Det är riktigt varmt och luftfuktigheten är så hög att det känns som att man har klister på händerna, samtidigt är det molnigt och grått. Men planerna för dagen är för intressanta för att ändras. Strax utanför Sandakan på nordöstra Borneo finns en by på pålar i vattnet, Sim Sim Water Village i Kampung Buli.

 

Vi åker dit av två anledningar. Den ena är så klart att jag bara måste besöka en vattenby. En riktigt stor by ute på vattnet är något man sällan ser. Den andra är att alla vi  möter rekommenderar att vi ska besöka fiskerestaurangen Seafood 88 på brygga 8H som ska vara en av Sandakans bästa. Sim Sim är en av många vattenbyar som finns i Malaysia och en av de största i Asien. Här bor 25 000 invånare. Husen är byggda på pålar och står i vattnet. Byn byggdes 1969 av regeringen och då fanns det 16 000 byinvånare. Den delades in i två delar, den kinesiska och den malaysiska och separerades med broar.

 

Dessa broar bestämde också vilken adress man hade. Husen är ganska stora och många dekorerar sina hus med massor av växter utanför. Just den här byn är skyddad och ska bevaras, men en del enkla hus kommer troligen att rivas och de boende erbjudas nya boenden på andra ställen där det byggs nytt. Restaurangen är ganska stor och här äter man nyfångad fisk och beställer sin mat från vattentankar. Men det visar sig bli svårare att att beställa än vi förväntat oss. Den finns ingen meny och servitörens engelska är lite grumligt och svårförstådd. Det slutar ändå till sist med att vi beställt lite fisk, skaldjur och en soppa med full med snäckor. Och om man är rädd för bakterier och dålig mage kan man vara lugn. Här friterar man det mest och både fisken och räkorna är värda besöket.

 

Något jag vill varna för och som man inte ser i resetidningarna, är hur skitigt det faktiskt är under husen och i vattnet just vid denna byn. Det förtar så klart lite av charmen som skulle kunna finnas här. Det är så klart ett svårt problem att komma till rätta med och på vissa ställen är det faktiskt så illa, att inte ens jag vill lägga ut bilder på den verkligheten.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *