Jag erkänner, jag kan ibland låta som en resesnobb. Men inte med vilje och det innebär inte heller att jag ser ner på andra som väljer annorlunda än mig. Resmålen som lockar mig är kanske lite udda, lite exotiska, lite okända för många. Och för mig med. Och det är därför jag väljer dem. Jag vill uppleva nya kulturer, nya miljöer och någon annans vardag. Ställen som får mig att omvärdera min egen vardag, men också öppnar upp min egen lilla värld lite mer. 

 

För den som reser är världen vacker, både nära och långt borta. Det handlar inte om hur långt bort du reser. Det handlar mer om att vara nyfiken och vilja uppleva lite mer än den egna gräsplätten. Att lära sig förstå något man inte är van vid. Att lära sig att inte alltid klassa det som är “annorlunda” som mindre bra. För då kan man lika gärna stanna hemma. Jag letar inte inte heller efter det där som är sämre än hemma när jag reser, jag letar efter det som är fint och annorlunda, trots att förutsättningarna i just det landet kanske inte är lika bra som hemma i Sverige. Vissa skulle kalla det att man reser med ett rosa skimmer över ögonen, men det rosa skimret är hur jag ser världen, vare sig det är rätt eller fel.

 

“När du upplevt det främmande blir du bättre på att jaga bort
demonerna som göder fördomarna.
Och du inser att världen trots alla skavanker,
missförhållanden, krig och kriser är ganska vacker.”

Per J Andersson

 

Så säger Per J Andersson, en av Vagabonds krönikörer och en av mina favoirter. Och jag håller så med. Många kanske inte förstår hur jag kan skriva vackert om ställen som de anser är rena katastrofen. Kanske är jag som Per. Jag ser det vackra i det mesta. Men när man befinner sig i många reseforum, som jag gör, är man med i många diskussioner om olika resmål. Och jag måste säga, ibland kan jag bli både ledsen, besviken och irriterad på bristen av förståelse för vår värld. Även bland vana resenärer.

 

“Det är skitigt”, “Det stjäls mycket”. “Det är sopor överallt”. “Det är hemskt hur det kan se ut så där”. Har vi inte större förståelse än så för att inte alla i världen har samma förutsättningar som vi? Men också diskussioner där folk dissar andras resval. Jag håller med, att bara bo All-Inclusive utan att lämna hotellet, kanske inte är så mycket att uppleva ett land, men ibland är det det kanske det man behöver. Eller att dissa folk för att de bara åker till Mallorca och Thailand. Länder för “nybörjare”. Men det måste man väl få vara? Nybörjare. Eller få välja ett All-Inclusive för att man bara vill vara?

 

Jag trodde att man reste för att förstå världen. För att se något som inte är som hemma. För att träffa människor som tycker att vi är annorlunda. Jag förstår inte poängen av att klaga på sophanteringen i ett land som knappt har råd att föda sina invånare. Eller knappt har råd med vård till sin befolkning. Kan vi kanske förstå att ett sådant land har andra prioriteringar? Och ändå, är det just de människorna som behandlar oss bättre än vad vi någonsin skulle behandla dem. Och det är väl klart, att vi inte alltid kommer gilla maten. Men måste vi det? Gillar alla som kommer till Sverige den Svenska maten? Ärtsoppa är inte för alla. Eller åker de hem och berättar för alla att maten i Sverige var skitäcklig, men annars var det bra.

 

“Reser du inser du att allt inte är så nattsvart
som förstasidan i dagstidningen 
antyder, utan att det finns
lycka och skönhet även på de mest problemfyllda

platserna. Och du lär dig, att det inte bara är den plätt på jorden
där du slagit ner 
bopålarna
som kan upplevas som normal och trygg.”

Per J Andersson

 

 

På väg hem från Kuba, hamnar vi framför två svenska par i kön på flygplatsen. Och jag måste säga, att jag nästan mådde illa när jag hörde dem prata. Jag förstår inte att man väljer att åka till ett land som Kuba, om man ändå bara ska svartmåla allt. Det klagades på hur fattigt det är, hur förfallna husen är och allt höll på att rasa ihop. I nästa andetag börjar man klaga på flyktingarna i Sverige och alla polacker som tar “våra” jobb. Om man ser hur människor faktiskt har det på så nära håll som på Kuba, har man då ingen förståelse för varför folk flyr? Att de också vill att deras familjer ska ha det bra? Det är lätt att klaga när man sitter i en lyxvilla i Stockholms fina kvarter och har råd att åka till Kuba.

 

Ett annat snobberi är att man ska åka till ställen där inga turister finns. Ja, lite skyldig! Men det är sällan jag klagar på ATT det finns mycket turister när jag väljer ett ställe där jag vet att det finns mycket sådana, som storstäder. Turismen förstör ställen! Ja, alla vi som reser är lika skyldiga till det. Det är väl inte värre än att man kan lämna turiststråken och strandpromenaderna för att hitta något annat? Du reser för att utforska världen och dig själv. Resan förändrar människan. Du börjar tänka i nya banor. Du får nya perspektiv. Du får fler referenser till hur livet kan levas på andra sätt än ditt.

 

“Människor som hatar att resa är lätta att känna igen. De är oftare
lättstressade och blir oroliga när oförutsedda saker inträffar. Dessutom hänger
de upp sig på de idioter som trots allt finns, istället för att strunta i
dem och leta reda på andra, trevligare människor. För resenären har det blivit en överlevnadsstrategi att snabbt läsa av och förstå människor i nya
sociala sammanhang.”

Per J Andersson

 

Istället för att i förväg vara förbannad på de jobbiga säljarna och få just den responsen som man förväntar sig, överrumpla dem som mannen min gör, genom att förekomma dem och le;
– How are you doing? Good Business today? Have a good day!
Oddsen är att de blir så förvånade att de inte hinner försöka sälja något till dig förren du redan hunnit gå förbi. Istället för att klaga på alla strandsäljarna, kanske du ska sätta dig in i deras situation, och försöka tacka nej på ett trevligt sätt. Eller varför inte ta dig tid att prata med dem en stund. Visa lite empati och kanske byta några skratt. Jag lärde känna världens gulligaste tjej när vi var i Indien, för att jag tog mig lite extra tid.

 

Vi har testat det mesta i resväg. Charter, All-inclusive, bussresor, boka-allt-själv, boka allt med hjälp av en resebyrå och bila. Därför kan vi kanske lite lättare säga vad som funkar för oss och vad som inte funkar. Det är till och med så, att vissa perioder i livet passar kanske ett sätt bättre än något annat. Är man galet trött och bara vill vila utan att behöva tänka, ja, då är ju All-inclusive alternativet. Vill man uppleva lokal mat och lokal kultur, ja, då är All-inclusive absolut INTE alternativet. Jag tror verkligen, att om man reser med förståelse, empati och respekt, kommer man se det vackra i det mesta på sin väg. Människor kommer möta dig med samma värme som du sänder ut och ni kommer förstå varandra trots att ni inte pratar samma språk.

 

Så ja, jag må vara resesnobb i valet av destination, men jag är absolut inte resesnobb när det gäller andras val av resa. Vi är alla olika och har olika behov. Det viktigaste är ATT man reser och inte hur man reser. Alla citaten är från Per J Anderssons artiklar i Vagabond som är en av mina absoluta favoritkrönikörer. Och nu har Per också släppt en bok som heter just “För den som reser är världen vacker”. Läs den vetja. Mer om Resesnobberi och hur vi reser kan ni också lyssna på i åttonde avsnittet av Attresapodden med Annika och Lisa.

 

 

Translation:
Today I am talking about travelling and about respecting that not all people on our planet are as lucky as we are in Sweden. Not all have the same quality of life as we have. But that doesn´t mean that they don´t deserve as much respect or empathi as we do. Show some love when travelling and you will get some back. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

16 Comments

 1. Meget kloge ord, min svenske ven :-)

  /Annette

  1. Åh tack fina du för att du orkade läsa :). <3

 2. Lysande Daniela! Trevlig helg

  1. Tack Cathinka och det samma!

 3. Håller SÅ med. Påbörjade för länge sen ett inlägg själv om de som ser ner på alla som åker till Thailand, där jag hade samma argument som du. Men fick aldrig till texten helt; får se om jag tar upp den nu.

  1. Blir ju så ibland. Detta inlägget påbörjades för flera år sedan, som många andra :). Hoppas att du kanske också får ut ditt nu då. Och sen har vi ju alla som åker till Thailand och fördömer de som åker till Mellanöstern ;) :). Det tar liksom aldrig slut…

 4. Mitt i prickat Daniella! Du är klok och skarp, gillar verkligen att läsa “tyckande” inlägg från dig. Balanserat med samtidigt tydligt. Mer ödmjukhet åt folket!

  1. Stort stort tack Linda. Värmande från någon som är riktigt bra på det där. Ja, mer ödmjukhet åt folket :) ♡

 5. Mycket bra och klokt skrivet! Sådana här inlägg behövs verkligen i reseforum och resebloggarsfären. Det är sorgligt att det är så lätt att döma andra och inte tänka ett extra varv.

  1. Stort tack Anna. Jag skriver ju normalt inte såna här inlägg, men det kliade liksom lite för mycket :). Tycker absolut det är okej att vara resesnobb, men man behöver kanske inte dissa andras val…

 6. Bra skrivet! Jag håller med dig.
  Jag åker till länder för att få upplevelser av allt, både det som är vackert och mindre vackert. Jag känner jag växer som person när jag får se hur folk har det, äter inhemsk mat, möter folket och sätter mig in i deras situation. För en del år sedan var jag på bussresa i Frankrike, mina medressenärer klagade på allt, det var varmt, maten var dålig, sängarna var obekväma osv. Men det var vår och värmen började komma, maten var gudomligt god, fast inte det vi brukar äta till middag i Sverige som medressenärerna saknade, men för 17!!! Stanna hemma då, sa jag Öppna sinnena och njut istället för att klaga!! Jag njöt hela min resa iallafall, av precis allt

  1. Men precis. Det är det jag vill få fram lite. Att om man har förmånen att kunna resa och se världen, varför inte försöka njuta av den och försöka hitta ljusglimtarna istället för att sakna kudden hemma :). Jag var på en resa där en dam klagade på att man hade numrerat numren på rummen jättedålig och var upprörd över det en hel dag. Orka liksom :). Ilandsproblem ;)

 7. Inspirerande inlägg och jag sitter själv och filar på ett åt samma håll fast med lite annan vinkel. Jag har varit lite till och från när det gäller Per J A. Jag kan tycka att han själv, trots fina texter, känts lite som en resesnobb av det jag lyssnade på honom i Vagabond-podden när den gick (det var i alla fall min känsla då) men jag håller sakta men säkert på att omvärdera det. Kanske måste ge den där boken ett försök, jag som aldrig annars läser böcker. :)

  1. Jag gillar ju verkligen Pers texter. Och jag tror absolut att han är en resesnobb :), men jag tror inte att han ser ner på andras val för den skull. Tvärtom, och det är väl det jag gillar. Jag har inte läst klart den. Vi får båda göra det och jämföra nötter sen :D

 8. Ett av de bästa inlägg jag läst på väldigt länge!! :) Vad gäller t.ex. nedskräpning har jag svårare för att se folk skräpa ner i välfärdsstater jämfört med fattigare ställen. Vi har liksom lyxen att leva så bra att vi faktiskt kan tänka på att inte skräpa ner, och att återvinna. Ändå hittar man massa plast och tomburkar när man går i skogen. Självklart är det skräpigare i fattigare länder än hemma, och inte ens här tycker jag vi lyckas med att hålla det prydligt. Så vi behöver inte ens låtsas komma från det “perfekta landet”.

  1. Förlåt Maria, helt missat ditt svar här, men bättre sent än aldrig;).

   Först tack för dina fina ord, det värmer. Och håller så med dig. Om vi inte kan hålla ordning här, där allt är så enkelt, har vi liksom inte rätten att klaga på länder där de inte haft möjligheten att upprätta bra system än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *