Tjeckien, Pilsen, Plzen, Pilsner Urquell

 

Jag är varken öldrickare eller whiskeydrickare, men jag uppskattar ändå turer och smakprovningar på bryggerier. Och att gå på ölspa. I Pilsen, Plzen, en timmes färd från Prag, får jag möjligheten att besöka Pilsner Urquell Brewery. Platsen där Pilsnern har sitt ursprung.

 

På ett 55 hektar område finns bryggeri, besökscenter och malt och humleodlingar. Här finns pilsnerns historia och det största ölbryggeri jag någonsin besökt. För att ta oss mellan de olika byggnaderna, åker vi buss. Jag får nästa känslan av att turismen är större än ölen själv. Tappningsfabriken är som ett monster som spottar tusentals flaskor i minuten. Eller om man hellre vill räkna per timme. 60 000 flaskor. Med möjlighet att producera 120 000 i timmen. Inte oväntat, finns Tjeckiens största hiss just här.

 

PILSNER URQUELLS HISTORIA

År 1295 beviljades 260 hushåll rätten att brygga öl till husbehov av kung Václav II. Ansvaret att brygga för bygden roterade för varje år. När kvaliteten på ölen under 1830-talet, blev allt sämre, så pass att hela 1838s produktion var helt odrickbar och fick hällas ut i avloppen, bestämde man sig året därpå, för att starta ett gemensamt bryggeri. Bryggeriet Plzeňský prazdroj i Plzeň. En bidragande orsak till den odrickbara ölen, var att grundvattnet var förorenat av sophållningen i Pilsen och just vattnet var den katalysator som satte igång projektet i bygden, och det som skulle forma underjäst pilsner så som man känner till den idag.

 

Ytterligare några år senare, 1842 anlitar man Bayraren Josef Groll för att ta fram en unik öl. Ortens namn har senare givit upphov till benämningen pilsner för öl av samma typ som Pilsner Urquell. Pilsner Urquell har inspirerat mer än två tredjedelar av världens ölsorter, som än idag benämns som ”Pils”, ”Pilsner” eller ”Pilsener”.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Pilsner Urquell

 

UNDERJORDISKA TUNNLAR & PROVSMAKNING AV PILSNERN

Rundturen tar oss till bryggeriets enorma underjordiska tunnlar, där man än idag förvarar stora tunnor med öl. Här får vi också provsmaka ölen, direkt tappad från en av de enorma tunnorna. Doften i utställningshallen är skarpt och nästan bitter. Malt. Humle. Det kanske mest imponerande ändå, är alla enorma koppar och tenntankarna. Allt vackert polerat. Tänk att lite öl kan omringas av så mycket vackert.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Pilsner Urquell

 

ÖLEN PILSNER URQUELL

Ölen som Josef Groll tog fram var en underjäst öl som bryggts på ljus Mährisk malt, Saazhumlen. Det i kombination med det lokala klara vattnet, resulterade i en klar, ljus öl som skapade sensation. Namnet den fick, Pilsner Urquell, betyder ”den ursprungliga pilsnern”. Och än idag håller man originalreceptet troget. 180 år senare har denna kvalitetsöl visat att gammal är äldst. Och även om pilsnern idag är den vanligaste ölsorten globalt, att det inte är många, om några, som kan slå Tjeckien på fingrarna.

 

När Pilsner Urquell skapades av bayraren Josef Groll var denna klara, ljusa öl banbrytande, då den mesta öl som bryggdes vid den tiden, åtminstone i regionen, var mörkt och grumligt. Smaken är relativt besk, vilket beror på humlehalten. Alkoholhalten på en standard Pilsner Urquell är 4,4 volymprocent. Just Groll blev inte särskilt långvarig på bryggeriet, då kort stubin och storhetsvansinne var något som inte rimmade väl med invånarna i Pilsen som drev bryggeriet.

 

Något som gör ölen unik, är vattnet i Pilsen. Det bidrar till den unika smak och kvalitet som Pilsner Urquell har idag och som har varit omöjligt för bryggeriet att replikera utomlands. All Pilsner Urquell som säljs runtom i världen har bryggts på bryggeriet i Pilsen och så kommer det med all sannolikhet att fortsätta vara. Trots att det både är komplicerat och dyrt, har man fortsätta brygga med de ursprungliga metoderna, för att inte ändra på smaken.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Pilsner Urquell

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Pilsner Urquell

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Pilsner Urquell

 

FRÅN ÖLPROVNING TILL ÖLSPA PÅ PURKMISTR SÖDER OM PILSEN

Efter att ha fått lära oss allt om Pilsnerns historia, måste vi såklart båda smaka ölen och bada i den. Så vi tar oss till Purkmistr Hotel, cirka femton minuter från Pilsen. Det är mörkt när vi kommer fram. Och vi har svårt att avgöra vilken entré vi ska välja. Vi hamnar så klart fel. I restaurangen frågar vi oss fram. Spaat finns på andra sidan restaurangen. Vi hamnar i en liten, liten reception. Efter en stund möts vi upp av en stor Tjeckisk kvinna som skrämmer respekt i oss. Ingen av oss vågar yttra ett ord. Männen skickas i en riktning, kvinnorna i en annan. Med varsitt badlakan och varsin handduk instrueras vi i att ta av oss precis allt. Inte ens underkläder är tillåtna.

 

Genom omklädningsrummet kommer vi till en liten korridor. Där beordras vi än en gång, av samma kvinna, att sitta ner. Och vänta. Vi vågar inget annat. Förväntningarna just där och då var inte höga. Efter en stund leds vi in till spaområdet. Det är nu vi blir helt överraskade. Korridoren är täckt av en fantastisk träpanel, och vägen in till våra bås går genom frostade glasdörrar. Mellan båsen finns skjutbara dörrar att stänga eller öppna, beroende på sällskapets form. Våra bad är förberedda i stora, vackra träbadkar, och första glaset öl är tappat.

 

TJUGO MINUTER SENARE

Efter att ha varit ute i kylan hela dagen, är värmen i badkaret helande. Men jag ska erkänna, att jag hade något svårt att hålla mig nere i själva karet. Det var bra mycket större än jag är van vid. Vill man fylla på sitt glas, står ölkranen redo på en armslängds avstånd. Humlen och malten, som på Pilsner Urquell stack i näsan, doftar här ljuvligt och har en otroligt lugnande effekt. Tjugo minuter senare börjar karet automatisk tömmas. Badet är över. Vi blir ledda till relaxrummet där vi blir erbjudna mer öl. Duscha efter ett bad gör man inte. Helst inte på åtta timmar. Allt för att badet ska få bästa effekt på vår hud.

 

Purkmistr är inte bara ölspa. Det har sitt ursprung i Böhmens äldsta bryggeri, Domažlice. Idag är bryggeriet Pilsens näst största bryggeri och erbjuder utöver spa, restaurang och boende. Efter det varma badet är det mat bokat på restaurangen. Men jag bestämmer mig för att jag är nöjd. Jag väljer istället att återvända till Pilsen och gå ett varv till på Julmarknaden. Det är ju ändå huvudanledningen till att jag är här.

 

LÄS MER: Mer om upplevelsen med ölspa

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Purkmist hotel och ölspa

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Purkmist hotel och ölspa

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Purkmist hotel och ölspa

 

Translation
Pilsner Urquell Brewery in Pilsen, Plzen, is the place and origin for the light bear Pilsner. A guided tour will tech you the history of this Czech bear, but also take you underground and the possibility to taste the bear. For the possibility to do a bear spa, take your self to Purkmistr Hotel south of Pilsen.


Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Visit Czechia, Visit Plzen och Turistturaj.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *