Uzbekistan, ta sig runt med snabbtåg

 

Sidenvägen. Ett enda ord som bara genom dess namn minner om sagor från förr, svunna tider och en värld vi bara kan läsa om. I århundraden ringlade kamelkaravaner genom världens mest ogästvänliga områden för att handla och sälja sina exotiska varor. Varav en viktig väg gick genom dagens Uzbekistan.

 

Grunden till Sidenvägen lades 200 f.Kr. då man började byta asiatiskt siden mot Europeiska stridshästar. Försäljare från avlägsna riken erbjöd sina exotiska varor. Silke från Kina, kryddor från Indien, och juveler från Persien. Sidenvägen är en av de äldsta handelsvägarna i världen. Sitt namn fick den dock även först på 1800-talet. Längs Sidenvägen fördes i århundraden värdefulla handelsvaror mellan Europa, Indien och Kina. Viktigast var kanske siden, men här handlades det med allt som fanns. Kryddor. Keramik. Tyger. Krut. Metallarbeten. Religion. Och slavar.

 

Sidenvägen startade i Ch’ang-an, dagens Sian, och fortsatte sedan till oasen Tun-huang i Gobiöknen. Därefter gick vägen genom den berömda Jadeporten, som för kineserna var slutet på den civiliserade världen. Där delade sig vägen, och karavanerna kunde välja två vägar för att ta sig runt Taklamakanöknen. Men huvudleden gick över Pamir, “världens tak’, in i Centralasien. Via Samarkand och Bukhara i dagens Uzbekistan och fortsatte sedan till Persien och Irak, och därifrån till Medelhavet.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Uzbekisktan hittar du här.

 

Uzbekistan, ta sig runt med snabbtåg

 

ETT ÄVENTYR GENOM ÖKEN OCH FRODIGA DALAR

Uzbekistan är ett land rikt på historia och kultur som lockar resenärer med sina sagolika städer, antika monument och gästvänliga människor. Att ta sig runt i detta land kan vara en del av äventyret och ger en möjligheten att se landskapet förändras från öken till frodig dalgång. Att åka snabbtåg i Uzbekistan är en riktigt bekväm upplevelse.

 

Det är helt klart bekvämare än något tåg jag åkt hemma i Sverige. Både större ben och sittutrymme. Möjlighet att handla både godsaker och dryck under hela resan. Det finns uttag vid varje säte och bra storlek på bordet framför. Afrosiyab heter snabbtåget. Men tyvärr går det bara mellan de tre största turistorterna. Tashkent, Samarkand och Buchara. Än så länge.

 

 

KÖPA BILJETT 

Eftersom vi är en journalistgrupp, så behöver vi inte fundera så mycket på detta moment. Alla biljetter är ordnade för oss och vi åker med snabbtåget Afrosiyab på alla våra sträcker. Men reser man själv, finns det lite olika sätt att skaffa en biljett. Något man bör veta, är att biljetten är på Uzbekiska. Den är personlig och både namn, vagn och plats finns utsatt. Prisnivån är inte hög. Men får återkomma om exakta priser.

Tashkent till Samarkand, cirka två timmar.
Samarkand till Buchara, strax under två timmar.
Buchara till Tashkent, cirka tre och en halv timme.

 

1. BILLIGAST
Chansa och köpa på stationen? Detta alternativ är billigast. Men, biljetterna tar ofta slut snabbt och man riskerar lätt att bli utan eller att inte kunna åka till den destination man tänkt sig.
2. SÄKRAST
Agentur eller resebyrå, både på plats eller hemifrån. Tänk på att du då behöver en kopia eller ett foto på ditt pass.
3. PÅ NÄTET
Du hittar sidan här, men i skrivande stund fungerar den inte.

 

Uzbekistan, ta sig runt med snabbtåg

 

MED SNABBTÅGET GENOM UZBEKISTAN 

Att ta sig runt med det moderna snabbtåget i Uzbekistan är väldigt smidigt. Uzbekistan har investerat i sitt järnvägsnät och erbjuder nu snabbtåg som förbinder städerna Tasjkent, Samarkand och Bukhara. Snabbtågen är kända för sin komfort och pålitlighet och erbjuder resenärer möjlighet att snabbt ta sig mellan destinationerna medan de njuter av bekvämligheten ombord. Man kan luta sig tillbaka, koppla av och njuta av de föränderliga landskapen som flyter förbi utanför fönstret.

 

För att få komma in på perrongen, eller ens in på själva stationsområdet, måste man visa sin biljett. Efter det går man igenom en säkerhetskontroll där allt bagage skannas. Vid utgången till perrongen finns ytterligare en säkerhetskontroll där man får visa biljett och pass. Och innan man går på tåget, måste man visa pass och biljett ytterligare en gång. Även om tåget står på perrongen, får man inte gå på förrän tågvärden säger till. Något att tänka på, om man har bagage, är att där är lite mindre utrymme för bagage än vi är vana vid. Det finns bagageställ på en sida av vagnen och ovanför sätena.

 

 

INTERNET & FIKA PÅ TÅGET

Det finns wifi på tåget, men det är lite klurigt att logga in. Via sms, om man någonsin får sms´t. Men det är inte helt lätt att förstå den Uzbekiska sidan. Och den engelska versionen, som finns, verkar inte fungera. Till sist hittar jag rätt ställe att skriva in mitt telefonnummer. 12 siffror. Meddelandet går iväg, men kommer aldrig. Sååå, det kan vara en bra idé att köpa ett Uzbekiskt simkort, som finns på flygplatsen, om man är beroende av Internet. Samma sak gällde för alla våra tre resor.

 

Fika på tåget ingår. På sätt och viss. En bulle och en kopp kaffe ingår på vissa sträckor [som smakar varm choklad] ingår. Sedan erbjuds bland annat pannkakor, drinkar, snacks, fruktskålar och till och med glass. Det finns även en restaurangvagn som erbjuder lite starkare drycker, te och lite mat.

 

 

TA SIG RUNT MED ANDRA TÅG & BUSS

Utöver Afrosiyab, kan man ta sig runt med det vanliga tåget och buss. För kortare resor inom städer eller till mindre städer och byar, kan buss vara det bästa alternativet. Bussnätet i Uzbekistan är väl utvecklat och erbjuder ett prisvärt och flexibelt sätt att ta sig runt. Du hittar busstationer i de flesta större städer, och biljetter kan köpas på plats eller förbokas. Att resa med buss ger dig också möjlighet att interagera med lokalbefolkningen och få en inblick i deras vardagsliv. Tidtabeller för buss hittar du här, du får då översätta sidan från Uzbekiska till Svenska eller engelska.

 

För en mer autentisk och långsam resa genom Uzbekistans landskap kan du välja att resa med det vanliga tåget. Då har man också möjlighet att besöka fler städer än de mest populära. Det vanliga tåget är lite mer avslappnat. Du kan boka sovvagnar för längre resor och vakna upp till nya vyer varje morgon. Att resa med det vanliga tåget ger dig en känsla av att vara en del av det dagliga livet i Uzbekistan.

 

Uzbekistan, ta sig runt med snabbtåg

 

HYRA BIL I UZBEKISTAN

Vi som älskar att köra själva, undrade om det fanns möjlighet till hyrbil. Så jag frågade vår guide im man dels fick hyra bil som turist, och dels köra runt själv. För oss, som föredrar att ha fullständig frihet att utforska i vårt eget tempo, är hyrbil det optimala alternativet. En möjlighet att nå avlägsna platser som kanske inte är tillgängliga med kollektivtrafik och att kunna stanna längs vägen för att utforska sevärdheter som väcker vårt intresse.

 

Och svaret var ja på båda frågorna. Man kan hyra bil i de flesta av de stora städerna. Men man bör vara beredd och medveten om, att vägarna i Uzbekistan kan vara ojämna och att trafikregler ibland kan vara annorlunda än vad man är van vid. Så man bör vara extra försiktig och förberedd innan man ger sig ut på vägarna.

 

Oavsett vilket färdmedel du väljer kommer din resa genom Uzbekistan att vara fylld av spännande upptäckter och minnesvärda ögonblick. Glöm inte att planera din resa i förväg och vara öppen för nya upplevelser när du utforskar detta fascinerande land.

 

Uzbekistan, ta sig runt med snabbtåg

Uzbekistan, ta sig runt med snabbtåg

 

Translation

To travel around in Uzbekistan is quit easy. You can choose between the fast train Afrosiyab witch travels between the three largest cities. But you can also choose bus, other trains or rent a car.


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *