Jag vet ingenting om Abu Dhabi när jag bestämmer mig för att vår sommarresa ska gå hit. Jag vet att jag tänker att vi inte varit i Mellanöstern så det kan vara trevligt. Dubai är inget alternativ för där finns det för mycket att se, för att det ska bli någon vila. So Abu Dhabi it is. 

 

När jag berättar för syster vart vi ska, utbrister hon direkt, “ni måste åka och se den vita moskén, Sheikh Zayed Grand Mosque. Så jag åker till Abu Dhabi och vet att vi måste se den “vita moskén”. Men vila går före allt annat och vi har ingen brådska med att sightsea. Och när vi dessutom checkar in på vårt andra hotell, Shangri-La, och ser moskén varje dag när vi vaknar, blir brådskan ännu mindre.

 

KLÄDKOD

Men så en eftermiddag är det dags. Dags att åka och titta på det vita underverket. Ju närmare vi kommer, desto mer inser vi hur stor moskén faktiskt är. När vi lämnar taxin vet vi inte riktigt vart vi ska ta vägen eller var ingången är. Så småningom ser vi något som ser ut som en liten lagerlokal som ska vara ingången. Där inne får vi passera en säkerhetskontroll, och om man som tjej inte är propert klädd får man låna en kaftan. Det går också bra att ha långärmad tröja, långa byxor [inte för tajta] och egen scarfs. Jag tänkte halvvägs rätt och har lång kjol. Detta innebär nu att jag har ett lager kläder till i 43 graders värme. Dessutom måste håret vara innanför huvan eller scarfsen. Som herre och man räcker det att ha trekvarts shorts men inte kortare.

 

RESEBLOGGAREN

Vi kommer in och allt lyser vitt, vitt, vitt. Moskén är verkligen så där fantastiskt vacker som vi sett på bild. Tack vare att det är lågsäsong behöver vi inte heller slås om utrymmet. Jag svettas. Ber mannen ta en bild på mig, men håret har fastnat under hakan. Jag försöker få in håret under huvan där det ska vara enligt reglerna, men varje gång jag tar i det följer det med tillbaka på den klibbiga handen.  Moskén är fortfarande vacker. Jag är lite ställd. Jag borde filma. Jag kör en stories istället. Jag svettas. Jag borde fotografera Kelly Mooreväskan från Fotobag som jag kommer tävla ut. Kjolarna fastnar runt benen så jag nästan snubblar. Jag svettas. Vem sa att det alltid är enkelt att upptäcka världen? Så jag släpper allt det där och försöker fokusera på den vackra moskén och alla intressanta människor. Vi ställer upp som fotografer, får andra att fotografera oss, blir tillsagda av en vakt att radera bilderna på oss själva där vi rör varandra, får dadlar av en annan vakt och tar några bilder till. Så kan en bloggares vardag se ut, trots att man ska ha semester.

 

SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE

Moskén stod klar 2007 och är landets största moské. Den har plats för över 40 000 personer, varav 7 000 i den största bönesalen. Moskén har fyra minareter med en höjd på 107 meter vardera, och 82 kupolvalv i sju olika storlekar, varav det högsta når en höjd på 85 meter över marken. Den är uppförd av landets grundare HH Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, 1918 till 2004, och har också namngetts efter honom. Det var hans dröm att moskén skulle förmedla Islams tolerans och lugn och att den skulle sprida fridens budskap till alla världens folk oberoende av kultur, religion eller nationalitet.

 

“It was Sheikh Zayed’s dream that the Grand Mosque would provide a stunning example
of the tolerance and serentiy of Islam, and that it would
convey the message of peace to all the peoples of the world, regardless of culture,
religion or nationality.”

 

Innergården beräknas ha en area på 17 400 kvadratmeter och har marmorgolv med vackra mönster från sidan till mitten av golvet. Mönstret är designat av den brittiska konstnären Kevin Dean. I den stora bönesalen hittar man världens största matta handgjord av 1 200 av de bästa mattvävarna. Vatten har en stor betydelse i ökenländerna här och i den Islamska kulturen. Runt moskén kan man därför hitta flera reflekterande pooler som representerar livets källa.

 

FEM SNABBA TIPS INFÖR DITT BESÖK!

#1 Tjejer ska vara täcka från huvud till vrist. Kaftaner finns att låna.

#2 Det är gratis inträde.

#3 Män och kvinnor får inte röra varandra inne på området. Inte ens för en bild, även om du kommer se lokala ta den specifika “hållahanden” bilden.

#4 Man får inte sitta ner på golvet på insidan av moskén, inte ens för en bild. Utsidan vid parken går bra.

#5 Undvik att besöka moskén fredagsförmiddagar. Då är det den stora bönedagen för lokalborna och det är väldigt mycket folk här just då.

 

 ‘

 

Translation:
Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi is probably the most beautiful Mosque I have ever visited. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson / Göran Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

24 Comments

 1. Jag bara måste dit! Vilka bilder!!

  1. Åh tack Cathinka. Verkligen en upplevelse, men välj att åka dit när det är lite svalare ;)

 2. Det er bestemt også en af de smukkeste moskeer jeg har besøgt. Den er så storslået så man slet ikke kan forstå det. Fine billeder :-)

  PS. Jeg ville da også have lånt en blå kafjkan og ikke en kedelig sort :-(

  /Annette

  1. Håller med. Går inte riktigt att fånga på bild. Bad faktiskt om en brun, men hon pekade på mim kropp och muttrade no . I efterhand är jag glad att det blev en blå.

 3. Underbar modké. Och du var riktig snygg, fast du svettades!

  1. Haha. Tack bästa Lena ♡

 4. Men wow så vackra bilder! Vilken upplevelse!!! Kram

  1. Stort tack Lina. Helt klart det mest sevärda i Abu Dhabi.

 5. Det här är en dröm för mig också. Sonen har kommit på att han vill till Dubai, så kanske i vinter…
  Det gick bra att vara strumplös alltså? Läste att i Iran får man moralpoliser på sig då.

  1. Dubai Abu Dhabi är en bra kombo. Var beredd på hårdare klädregler än det var. Under Ramadan är det strängare. Vissa dock inte magen ;) :)

 6. Mycket bra skrivet om just det att vara resebloggare på plats. Fina bilder också. Har inte varit där, men det är nog bara en tidsfråga. :-)

  1. Stort tack Johnny. Visst är det svårt att släppa bloggjobbrollen när man är på egen semester? Jag fick bestämma mig att det faktiskt är okej att vara mindre “social” :)

 7. Aldrig hört talas om och aldrig varit sugen på Abu Dabi innan men WOW! Du ser ju dessutom ut som värsta prinsessan.

  1. Var rätt skönt att åka hit. Visste inte heller något alls och då har man lite mindre måsten. Men om du åker till Dubai kan det vara värt resan till AD.

 8. Vi var där förra året, så otroligt vackert! Dina bilder är fantastiska.

  1. Visst är det vackert. Nästan svårt att fånga på bild. Och stort tack.

 9. Fantastiskt! Vilka bilder från en helt fantastisk moské. Går nästan inte att förstå att något liknande kunnat byggas. Och era bilder är betagande vackra.
  Du är verkligen vacker i din klädsel och ser ut att fint passa in. Vet att det är noga med klädseln men ska jag hit får det bli när det är lite svalare, alltså mindre hett för numer larar jag värmen dåligt. Men kanske kan det bli ett kortare stopp här i Abu Dabi på väg österut. Man vet aldrig.

  1. Stort tack Ditte. Det är verligen en moské värd ett besök. Att åka dit när det är svalare är en bra idé, jag brukar inte ha jätteproblem med värmen, men tom jag hade en aning problem :).

 10. Alltå helt fantastiskt vackert! Hade aldrig hört talas om det här stället förut. Verkligen fascinerande! Lite varmt och krångligt kanske, men haha, nej det är inte alltid enkelt att resa ;)

  1. Ja verkligen vackert. Ibland kan det vara krångligt, men värt det nästan varje gång :)

 11. så glad att jag har hittat din blogg för den är helt magnifik!

  1. Åh stort tack Frida. Det värmer verkligen att höra.

 12. Älskar denna moskén. Helt klart en av de finaste platserna på jorden.

  1. Verkligen superfin. Helt klart en av världens finaste moskéer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *