till generation. Och kanske inte konstigt. Landskapet liksom lockar en till Nordiska myter och fantasifulla sagor. Skrevorna längs med klipporna skapar synvillor lätta att omvandla till feer, mystiska varelser, vättar och troll. Men inte alla berättelser är myter eller skrönor. En del har riktigt historia bakom sig. Som den om Thorgeir Ljósvetningagoði.

 

Den officiella religionen på Island är idag kristendomen. Det blev den för mer än tusen år sedan då den nordiska hedendomen upphörde. Legenden säger att Thorgeir Ljósvetningagoði, landets högst rankade och mest anmärkningsvärda lagman på den tiden, kastade sina nordiska hedendomsstatyer i vattenfallet för att markera händelsen. Det finns så klart inga officiella dokument som bevisar händelsen, men den är fortfarande en populär isländsk legend.

 

LÄS MER: Fler artiklar från Island

 

Island, Godafoss Vattenfall

 

11 POPULÄRA VATTENFALL PÅ ISLAND

1. GULLFOSS
Gullfoss är en av sevärdheterna i The Golden Circle. En dagsutflykt man gör från Reykjavik. Gullfoss ligger i en ravin där floden Hvita flyter fram och faller i två etapper. Det första fallet är 11 meter högt och det andra 22 meter och sträcker sig 2,5 kilometer.
Total höjd: 32 m, 2 fall. Vattendrag: Älven Hvita. Avstånd från Reykjavik: cirka 120 km

2. SKOGAFOSS
Skogafoss ligger södra Island, nära Route 1. Fallet kastar sig ut från 60 meters höjd och är 25 meter brett. Det finns en stig och trappor som leder upp till toppen av fallet.
Total höjd: 60 m. Vattendrag: Älven Skogá. Avstånd från Reykjavik: cirka 155 km

3. DETTIFOSS
Dettifoss är ett 45–48 meter högt vattenfall som ligger i Mývatnområdet på norra Island och är Islands kraftigaste räknat i mängden vatten, höjd och bredd.
Total höjd: 45 m. Vattendrag: Jökulsá á Fjöllum. Avstånd från Reykjavik: cirka

4. HAIFOSS
122 meter höga Haifoss är Islands tredje högsta vattenfall. Det består av glaciärvatten från floden Fossa och ligger inte långt från vulkanen Hekla.
Total höjd: 122 m. Vattendrag: Floden Fossá. Avstånd från Reykjavik: ca 140 km

5. BURLING VATTENFALL | TTIFOSS
Detta vattenfall är det största vattenfallet inte bara på Island, utan också den mest kraftfulla i hela Europa!
Total höjd:   Vattendrag:  Avstånd från Reykjavik:

6. FJALLFOSS, DYNJANDI
Dynjandi är ett 100 meter högt vattenfall i ån Dynjandisá på Island. Ån och vattenfallet finns i området Västfjordarna på nordvästra Island. 
Total höjd: 100 m. Vattendrag: Dynjandisá. Avstånd från Reykjavik: cirka

 

 

7. BRUARFOSS
Bruarfoss betyder ”vattenfallet vid bron”.
Total höjd: ca 10 m. Avstånd från Reykjavik: ca 95 km.

8. SELJALANDSFOSS
Floden Seljalandsá störtar 65 meter ned mot den tidigare kustlinjen vid Markarfljóts delta, en bit före dess mynning i havet. Vattenfallet ligger, liksom Skógafoss, i närheten av den stora glaciären Eyjafjallajökull, varifrån Seljalandsá får sitt vatten.
Total höjd: 65 m. Vattendrag: Markarfljóts delta. Avstånd från Reykjavik: cirka

9. GLJÚFRAFOSS 
Ligger i regionen Suðurland, i den sydvästra delen av Island.
Total höjd: 45 m. Vattendrag: Jökulsá á Fjöllum. Avstånd från Reykjavik: cirka 110 km

10. KIRKJUFELLSFOSS
Kirkjufellsfoss ligger i regionen Västlandet, i den västra delen av Island.
Total höjd:  Vattendrag:  Avstånd från Reykjavik: cirka 110 km.

11. SVARTIFOSSEN
Vattenfallet ligger i Skaftafell i Vatnajökulls nationalpark på Island. Namnet betyder “svart vattenfall” och kommer från färgen på den mörka basaltklippytan över vilken det glittrande vita vattnet faller.
Total höjd:   Vattendrag:  Avstånd från Reykjavik: cirka 240 km

 

Island, Godafoss Vattenfall

 

Island, Godafoss Vattenfall

Island, Godafoss Vattenfall

Island, Godafoss Vattenfall

Island, Godafoss Vattenfall

Island, Godafoss Vattenfall

Island, Godafoss Vattenfall

Island, Godafoss Vattenfall

 

Translation
Godafoss waterfall in Iceland is only of the 10 000 you can find here. Small and large. But it is one of the more popular ones, and became my favourite. 


Denna resa var en PR-resa arrangerad av Viva Cruises och United Spirit Nordic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *