Jag har blivit inbjuden att medverka på en konferens med Sony på Fotografiska i Stockholm. Att tacka ja är inget svårt val. Men vägen dit förändras ett par gånger. På grund av en felbokning av datum, får jag åka upp till Stockholm en dag tidigare. Inget problem. Men cirka åtta timmar innan avresa kommer en ny ändring.

 

Flyget som skulle gått från Kristianstad, har nu bokat om sina resenärer till ett flyg från Sturup i Malmö. Tur i oturen, så är mannen hemma och kan köra mig ner. Mindre komplicerat. Att köra ner själv är inget alternativ. För hem åker jag tåg. Att då hämta bil på Sturup, hade blivit lite komplicerat och omständigt. Jag har så klart inte kunnat sova, men ändå varit ganska pigg. Tills jag sätter mig på planet. Och fullständigt däckar. Hur denna dagen kommer utspela sig får vi snart se. Får kanske ta några powernaps i något hörn på fotografiska.

 

Från Bromma tar jag taxi till Fotografiska. På grund av flygändringen har jag förlorat en timme, och vill absolut vara i tid. Och då är taxi bästa alternativet. Jag hinner till och med lite frukost och kaffe som fint dukats upp i konferenssalen. Det tar inte lång tid för mig att inse. Att jag idag är en katt bland hermeliner. Alla är fotografer och filmare. Jag är den enda skribenten och traditionella kontentskaparen. Och kunskapsnivån här, vad gäller kameror och fotografi, är från en annan värld än min.

 

Stockholm, Sony Nordic Konferens

 

SONY NORDIC & CONTENT CREATION

Sony är contentskaparnas val av märke. Under dagen får vi delta i tre workshops och två föreläsningar och självklart testa flera av Sonys kameror och objektiv med nya funktioner. Bland annat de senaste AI funktionerna. Jag får öva lite på att vara framför kameran. Vilket inte är helt lätt bland alla fotografer. Man är van vid att ha mannen som enda åskådare. Men, hela dagen är så avslappnad, jordnära och alla är oerhört hjälpsamma. Trots att många av oss inte känner varandra.

 

Man har bjudit in en professionell bartender som skapar magiska drinkar, som vi möjligtvis ska fånga på bild. Mina kollegor tar den ena fantastiska bilden efter den andra. Ärligt, får jag väl erkänna, har jag fullt upp med att lära känna den nya kameran och var man hittar alla inställningar. Och jag är ju inte den snabbaste i världen att ta in ny teknik. Det är väl så, att min talang finns någon annanstans än i tekniken :). Även om jag såååå önskar att det vore så. Jag får till några bilder jag är nöjd med, men för att fortsätta vara ärlig, de flesta bilderna jag är nöjd med, tar jag med mobilen.

 

 

DAGENS TRE WORKSHOPS 

Min första workshop är med Youtubern Peter Lindgren. Han är videofotograf som började sin karriär som bodybuilder. Han berättar om sin historia och vägen till att bli en jättestor youtuber och om en av hans inspirationskällor, Kasey Nystedt. I ärlighetens namn hade jag aldrig vetat vem Kasey var, om inte också mannen hade följt honom.

 

Den andra workshopen är med fotografen Sandra Hallnor, Portraits of Lapland, från Arvidsjaur i norra Sverige. Hennes historia är kanske om än mer inspirerande. Hon gick från att aldrig ha fotograferat till att börja jobba som fotograf med eget företag på sex månader. Hon har nischat sig inom genren Fairytale photography.

 

Min sista workshop är med Pedro Lemos. Och kanske är det ändå Pedro som lämnar störst avtryck hos mig. Jag får en sådan respekt för hans tekniska kunskaper, men också visuella. Och han blir den jag önskar jag kunde kopiera. Både kunskapsmässigt och bildligt. Han är idag en av Sonys ambassadörer och jobbar mest med skapa innehåll som främst fokuserar på sport och atleter. Alltså, vilka bilder han tar.

 

Stockholm, Sony Nordic Konferens

 

OM KAMERAJÄTTEN SONY

Kamerajätten har sitt säte i den japanska staden Minato. Sony har på senare år tagit en allt större del av kameramarknaden och som företag är de innovativa och skapar kameror i absolut toppklass. De är större än Nikon och Fujifilm vad gäller omsättning och antal anställda. Genom åren har man haft många framgånger. Radio- och tv-apparater, Playstation och mobiler är bara några av de produkter som Sony har lanserat sedan företaget grundades 1946 i Japan.

 

Den allra första Sonykameran lanserades så sent som 1981, alltså mycket senare än konkurrenterna. Modellen hette Mavica och kunde spara bilderna direkt på en diskett, vilket var en stor nyhet på den tiden. Efter lanseringen av Sony Mavica 1981, dröjde det ända till 1996 innan man släppte en ny modell. År 2020 sålde Sony näst flest kameror av alla kameramärken. 20,2 procent av alla sålda kameror 2020 var en Sony. Endast Canon var större. På senare år har dessutom fler och fler fotografer fått upp ögonen för Sonys kameror, vilket har gjort att företaget lyckats ta en stor del av marknaden från bland andra Nikon och Canon.

 

 

LÄRDOMAR FRÅN DAGEN 

Jag inser under dagen hur mycket mindre jag kan om fotografi än jag trodde. Under tiden som jag utvecklat baskunskaper, har tekniken gått framåt med stormsteg. Ljud. Film. AI. Foto. Redigering. Jag har under dagen lärt mig massor, men också insett hur långt jag har kvar att gå. Så klart beroende på vart jag i framtiden vill ta mitt kreativa skapande.

 

Men vilken grupp. Spännande möten med folk från hela världen, som förflyttat sig till Skandinavien av olika anledningar. Två fotografer och historieberättare från Pakistan. En dokumentärfilmare från Norge. En kille från Vietnam som hamnat i Danmark på grund av kärleken, och en annan från Brasilien som hamnat i Norge. Av exakt samma anledning. Och så en lite malplacerad Skåning :).

 

Stockholm, Sony Nordic Konferens

Stockholm, Sony Nordic Konferens

 

Translation
This spring I got to attend a conferens with Sony Nordic in Stockholm. We tried out Sony cameras, new AI technique and did three workshops with three totally different creators and photographers.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *