Tapas Molecular (1)

 

Tapas Molecular bar. 38e våningen på Mandarin Oriental i Tokyo, Shibuya Districtet. En liten bar med åtta plaster. Två kockar, en Japan, en Kanadensare. Två sittningar per kväll. Sexton rätter. OCH en verktygslåda. Där har ni upplägget och början på en fantastisk kväll och upplevelse.

 

Tokyo är temaresturangernas mecka. Där hittar du de mest unika koncepten för att äta och dricka. Vi hade bara tre dagar i Tokyo och fick välja våra restaurangbesök med omsorg. Och därför blev det kanske inte besök på de allra konstigast, men kanske på några av de häftigaste. Tapas Molecular Bar hittade jag tack vare Maria på bloggen Fantasy Dining. Och även om vi gillar att äta på våra semestrar, så äter Maria på ett helt annat sätt. Temarestauranger. Medan vi var i Okinawa och tog det lugnt, åt hon sig runt på en massa halvgalna restauranger i Tokyo. Och direkt när jag började läsa om Tapas Molecular Bar på Marias blogg, visste jag att en av våra kvällar bara måste bli ett besök där.

 

Vi började med varsin drink i den fantastiska baren som har en magisk utsikt över Tokyo. Att komma dit en timme tidigare och hinna njuta av drinken bör man nästan göra. Vi hade tyvärr inte den tiden och kom dit med en kvart till godo, men det var en fin kvart.

 

 

SEXTON RÄTTER AV MOLEKYLÄR GASTRONOMI 

“Baren” hittar man på 38e våningen på lyxhotellet Mandarin Oriental. Varje dag har de två sittningar, åtta gäster och två kockar. Våra sexton rätter av molekylär gastronomi presenterades av Kento, kocken för de engelsktalande gästerna. Han kom till Singapore från Kanada för att stanna ett år. Han har nu varit här i fem år och hjälpt till att ta fram flera av de fantastiska och annorlunda rätterna. Konceptet att laga rätterna framför gästerna är enligt Kento unikt i världen. Molekylär gastronomi är en trend inom restaurangbranchen som har hängt med ett tag. Det är i kort kokkonst som bygger på kunskaper om biologiska, kemiska och fysiska processer när man lagar mat. En del av tillredningen av maten går ut på att att förändra råvarornas konsistens.

 

Man leker med geler, skum och sfärer. Man förvandlar saker som normalt är flytande till fasta, man får saker som man tror är salta att vara söta eller att likna något de egentligen inte är. Det är ett sätt att med hjälp av olika tekniker och verktyg att ta fram matens aromer, texturer och smaker på nya sätt. Till exempel genom att använda kolsyreis och rökpistol. Och ofta leker man med smak och syn. Det är sällan något är det man tror det är. Många kända kockar ligger i framkant för denna typen av matlagning som Heston Blumentahl, Wylie Dufresne och Thomas Keller.

 

Tapas Molecular (3)

Tapas Molecular (5)

Tapas Molecular (6)

 

EN VERKTYGSLÅDA PÅ MATBORDET 

Vår sextonrätters sittning börjar. Den japanska kocken tar hand om de fyra japanska gästerna och vår kanadensiska kock Kento tar hand om oss och ett spanskt par. Framför våra tallrikar står en liten verktygslåda och Kento ber oss öppna den och berättar att verktygslådan innehåller allt vi behöver för kvällen. Molekylära rätter kräver sina verktyg. I lådan hittar vi; en hammare, ett måttband, en minispade, en såg, en pincett och en tändare. På bordet framför oss finns en liten flaska med vatten och en vit tablett på en tallrik, men ingen meny. Den hittar vi så småningom. På måttbandet. Kento ber oss hälla vattnet över tabletten. Och vips, så har vi vår helt torra handduk. Menyn är uppdelad i fyra delar; Snacks, Appetizer, Dugustation, Japanase Breakfast och Internationall. Och som ni kanske förstår, är inga av rätterna det man tror de är.

 

Tapas Molecular (4)

Tapas Molecular (7)

Tapas Molecular (8)

Tapas Molecular (9)

Tapas Molecular (10)

 

VÅR 16-RÄTTERS MENY

FÖRSTA RÄTTEN, Triple Corn
Ett roligt experiment med majs.

ANDRA RÄTTEN, Asparagus
En glassliknande glob med smak av sparris.

TREDJE RÄTTEN, Chicken
Hot & sour chicken med sallad och pinjenötter.

FJÄRDE RÄTTEN, Cigar
Den rätten är förmodligen en av de roligaste under kvällen. En “Cigarr” som serveras med ett askfat. kommer i ett askfat med ask och allt. Fläskkött smaksatt med Bbq. Tyvärr hamnar den längst ner på min lista när det gäller smakerna. Jag har svårt för söta smaker i huvudrätter och kötträtter. Och denna var riktigt söt.

FEMTE RÄTTEN, Ceviche
Ceviche med makalöst fin tonfisk och sjöfrukter från havet.

SJÄTTE RÄTTEN, Onsen Tamago
Tofu som ser ut som ett ägg.

SJUNDE RÄTTEN
Consommé on The Rock

ÅTTON ERÄTTENen, Lobster
Hummer med nudlar i provrör. Tillagas över varm låga.

NIONDE RÄTTEN
Fish IN Chip

TIONDE RÄTTEN
72 hour Rib

ELFTE RÄTTEN
Rice

TOLFTE RÄTTEN
Pickles

TRETTONDE RÄTTEN
Egg

FJORTONDE RÄTTEN
Spaghetti

FEMTONDE RÄTTEN
Cheese Cake

SEXTONDE RÄTTEN, After Eight
Sextonde rätten avslutar vår magiska och helt fantastiska kväll. Magic mushrooms. En svampliknande maräng med smak av choklad och mint som efterlämnar rykande minnen.

 

BRA ATT VETA

 • Pris 16 000 yen per person plus 8% skatt och en serveringsavgift på 13%, cirka 1 400 kr /per person.
 • Boka bord då de bara har två sittningar per kväll med endast åtta platser per sittning.

 

Tapas Molecular (11)

Tapas Molecular (12)

Tapas Molecular (13)

Tapas Molecular (14)

Tapas Molecular (15)

Tapas Molecular (16)

Tapas Molecular (17)

Tapas Molecular (18)

Tapas Molecular (19)

Tapas Molecular (20)

Tapas Molecular (21)

Tapas Molecular (22)

Tapas Molecular (23)

Tapas Molecular (24)

Tapas Molecular (25)

Tapas Molecular (26)

Tapas Molecular (27)

Tapas Molecular (28)

Tapas Molecular Bar

 

Translation
Eating at Tapas Molecular Bar at the Mandarin Oriental in Tokyo, was a high point in our stay in Tokyo. Sixteen courses of molecular gastronomy.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

 1. Otroligt häftigt koncept! Det är kul att läsa om sådana här annorlunda tips.
  Jättefina bilder också!

  1. Tyckte vi med. Och så kul när man kan inspireras av andra resebloggare och
   sedan i sin tur inspirera vidare :)

 2. […] Daniela skiver resebloggen dicoveringtheplanet.se och hon har ett brinnande intresse för vår värld, fotografi och allt runt hörnet. Så här skriver Daniela -Förra året gjorde vi en roadtrip i Japan. Precis innan vi åkte hade jag börjat följa Marias resa i Tokyo här. Och ett av hennes restaurangbesök i Tokyo, blev också ett av våra måsten i Tokyo. Tapas Molecular Bar på Mandarin Oriental. Och det är än idag en av de mest unika och häftiga matupplevelser vi haft. Här kan ni läsa om besöket. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *