Ibland hamnar man på ett ställe som knappt går att beskriva. Som måste upplevas. Central Asian Pilaf Corner i Tasjkent i Uzbekistan, är ett av dessa för mig. Orden jag måste använda är galet. Intensivt. Överväldigande. Imponerande. Och alldeles underbart. Det är en av de där upplevelserna som är svår att förklara. Det är dofter och intryck som måste upplevas.

 

Ja, det är här ni hittar många av turisterna, men otroligt nog också många lokalbor. Besh Qozon, Central Asian Pilaf Center, är utan tvekan den största restaurang jag besökt. I hjärtat av Tasjkent, huvudstaden i Uzbekistan, välkomnar Besh Qozon Pilaf Center besökare på en kulinarisk resa genom landets rika matarv. Med en historia som sträcker sig över årtionden, har denna restaurang blivit en institution i Tasjkents matlandskap och är en favoritdestination för både lokalbefolkningen och besökare från när och fjärran.

 

Restaurangen öppnade sina dörrar för första gången för över 40 år sedan och har sedan dess fortsatt att erbjuda en enastående matupplevelse. Öppningsdagen markerade början på en resa för att hylla Uzbekistans kulturella arv genom dess gastronomi. Med en passion för att bevara och främja traditionella matlagningstekniker och smaker, har restaurangen genom åren blivit en symbol för autentisk uzbekisk matlagning. I de fem stora pannorna, kazans, påbörjas tillagningen av pilaf, plov, tidigt varje morgon. Varje kärl kan tillaga 50 kilo ris samtidigt. Och inte sällan, hinner man servera 2 000 personer under en enda lunch.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Uzbekistan kan du läsa här.

 

 

INTENSIVT & FULLSATT

Besh Qozon Pilaf Center har en rymlig matsal som rymmer upp till 150 gäster samtidigt. Detta gör den till en idealisk plats för allt från familjemiddagar till stora evenemang och firanden. Man kan ha totalt 500 gäster samtidigt, med utomhusplatserna. Den traditionella inredningen och den gästvänliga atmosfären ger en omedelbar känsla av hemtrevnad och välkomnande. Men just vid vårt besök, är det intensivt. Det är mer än fullsatt både ute och inne. Det lagas mat på högvarv i de stora kärlen. Brödbakarna, som står vid de stora ugnarnas värme i timmar, är röda i ansiktet av hettan.

 

Men det är inte bara atmosfären som lockar gäster till Besh Qozon Pilaf Center. Det är också den enastående maten som tillagas här. Restaurangens signaturrätt är pilaf. Den traditionell uzbekiska rätten som består av ris, kött [vanligtvis lamm eller nötkött], grönsaker och kryddor. Tillagningen av pilaf är en konstform i sig, och kockarna på Besh Qozon behärskar denna konst till perfektion. Genom att använda traditionella metoder och recept som gått i arv från generation till generation skapar de en pilaf som är fylld med smak och arom.

 

 

EN PLATS DÄR MAT & KULTUR MÖTS

Förutom pilaf erbjuder restaurangen också ett brett utbud av andra uzbekiska rätter som shashlik [köttspett], somsas [soppor], och samsa [bakverk fyllda med kött eller grönsaker]. Varje rätt är noggrant förberedd med färska ingredienser och en kärlek till matlagning som kan smakas i varje tugga. Genom att erbjuda traditionella rätter och en autentisk matupplevelse hjälper restaurangen till att sprida kunskap och uppskattning för landets rika matkultur både inom och utanför landets gränser.

 

Besh Qozon Pilaf Center mer än bara en restaurang. Det är en plats där mat och kultur möts för att skapa minnesvärda upplevelser och skapa gemenskap. Med sin långa historia, enastående mat och gästvänliga atmosfär är det inte konstigt att Besh Qozon Pilaf Center fortsätter att vara en av Tasjkents mest älskade matdestinationer.

 

HITTA TILL CENTRET I TASJKENT

Centrets historia startade i början på 1990-talet i ett gammalt hus på Badamzar Street. Men när restaurangen blev allt populärare växte man ur det gamla huset. Idag hittar man Besh Gozon vid tevetornet i ett hus byggt för just plovcentret. Du hittar restaurangen under flera namn. Central Asian Pilaf Center, Besh Quson eller Central Asian Plov center.

 

Webbsida: Besh Quzon Pilaf Center
Adress:
Iftikhor 1, vid TV Tornet

 

 

RECEPT UZBEKISTANS NATIONALRÄTT PLOV, PILAFF

Bli inte förvånad när du stöter på många olika namn och stavningar på denna rätt. I grunden är den det samma. Palov, pilaf, pilaff, pilav, pilau, pilafi, pulao, palaw, plov, polov, polo och polu. Det finns cirka 200 olika varianter av rätten. Några mer högtidliga och några mer vardagliga. Legenden säger att rätten uppstod när en pris förälskade sig i en fattig, men vacker kvinna, som han inte fick gifta sig med. Han slutade äta och rekommenderades av sin läkare att äta en måltid med många kalorier för att läka. Och så uppstod Palov Osh, bröllopspilaffen. Rätten består av sju grundingredienser: lök, morötter, kött, olja, salt, vatten och ris. Och riset ska vara av en speciell sort. Som jag självklart köpte med mig hem.

 

UZBEKISK PILAFF 
[8 portioner]

INGREDIENSER

 • 200 ml olja
 • 500 g lammkött eller nötkött
 • 700 g morötter
 • 2 lökar
 • 100 g kikärter på burk, sköljda. Helst, använd torkade kikärter som legat i varmt vatten i 8 timmar
 • 5 dl vatten, kan variera lite
 • 150 g russin
 • 2 hela vitlökar, oskalade
 • 500 g ris långkornigt
 • 1 msk salt
 • 1 msk koriander malen
 • 2 msk gurkmeja
 • 1 tsk spiskumminfrön

TILLAGNING

 • Hacka löken, skiva morötterna i långa tunna remsor och skär köttet i stora bitar.
 • Värm oljan till hög värme, tillsätt köttet och stek tills det är brunt, rör om ofta.
 • Tillsätt löken, fortsätt steka.
 • När löken är ljusbrun, tillsätt morötterna. Stek tills morötterna är halvkokta.
 • Tillsätt 5 dl vatten tillsammans med kikärterna.
 • Vänta tills det börjar koka, minska värmen, tillsätt vitlöksklyftorna och låt koka i 15 minuter.
 • Lägg i russinen. Fortsätt att koka i ytterligare 5 minuter.
 • Tillsätt gurkmeja, kummin, koriander och salt, rör om.
 • Ta ut vitlöksklyftorna, tillsätt riset. Lägg riset jämnt på toppen av morötterna och lägg sedan vitlöken ovanpå riset.
 • Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka risytan, lite mindre än 2 cm.
 • Sätt värmen på högt och vänta tills riset absorberat vattnet, salta efter smak.
 • Sätt på locket och sänk värmen till mycket lågt. Koka i 25 min.
 • När riset är färdigkokt, stäng av värmen och blanda försiktigt ihop alla ingredienser.
 • Servera på stor platt tallrik tillsammans med färsk sallad och varmt bröd.

 

 

 

Translation

One of the most popular and traditonal dishes in Uzbekistan is Plov, or also called pilaf. It is an one pot rice dish full av fragrances and flavours. At Central Asian Pilaf Center in Tashkent, you can try this traditional dish, and even watch it beeing cooked.


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *