Vi är på väg till Masdar City utanför Abu Dhabi. Mannen undrar lite varför och vad som är det speciella med staden. Och jag förklarar. 2012. Det var då jag läste om Masdar City första gången. Planen om världens första gröna och koldioxidfria stad både lockade och imponerade.

 

Jag påbörjade då en artikel som av någon anledning aldrig blev av. Det skulle krävas fem år och ett eget besök innan artikeln blev färdigskriven. Men vad hände egentligen men drömmen om den gröna staden? Masdar City påbörjades i februari 2008 och projektet är ett samarbete mellan WWF och Förenade Arabemiratens regering. Målet var och är att Masdar skall bli en helt miljövänlig stad som är fri från koldioxidutsläpp, avfall och bilar.

 

Genom att använda solceller, koncentrerad solenergi, vind, återanvändning, återvinning, kompostering och bränning av avfall skulle dessa mål uppnås. Detta omfattade även att allt bad, disk och tvättvatten skulle återanvänds och stadens avfall skulle tas hand om i anläggningar där det skulle omvandlas till energi. Tanken är också att göra dricksvatten av saltvatten, som sedan ska återanvändas i vattentoaletter och för bevattning av grönområden. Masdar ska få sin energi från från en stor solcellsanläggning och från vindkraft placerade i det gröna bältet runt staden.

 

“Redan år 2015 beräknas Masdar i Abu Dhabi stå klar,
en hel stad med 40 000
bostäder. Det kan verka
motsägelsefullt att en av världens största oljeexportörer
bygger ett bilfritt samhälle, men på så vis leder Abu Dhabi
utvecklingen både regionalt och globalt på den
förnyelsebara marknaden och sätter ny standard
för hållbar utveckling.”

 

 

KLIMATANPASSNING I MASDAR CITY

Stadens arkitektur är huvudsakligen utformad av brittiska Foster med Partner, med hjälp av artisten Jean Marc Castera. Innan de började arbeta med Masdar City hämtade de inspiration från bland annat Kairo, Yemen och Oman för att få en bild av hur traditionella städer i Mellanöstern hållit sina hus svala genom århundraden. Man såg till exempel att de behöll svalkan genom kortare och smalare gator, vilket skapar luftströmmar och skugga.

 

Så man bygger ett fem våningar högt vindtorn i vacker Mellanösterndesign som fångar upp svalare luft som leds ner mot ett av torgen. Ökenvindar blåser in, kyls ner och skapar ett behagligt mikroklimat. Trots en hetta på cirka 35 grader Celsius runt staden har man lyckats få ner den till cirka 20-25 grader Celsius inne i staden. Två timmar utanför Masdar City ligger det enorma solkraftverket, Shams-1, som ska försörja ekostaden med energi. Det består inte av paneler utan av glänsande böjda fem meter breda blad.

 

 

SENSORER ISTÄLLET FÖR KNAPPAR

Varje blad reflekterar solens 40-gradiga strålar till ett vätskefyllt rör i mitten och vätskans temperatur värms upp till flera hundra grader. Värmen pumpas sedan genom en station på plats och ger elektricitet som kan spara 175 000 ton koldioxid varje år. Bilarna ska till största delen ersättas av förarlösa elektriska fordon. Väggarna i staden har designats så att de ska reducera användningen av luftkonditionering med 55 procent.

 

På grund av användandet av luftkonditionering är landet en av världens största energikonsumenter, och istället för av och påknappar för belysning och kranar för vatten, har man sensorer. Vilket enligt projektets ansvariga sägs dra ner elkonsumtionen med 51 procent och vattenanvändningen med 55 procent. Man har använt sig av skuggade fönster, skuggiga loftgångar och porlande springbrunnar för att stänga ute solen och skapa svalka inne i staden.

 

HÅLLBART MATERIAL

Byggnaderna får ha högst fem våningar och endast hållbart byggmaterial och produkter får användas. Byggprodukter ska ha ett högt innehåll av återvunna material och hållbara material såsom bambu och trä märkt med miljömärkningen Forest Stewardship Council. De vackra terrakottaväggarna är dekorerade med arabesquemönster och en del beskriver staden som en blandning mellan historia och science fiction. Alla värdefulla växt- och djurarter ska bevaras eller omplaceras.

 

 

FRAMTIDEN

Staden som skulle vara klar 2015, är inte i närheten av klar. När vi kommer dit ser vi kilometer efter kilometer av påbörjade kvarter och områden. Det kvarteret som vi besöker, den gröna zonen, är en sciencepark där teknikutvecklingsföretag, studenter och forskare håller till. Jodå, vi är lite imponerade av de fantastiska byggnaderna, men folkmässigt är det nästan öken. Vi hittar en restaurang där vi beställer lunch, vi och fem personer till.

 

På de små gatorna i kvarteret syns inte mycket folk. När man idag läser om staden, läser man inte så mycket om drömmen om en grönt hållbar stad, utan mer om att nollsläppsdrömmen riskerar att bli världens första gröna spökstad. Staden, som skulle revolutionera sättet vi ser på bebyggelse, är inte ens i närheten av noll utsläpp av växthusgaser. Myndigheter i landet har också bekräftat att Masdar inte kommer att nå målet ens om staden till slut färdigställs. Av drömmarna ovan har bara fem procent genomförts.

 

 

STADEN SOM ÄR ETT PÅGÅENDE EXPERIMENT

När Masdarprojektet initierades 2006 lyftes projektet fram som en global samlingsplats för cleantechindustrin. Förarlösa elbilar, lågenergibyggnader med system för soluppvärmt vatten på taken och forskare som testade lösningar på plats. Men tio år senare har mindre än fem procent av de planerade sex kvadratkilometerna färdigställts och datumet när projektet ska vara färdigställt har flyttats fram till år 2030.

 

Bland annat beror det på den ekonomiska krisen, investerare som planerade att gå in med kapital har satt sitt engagemang på paus. Men initiativet har fått fler länder att se de miljömässiga och de ekonomiska vinsterna med hållbarhet, och man börjar se staden som ett experiment i pågående. Ett experiment som förändras i takt med omvärlden. Ett testlabb för framtidens hållbara lösningar.

 

“Future generations will be living in a world that
is very different from
that to
which we are accustomed.
It is essential that we prepare ourselves
and our 
children for that new world.”

– The late Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan,
the founding father of the United Arab E‎mirates

 

 

Translation
Masdar City was a planned city project in Abu Dhabi, in the United Arab Emirates, as the first green city in the world. The original goal was to build the world’s first zero-carbon city in the UAE desert. Masdar City, when it was first conceived a decade ago, was intended to revolutionise thinking about cities and the built environment. Now the world’s first planned sustainable city, plan to diversify the economy from fossil fuels, could well be the world’s first green ghost town.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

  1. Verkligen spännande projekt och trist att det verkar gått i stå.

    1. Jag var eld och lågor när jag läste om det. Men har inte förstått hur sakta arbetet gått. Förhoppningsvis kommer de igång igen och kommer kanske lite längre i alla fall.

  2. Interessant projekt. Hade varit enormt coolt om de lyckas genomföra allt. Fin arkitektur och underbara bilder.

    1. Tyckte jag med. Men det blev kanske för stort. Det lilla som är byggt är ju rätt coolt. Varit där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *