Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

I Pilsen, Plzeň, är det sällan snö. Men just detta år, och denna helg, ligger snön vit på gator och torg. Jag har lämnat ett vintervitt Skåne bakom mig, och landat i ett lika vintervitt Pilsen. 

 

På Republiktorget är det svårt att missa den enorma gotiska katedralen St Bartholomew’s. Den har det högsta kyrktornet i Tjeckien. Det är också här, runt katedralen, som man hittar den årliga och traditionella julmarknaden. Redan från långt håll ser man det stora pariserhjulet som lyser upp hela torget med ett blått sken. Doften av Gluhwine, glögg, når mig redan innan jag nått torget. Jag går igenom den stora upplysta bågen bredvid katedralen, och genast får jag känslan av att ha gått igenom perrongen 9 3/4 i Harry Potter. Jag går från en värld och stämning till en helt annan.

 

Julmarknaden är inte stor. Trots det tillbringar man lätt några timmar här. Det säljs gluhwine överallt. Med alkohol och utan och varm äppelcider. Och Trdlneik, Chimney Cake. Självklart måste jag ha en sådan. En absolut favorit bland bakverk i Euripa. En klassisk med bara florsocker. Även om man kan få den med både glass, grädde, choklad eller allt. Överallt finns ståbord där besökare dricker sin glögg och bara umgås. Julstämningen och lugnet är smittsamt. Och självklart finns ett ministall med får och åsnor som barnen får klappa.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Pilsen hittar du här, men vill du läsa mer om Julmarknaderna vi besökt går du istället hit.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

JULKRUBBA, MISTELKRANS, JESUS & TOMTEN

Tjeckerna är, precis som vi svenskar, inte jätterligiösa. Men många av de Kristna sedvanorna har numera blivit mer tradition. Så inte oväntat, pryds torget i Pilsen, av en enorm julkrubba. 72 handgjorda träfigurer i nästan naturlig storlek. Något som också sticker ut när jag promenerar runt på marknaden, är de många marknadsstånden som säljer mistlar i olika färger. Att hänga upp en mistel är en viktig tradition i Tjeckien.

 

För många i Tjeckien börjar uppladdningen inför jul när man köper sin adventskalender den förste december. Det är en tradition som de allra yngsta längtar extra mycket efter. De väntar otåligt varje morgon fram till julafton, precis som många svenska barn, på att få en liten chokladbit som döljs bakom luckorna i kalendern. Istället för önskelistor till Tomten, skriver barnen brev till Jesusbarnet och glömmer då förstås inte att skicka med sin önskelista över julklapparna de mest önskar sig. Och på julafton, får de julklapparna av,  Jesusbarnet.

 

Det finns så klart många traditioner för de vuxna med. Alla kvinnor ska se till att få en kyss under misteln, för att garanterat få kärlek det kommande året. Men var försiktig, precis som kärlek kan misteln inte köpas. Den måste ges till dig.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

ST NIKOLAUS, ÄNGLAR OCH DJÄVLAR

Det är den femte december. På torget dyker det upp grupper om tre utklädda personer. Tomten, ängeln och djävulen går fram till barn på torget. Och vid flera tillfällen börjar barnen gråta. Kommande dag ber jag min guide förklara vad denna tradition betyder. Hon berättar då för mig, att femte december en viktig dag för barnen. Sankt Nikolausdagen. Då får barnen besök av Sankt Nikolaus själv, numera helgon, då grekisk ärkebiskop, omgiven av en ängel och en djävul.

 

Han är ganska lik vår svenska jultomte med stort, vitt skägg, röda kläder, men också med en mitra [biskopens huvudbonad] på huvuvdet och kräkla [biskopens stav] i handen. Med sig har han påsar med godsaker till barnen. Oftast kakor. Men för att få dem, måste barnen sjunga en sång, läsa upp en dikt eller spela något musikinstrument. Har de inte varit snälla under året får de bara en kolbit eller en potatis istället.

 

 

MIDNATTSMÄSSA & KONSERT I KATEDRALEN I PILSEN

I Sverige tänder vi ett ljus på varje advent. I Tjeckien tänder man alla fyra ljusen på adventskransen varje söndag fram till jul. Ljusen är en hyllning till de fyra söndagarna före jul och representerar adventstiden. En annan klassisk tradition är att avsluta julaftonskvällen med midnattsmässan. Framför allt lyssna på den Tjeckiska julmässan komponerad av Jakub Jan Ryba. Detta religiösa musikverk berättar historien om Jesu födelse och ankomsten av herdarna i Betlehem. Det utspelar sig på den böhmiska landsbygden, vilket har gjort musiken väldigt populär bland Tjecker.

 

Under advent erbjuds också guidade turer i staden, som tar besökare genom julens historia, regionala julseder och traditioner i Plzeň. I gotiska St Bartholomew’s Cathedral hålls konserter och från katedraltornet har man en sagolik utsikt över staden som är smyckad med julbelysning.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

JULAFTON & ‌JULMATEN I TJECKIEN

En religiös tradition, är att fasta på juldagen. Något en del fortfarande följer, men allt mindre. När första stjärnan på himlen tänds, är det dags för julmiddag. Den klassiska tjeckiska julmiddagen består av karp med potatissallad. Karpen hamnade inte på julbordet förrän på 1800-talet, men har sedan dess blivit symbol för den tjeckisk julen. Till den äter man grönsaker. Ingen del av fisken går till spillo. Man använder nästan varje del av karpen.

 

En tradition är att stoppa en eller två fiskfjäll i plånboken. Gör man det, kan man vara säker på att det alltid kommer att finnas pengar i den hela året. En del familjer köper en karp, men äter inte den. De förvarar den levande fisken i badkaret ett par dagar, som ett julhusdjur, och släpper sedan ut den i närmaste sjö eller damm.

 

En annan delikatess är skinka. Den grillar man helst eld och serverar den direkt från det stora varma köttstycket. Till det dricker man givetvis en kopp glögg eller ett glas honungsmjöd, en söt alkoholhaltig dryck som smaksätts med vanilj, muskot, kanel eller fruktjuice. Och så min favorit, Det krispiga bakverket som gräddas lindat runt en träpinne och som säljs varmt på julmarknaderna.

 

LÄS MER: Det Tjeckiska köket

 

 

VIDSKEPELSE & SKROCK

Många tjecker är vidskepliga. Framför allt under julen. Och det finns många vidskepliga och skrockfulla traditioner. Några påstås ge svaret om din framtida hälsa. Andra om du kommer hitta kärleken det kommande året. Till exempel, genom att dela ett äpple i halvor. Om äppelkärnorna inuti har formen av femuddig stjärna, kommer alla vid bordet att förbli friska under kommande året. Men om det finns mindre än fem kärnor kommer någon i sällskapet att bli sjuk.

 

En annan sedvänja är att sätta ett ljus i ett delat nötskal och placera det på vattnet. Om din ”båt” seglar iväg från kanten, betyder det att du kommer att göra en resa under kommande år. Ytterligare en tjeckisk jultradition är, som nämnt, att fasta hela julafton. Om man lyckas, kommer man, enligt vad som sägs, att se en gyllene gris. Detta ska vara ett gott tecken för kommande år. Kakor bakas för att skydda från allt ont vid bordet finns allttid en ledig plats till oväntade gäster.

 

På julafton ska ogifta kvinnor stå med ryggen mot ytterdörren och kasta en sko över axeln. Om skon landar med framsidan pekandet mot dörren, är det ett tecken på att kvinnan kommer hitta sin livskärlek innan jul det kommande året och att hon kommer flytta ut från sina föräldrars hus och förhoppningsvis hitta en man att gifta sig med.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

OM JULMARKNADEN I PILSEN

Julmarknaden i Pilsen öppnar 23 november och pågår ända fram till 23 december. Här hittar du över 100 marknadsstånd som säljer allt från handgjorda hantverk, till glögg och mistlar. Besök julkrubban som består av 72 handgjorda träfigurer,boch glöm inte att ringa i träklockan mitt på torget för att få alla dina julönskningar att besannas. Under adventsöndagarnq förvandlas dessutom Riezgrova street till en gastronomisk gata, som bjuder på allt från glögg, punch och snaps.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

Translation
There is something about Christmas Markets. Germany is king in the subject, but Czech Republic has many sweet places. Like Prague, but especially Pilsen, Plzen.


Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Czech Tourism, Pilsen Tourism och lokala partners.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *