Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

 

Det är en mulen och regnig dag i Helsingfors. Men efter några timmar sightseeing ute i regnet, lockar sightseeing inomhus. Och eftersom jag för ovanlighetens skull har gjort lite research, väljer vi några av inomhusaktiviteterna på listan. En av dem är Helsingfors gamla saluhall. 

 

Choklad från Sibirien. Björnkött. Halva. Baklava. Gamla Saluhallen i Helsingfors bjuder på ett potpurri av godsaker och smaker som vi inte riktigt väntat oss. Jag har av någon anledning svårt att ställa om till det här med björnkött. Känner att jag måste läsa på hur världens björnstatus ser ut. Mannen försäkrar att det finns gott om dem i Finland och Ryssland. Och trots att jag rent geografiskt inte borde bli förvånad över alla ryska delikatesser, blir jag ändå det. Likaså blir jag överraskad av de turkiska delikatesserna som Halvan och Baklavan. En oväntad syn.

 

Helsingfors Gamla Saluhall har stått på samma plats sedan 1889. Utöver de exotiska delikatesserna finns här också ost, fisk, skaldjur, kött, grönsaker, kryddor, kaffe och te och en vinbutik. Dessutom finns här Finlands minsta Alko, en del cafér och restauranger. Det är här man bör äta lunch. Kanske kallrökt lax och fiskbröd eller tunnskuren, rosépepparkryddad lax med rågbröd. I Gamla saluhallen hittar man också en amerikansk och en spansk butik, och utöver delikatesser från Mellanöstern, finskt bröd och finska bakverk.

 

Gamla saluhallen i Helsingfors är bara en bråkdel till ytan i förhållande till saluhallarna i Budapest och Florens. Men trots det är det en speciell känsla här. Här finns flera mysiga minirestauranger som lockar och hade tiden räckt till hade vi gärna ätit lunch här. Så vad köpte vi med oss hem? Mannen hittade några lokala öl som han köpte med sig hem. Och jag hittar choklad från Sibirien som jag köper med mig hem till svärmor. Som tack för att hon tar hand om våra katter nu när vi är borta.

 

HELSINGFORS SALUHALLAR

 

Det fanns två saluhallar till jag ville besöka i Helsingfors. Men tyvärr räckte tiden inte till. Vi får spara dem till bästa gång.

SANDVIKEN SALUHALL

Här äter man främst etniska läckerheter, såsom kimchi, ramen och mexikanska smårätter. Här finns också en av de mest populära hamburgarna i staden, Roslunds burgare.

HAGANÄS SALUHALL

Jag läser att Haganäs Saluhall inte är lika turistfokuserad som Gamla Saluhallen och att fler lokalbor går hit. Här säljs olika livsmedel och läckerheter, hantverk, träprodukter, leksaker, gåvor samt smycken och keramik.  I saluhallens café har presidenten själv ett stambord. I Hagnäs Saluhall finns det matvaror och restauranger på första våningen, och handarbeten, designprodukter, souvenirer och caféer på andra våningen. Hallen ritades av arkitekt Karl Hård af Segerstad och öppnades år 1914.

 

Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

Finland, Helsingfors, Gamla Saluhallen

 

Translation

One of my favourite things to do in new cities is to visit the Old Market Hall. So of course we did that in Helsinki too. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *