– I Samarbete med Warsaw Tourism och Nordic TB – 

 

I motsats till vad man kan tro, så har Polen och Warzawa otroligt bra mat att bjuda på. För mig som var i Warszawa för första gången, så blev det en liten uppenbarelse till allt som erbjuds. Från gatumat på marknader, till matlagning och polsk fine dining. Här kommer mina sju bästa tips till att äta gott och ha en fin matupplevelse i Warzawa.

 

BREAKFAST MARKET MOKOTÓV, PULAWSKA/ WORONICZA STREET

Vi kommer in i en liten park som påminner om en mindre svensk sommarfestival. Mattälten står uppradade och i skogsdungen sitter familjer, vänner, par och umgås med lite god mat och dryck. Att välja bland alla tälten är inte lätt. Jag föreslår att man köper flera olika och delar. Jag slår till på en paella och en supergod färsk citrondricka. Till efterrätt blir det en liten vetebulle med russin som påminner om en makedonsk “kozinjak”, en vetefläta som mamsen brukar göra. Det är hit man går för att ha en liten avslappnad lunch och bara njuta av staden och dagen.

 

 

NIGHT MARKET/ NOCNY MARKET, KOLEJOWA STREET

På nattmarknaden vid den stängda tågstationen Kolejowa street väller det in folk. Fast klockan är åtta och det precis öppnat, finns inga ställen kvar att sitta på. Stämningen är hög och så är också musiken. Det råder festivalstämning och från alla matstånden sprider sig fantastiska dofter från olika internationella kök. Mitt val blir en jambalaya som är sjukt god. Om man är i Warszawa måste man absolut ta sig hit… och var hungrig när du kommer dit.

 

 

VEGAN BISTRO, 23/31 KRUCZA STREET i WARSZAWA

Jag tror aldrig jag har provat vegansk mat. Inte med vilje i alla fall. Eller det kanske mer har att göra med att jag sällan funderar vilken typ av mat jag äter. Gillar ju all mat. Jag ber Magda, vår guide, beställa Vegan Bistros populäraste rätt till mig. Och det blir en snitzel. Som smakar som… en snitzel. Och jag kan för allt i världen inte förstå hur den kan vara vegansk och smaka ickevegansk. Så om du är sugen på testa en “snitzel som smakar snitzel”, ta dig till vegan bistro. De öppnar tolv och stället fylls upp på några minuter.

 

 

BRISTOL HOTEL, 44 KRAKOWSKIE PRZEDMIECIE STREET

Hotel Bristol är en stor del av Warszawas historia och ligger på Trakt Królewski, Royal Route. Den majestätiska hotellbyggnaden i nyrenässansstil lockar nyfikenheten och passar in med Gamla Stans arkitektur, Kungliga slottets och det direkt angränsande Presidentpalatset. Det är stadens äldsta hotell och byggdes 1901.  Sedan dess har det behållit sin ursprungliga charm och många av originaldetaljerna finns kvar.

Vi tar en titt på kafédelen som lockar med mysig stämning och massor av söta godsaker, vi tar oss en titt på baren där man kan ta en drink och umgås, och hamnar till sist i lunchrestaurangens innergård där vi äter lunch med vår guide från hotellet, Anna Wroniszewska. Hon berättar att hotellet grundades av Ignacy Paderewski, som var en världsberömd pianist och kompositör. Sedan själva början fanns framstående gäster för världens kulturliv.

Under sina besök i Warszawa uppehöll sig bland andra berömdheter som Pablo Picasso, Marlena Dietrich, Sophia Loren, Placido Domingo, Woody Allen, John F Kennedy, Richard Nixon, Tina Turner och Martin Scorsese här. Men vi får reda på att också Rhianna och Margeret Thatcher har bott här. Jag provar deras fantastiska råbiff med flera olika tillbehör och vi äter till ljudet av pianomusik. Vi avslutar turen med att få se Ignacy Paderewski svit. En svit som möbleras om efter gästernas behov. Dessutom är det en fantastisk utsikt från hotellet över Royal Route.

 

 

BARKA WYNURZENIE, BÅT PÅ VISTULA 

Barka Wynurzenie, är båten på Vistula som jag vet att jag kommer besöka igen nästan gång jag är i Warszawa. Ställ en bar på en pråm i Vistula med en  mängd ölsorter från ett lokalt ölbryggeri som Raduga craft brewery, lägg från en planka från land för att boarda, servera en Texmex lagad av en tidigare Texasbo, förhoppningsvis får man en solnedgång och allt detta kan inte bli något annat än en sommarhit.

 

Kocken Zbyszek Gawron är uppväxt i Texas, älskar kaktusar och lagar en fenomenal guacamole med hetta. Avocadon hackas  och blandas färskt inför varje beställning. Stämningen är helt underbar och personalen är bara så personliga och skojfriska. Och jag hör inget annat än polska under kvällen. Kan det vara en dold liten pärla för oss turister?

 

 

MALA POLANA SMAKÓV, 13 BELWEDERSKA STREET 

Mala Polana Smakóv är ett sådant ställe som får mig att le bara jag kommit innanför dörren. Ett ställe som gör mig glad. Den lilla krogen har en enkel men genomtänkt inredning. De kalla tegelväggarna ger en lantlig och mysig känsla som förstärks av alla textilier i jeanstyg. Man kan nog inte få mycket bättre service. Vår servitör är bara så vänlig, uppmärksam och jättetrevlig. Jag som älskar matprogram vet att uppläggningen är jätteviktig, och här har de en kock som kan det där med att lägga upp maten.

 

Som aptitretare får vi in den godaste tomatgazpacho jag någonsin ätit. Till förrätt väljer jag åter råbiff och igen blir jag inte besviken. Till huvudrätt väljer jag något jag bara ätit en gång tidigare, kanin. Den serveras med senapssås och en riktig god potatismos. Ja, Mala Polan Smakov är ytterligare ett ställe jag skulle besöka igen utan att tveka.

 

 

DYLETANCI, 44A ROZBRAT STREET 

Från gatan ser det inte mycket ut. En stor fånig neonskylt. Men enligt Johanna, kollegan, är det där med neonskyltar nog på väg att bli trendigt igen. Vad vet jag. Men innanför dörrarna öppnar sig en modern vinbar med ett öppet kök. Vi blir välkomnade professionellt och vänligt. Idag ska vi få prova en sjurätters avsmakningsmeny.

Vi med  börjar en tomatgazpacho och ägarens egna vita vin. Till det en hemmagjord luftig foccacia och ett skummat örtsmör. De fint upplagda och genomtänkta rätterna avlöser varandra. Gröna bönor, morot, torsk, lamm och hallon. Enkla råvaror tillagade med omtanke och för att lyftas fram. Helt plötsligt är avsmakningsmenyn och den sista kvällen i Warszawa över. Och Dyletanci är det perfekta stället att avsluta en weekend i Warszawa.

 

 

Translation:
Warsaw has something for any taste or level. Great streetfood, but also lovely fine dining. Here are my seven best tips for eating and dining in Warsaw.

 


Resan gjordes i samarbete med Warsaw Tourism och Nordic TB, #Lifestylepolen #Warsawadventures #Fallinlovewithwarsaw

Foton på mig: Johanna Bergström

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Vi har varit i Polen många gånger (ca 10) och jag älskar maten i Polen. Vi har nog mer ätit husmanskost än fine dining, men jag gillar även den vanliga maten. Relativt enkel, men känns ofta hemlagad och alltid prisvärd. Har mycket sällan blivit missnöjd på en restaurang i Polen.

    1. Jag som bara har varit där två gånger, är verkligen överraskad. Gillade allt jag åt i princip :). Men testa fine dining med. Vem visste till exempel att råbiff är en vanlig rätt i Polska hem.

  2. Cecilia says:

    Polen är fantastiskt! Vi bodde på Bristol förra året och det var en av mina bästa hotellupplevelse, inte bara i Polen, utan totalt. Otrolig känsla!

    1. Bristol är verkligen fantastisk och har ju absolut bästa läget man kan tänka sig. Blir nog mitt val nästa gång :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *