Jag står med ryggen mot den vackra gröna parken i New City, i Uzbekistans huvudstad Tasjkent, och tittar upp på Hilton hotell. Plötsligt känner jag en arm läggas hårt runt ryggen på mig. Jag vrider huvudet och ser en gammal dam med stort leende i guld.

 

Hon skrattar och plockar fram mobilen. Hon vill att vi tar en selfie. Jag skrattar och tar självklart selfien med henne. Hon vinkar mot väninnan som också står och tar bilder av oss, att göra oss sällskap i selfien. Bilden fylls av mer och mer underbara leende och skrattande kvinnor. Helt plötsligt har vi omringats av alla hennes väninnor och alla mina medresenärer. Det tas bilder av de som tar bilder. Det tas selfies i mängder. Det är en atmosfär fylld av skratt och värme. Och är nu ett av de finaste minnena jag tar med mig hem.

 

På en lunchrestaurang får kollegan Veera hjälp att ta sina bilder av en ung tonårig tjej. På torget i Buchara går tre tonåriga tjejer fram till blondinerna i gruppen, Gunilla och Charlotte, och vill ta en bild. På marknaden i Tasjkent köper vi bröd av en dam, som skrattar högt när vi diskuterar priset. På ett annat ställe köper vi nötter av en äldre herre som inte pratar engelska.

 

Min dåliga ryska fungerar bra och leder till massor av skratt. Att det i efterhand lett till en galen prissättning, bryr sig ingen av oss om. Och så har vi den gamla damen som ser min kamera och gör ett v-tecken åt mig. Grabbarna som ser mig med kamera och själva går in i bilden. Och inte en gång har jag fått ett nej, när jag frågat hantverkare om jag får ta en bild eller filma. Kanske det inte kommer vara så om tio år. Absolut är till exempel ett riktigt bra alternativ till Dubai och Marrakech.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Uzbekistan hittar du här & fler kommer

 

 

UZBEKISTANS FASCINERANDE KULTURARV

Uzbekistans fascinerande kulturarv sträcker sig genom århundraden av historia. Landets folk är en mångsidig blandning av traditioner, språk och etniciteter, vilket skapar en färgsprakande mosaik av kultur och personlighet. Sällan, eller aldrig, har jag mött ett folk så vänligt, öppet nyfiket och nära till skratt. Uzbekistan har överraskat på många otroliga sätt, men det jag kommer ta med mig mest, är alla mänskliga möten. Under hela resan kom unga som gamla fram och ville ta bilder med oss. Veta var vi kom från och bara prata lite.

 

Uzbekistan är Centralasiens folkrikaste land. Befolkningsökningen har varit snabb, men har numera avtagit något. Landet har en ung befolkning. Fler än en fjärdedel av invånarna är under 15 år. Den dominerande folkgruppen är Uzbekerna, som utgör runt tre fjärdedelar av befolkningen. Uzbekistans kultur är djupt rotad i dess nomadiska förflutna och religiösa mångfald. Landets historia sträcker sig långt tillbaka till antiken, då regionen var en del av Sidenvägen. En livlig handelsväg som knöt samman Öst och Väst.

 

Denna geografiska positionen har präglat landets kulturella och ekonomiska utveckling genom årens lopp. Under århundraden har olika imperier och kungadömen härskat över regionen, som Persien, Mongolväldet och Timuridriket. De har efterlämnat ett rikt arv av arkitektur, konst och litteratur som fortfarande präglar Uzbekistans identitet idag.

 

Uzbekistan, uzbekistans vänliga folk

 

LEVANDE TRADITIONER

En av de mest framträdande traditionerna är konsten att väva mattor, känd som “kaly”. Dessa färgstarka mattor, ofta prydda med geometriska mönster och symboler, är inte bara vackra konstverk utan också symboler för hem och familj. En annan viktig del av Uzbekisk kultur är musiken och dansen. Traditionella instrument som “dutar” och “tar” används ofta i musikaliska framträdanden, medan danser som “buzkashi” och “lapar” hyllar landets heroiska förflutna och traditioner.

 

Religion spelar också en central roll i Uzbekisk kultur, med Islam som den dominerande religionen. Moskéer och madrasaher [universitet för islamska studier] är en vanlig syn i städerna, och religiösa helgdagar och ceremonier firas med glädje och hängivenhet. Att ha guldtänder är en tradition från ryska tiden. Möjligheterna att laga tänder med de ämnen vi idag använder fanns inte då. Så man använde guld. Som också visade att man var förmögen.

 

Uzbekistan, uzbekistans vänliga folk

 

GÄSTVÄNLIGHET OCH GENOROSITET I UZBEKISTAN

Vi återvänder hem med minnen om gästvänlighet och generositet. Gäster välkomnas ofta med öppna armar och bjuds att delta i familjeaktiviteter och måltider. Denna gästfrihet sträcker sig även till främlingar. Samtidigt är Uzbekerna kända för sin stolthet och självständighet. Denna egenskap har sina rötter i landets historia av kamp och överlevnad. Vid frågan om vad de anser om kriget i Ryssland och Ukraina, säger man försiktigt att man anser sig vara för frihet och är neutrala. Men genom det antyder man också att man står lite på Ukrainas sida med rätt till självständighet och frihet.

 

Våra guider har varit helt fenomenala och delat sina kunskaper med oss på ett oerhört inspirerande sätt. Ett sätt som skapat ännu större intresse och nyfikenhet för detta kontrastrika och mångkulturella land. Om sagor och sägner skulle utspela sig någonstans i världen, vore det här. Uzbekistan är en plats av oändlig charm och skönhet, med ett folk som är lika färgstarka och fascinerande som landets arkitektur och landskap. Genom att förstå deras bakgrundshistoria, traditioner, kultur och personlighet, kan man som resenär verkligen uppskatta den rika mångfalden och gästfriheten hos det Uzbekiska folket, när man utforskar denna fantastiska destination.

 

Rahmat Uzbekistan.
Hope to see you soon again

 

Uzbekistan, uzbekistans vänliga folk

Uzbekistan, uzbekistans vänliga folk

Uzbekistan, uzbekistans vänliga folk

Uzbekistan, uzbekistans vänliga folk

 

Translation
Uzbekistan showed me and my fellow travellers it´s best self. The biggest memory though, to take home, will be the curiosity and friendlyness of the people.


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *