– I samarbete med Momondo – 

Portugal, Sintra, Penapalatset

 

Vi har avsatt dagen för att ta oss till Sintra. Sagostaden några mil från Lissabon som jag inte visste mycket om, men som syster hade med på sin Måste-lista. Jag hade i förbifarten läst en artikel hos Rucksack om palatset, men av någon anledning hade det hamnat i periferin av mitt medvetna och kopplingen till Lissabon var av någon anledning förlorad. Kanske för att jag hade lämnat all planering till syster. 

 

Vi har bokat en guidad tur för att spara tid och se lite annat också. Men som flera gånger för, går inte allt som planerat. Och en guidad tur är inte alltid bästa, snabbaste eller billigaste alternativet. För oss blir det en lärdom om att försöka undvika att resa i grupp. Penapalatset, Palácio da Pena, är något av det vackraste vi någonsin sett. En av de tre vackraste byggnader jag någonsin besökt. Att vi bara får en kvart här, värker i våra själar och vi sörjer redan innan vi kommit upp till palatset. Det blir det snabbaste besök vi någonsin gjort och det snabbaste våra kameror någonsin jobbat på femton minuter.

 

Sagostaden Sintra är inte helt oväntat med på UNESCOS världsarvslista. Enligt vår guide betyder Sintra “The mountain of the moon”. Sintra har anor från 1100-talet då den bildades och är upptagen på Unescos världsarvslista. Sintra var kungafamiljens sommarbostad från 1200-talet till 1800-talet. Och här, på toppen av berget, vimlar det av romantiska platser och sevärdheter. På toppen av den listan hittar man slottet Palácio Nacional. Men här finns flera slott att beundra. Bland annat Palácio da Pena som uppfördes i mitten av 1800-talet till den då regerande monarken. Palatset som faktiskt hamnar på toppen av min lista.

 

DEN LÅNGA VÄGEN UPP TILL SINTRA

 

Av någon anledning är det bara en och en halv timme på programmet för besöket på Pena Palatset. Vår researrangören har inte tagit hänsyn till tiden det tar att ta sig till palatset från Sintra. Vi förstår inte heller att biljetterna inte ingår när man räknat med så lite tid. Från Sintra går det bussar upp till palatset. Det tar cirka tjugo minuter. Efter att man köpt biljett och fått plats på bussen. När man så är på plats vid palatset, behöver man köpa biljett. Och har man otur är det otroligt långa köer. Har man sedan som vi inte tid att gå upp för backen till palatset, behöver man köpa biljett till bussen även här. Separat. Sedan får man vänta på bussen som i sin tur tar sju minuter upp till själva palatset. Och sedan vänta en stund på vägen ner.

 

Ja ni förstår. En timme för transport. En kvart för köp av biljetter. Och allt vi har kvar är en kvart. En kvart på en plats där man behöver minst en halv dag. I vår tur ingick egentligen transporten upp för berget till palatsen. Men just denna dag var det förbud för bilar att köra upp på grund av brandrisken. Så om ni bokar en taxi eller privat tur, så kan det bli så att man ändå får ta bussen upp. Som ni redan förstått väljer vi att köpa en biljett för att bara se palatset från utsidan. Och jag tror faktiskt att det skulle bli så även nästa gång.

 

Portugal, Sintra, Penapalatset

 

PENAPALATSET & FÄRGKARTANS KLARASTE FÄRGER

 

Vi går av bussen precis framför det färggladaste palats vi någonsin sett. Och senaste timmens stress och brist på tid har suddats ut. Det är sagolikt. Magiskt. Välj vilket adjektiv du vill. Det stämmer in på palatset vad man än väljer. Vi möts av klara gula och röda färger. Ljusblått som på en bebisfilt och detaljerat kakel med vackra mönster. Vi är inte ensamma. Att ta en bild utan att den är full av andra resenärer som är lika fascinerade som oss, finns det inte många möjligheter till. Så vi utnyttjar situationen och ber om de gruppbilder som vi så sällan får.

 

Pena Palace byggdes 1854 på beställning av Kung Ferdinand II. Han byggde sin romantiska tillflyktsort på ruinerna av ett gammalt kloster. Palatset är en arkitektonisk blandgodispåse full av både renässans, barock, morisk stil, gotisk stil och manuelin. Med sina gula och roströda tinnar och torn, vackra terrasser, gyllene kupoler och spännande blandning av arkitektur, är palatset en dramatisk och overklig syn. Ena slottsvingen i gult och blått som byggdes av Kung Ferdinand, och så det gamla munkklostret som är rostrött eller rosarött. Vi tar oss in på borggården där vi hittar det gamla kapellet från 1100-talet. Det är slottets äldsta del och är idag väl restaurerat.

 

På vägen in till slottsgården går man genom Tritons port. Här är kaklet utsmyckat med alla dess möjliga havsmotiv som koraller, snäckor och tång [ja, det ser i alla fall ut så]. När det är dags att lämna slottet, efter att vår kvart är slut, är vi lätt deprimerade. Vi är så inte klara med det här stället. På vägen till bussen hinner vi bara få en glimt av den underbara trädgården som vi vet ligger precis några meter från våra skyndsamma fötter. Men vi får kanske se det som att det ger oss en anledning till att besöka detta ställe igen. I hela den här stressen missar vi dessutom vår hållplats i Sintra och åker upp för backen en gång till. Med folk som står och vänta på oss. Ytterligare en anledning att åka på egen tur :).

 

Farväl Sintra och Pena. Vi ses förhoppningsvis igen.

 

Portugal, Sintra, Penapalatset

 

MINA BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED BESÖKET I SINTRA OCH PENA PALATSET

 

 • Avsätt minst en halv dag för besöket. Du behöver flera timmar till Penapalatset och trädgården, och sedan behöver du ytterligare några timmar för att besöka Sintra och de andra sevärdheterna här.
 • Köp biljetter i förväg. Du kan köpa biljetter på nätet på Sintras officiella sida.
 • Tänk på att det finns olika typer av biljetter. En för besöket utanför palatset, och en kombinerad för besök både inne och ute. Bara parken kostar 7,3 euro och för både park och palats kostar det 13,3 euro.
 • Bussen, nummer 434, upp till Pena Palatset kostar 6,9 euro tur och retur och den köper man vid bussen.
 • Bussen upp för backen vid palatset kostar 3 euro tur och retur och den köper man för sig själv inne i kiosken till höger om entrén.
 • Total kostnad för hela besöket blir då cirka 23 euro.
 • Tänk på av bussen avgår och ankommer från olika hållplatser i Sintra. Så glöm inte gå av som vi gjorde :).
 • Om du ska gå upp till palatset från entrén, tänk på att det är ganska brant. Ta på sköna skor, ha energi och vatten.
 • Köerna du ser är bara de in till själva palatset. Inga köer in till borggården.
 • Om du väljer en guidad tur, se till att biljetterna ingår och att det finns gått om tid på programmet för besöket.
 • Läs mer hos Eva på Rucksack.

 

TA SIG HIT & TA SIG RUNT

 

Man kan flyga direkt till Lissabon från både Köpenhamn och Stockholm. Vi hittade vårt flyg med hjälp av Momondos sökmotor och flög med TAP. Vårt flyg tog 3 timmar och 50 minuter från Köpenhamn och kostade 2 533 kronor per person. Från Lissabon tar det bara en trettio minuter till Sintra och man kan ta sig hit på lite olika sätt.

 

 • Hyrbil är alltid en frihet. Man behöver inte ha bråttom och bestämmer själv sina tider. Hyrbilar hittar du också via Momondo. Nackdelen kan vara att det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser.
 • Åk en halvdagstur med Hop on Hopp off bussarna
 • Boka en guidad tur? Det är en risk. Vi fick åka med en annan familj som reste med litet barn som vi fick ta hänsyn till. En skräddarsydd tur för bara er är det troligtvis det mest optimala.
 • Taxi. Om man är fler, kan taxi faktiskt löna sig.

 

Portugal, Sintra, Penapalatset

 

ANDRA SEVÄRDHETER I SINTRA

 

#1 STADEN SINTRA

Man bör ta sig tid att promenera omkring i Sintra. Längs med kullerstensgatorna står gamla hus från slutet på 1800-talet på rader. Ta en kaffepaus på någon av stadens mysiga caféer, restauranger och och njut av charmiga stadsdelarna i Sintra. Att staden dessutom är omgiven av gröna kullar och palats gör en promenad i centrum ännu trevligare.

 

#2 PALÁCIO NACINAL DE SINTRA | Sintras Palats

Det första man ser när man kör in i Sintra är två vita, konformade skorstenar. Det är Sintras mest kända landmärke och sitter på Sintras Palats. Palatset är det bäst bevarade medeltida kungliga slottet i Portugal och har i åtta århundraden, varit en favorit hos den portugisiska kungafamiljen. Palácio Nacional, Nationalpalatset, användes fram till början av 1900-talet av kungafamiljen. Det byggdes ursprungligen av morerna som sommarresidens för sultaner, men byggnaden har gjorts om av de som bebott palatset i efterhand. Idag framstår palatset i primärt som gotiskt och portugisiskt sen-gotiskt, också kallat manuelin. Men den arabiska prägeln kan fortfarande anas på några platser.

 

#3 PENAPALATSET

Pena Palace byggdes 1854 på beställning av Kung Ferdinand II. Han byggde sin romantiskt romantiska tillflyktsort på ruinerna av ett gammalt kloster. Palatset är en arkitektonisk blandgodispåse full av både renässans, barock, morisk stil, gotisk stil och manuelin. Med sina gula och rosa tinnar och torn, vackra terrasser, gyllene kupoler och sin spännande blandning av arkitektur är palatset minst sagt en dramatisk syn.

 

#4 PENAPALATSETS PARK & TRÄGÅRD

Runt Penapalatset ligger en trädgården som är som ett äventyrsland med torn, skulpturer och hängbroar. Den backiga parken är perfekt till en inspirerande och fascinerande promenad. I parken hittar man träd och växter från världens alla hörn. Här finns palmer, eukalyptusträd, amerikansk sekoja och flera olika trädsorter. I parken hittar man också dammar, fontäner, storslagna statyer, vattenfall och många andra överraskningar.

 

#5  QUINTA DA REGALEIRA 

Quinta da Regaleria byggdes 1904 av Carvalho Monteiro, en rik portugisisk affärsman. Han gav det gotiska palatset det lokala namnet ”Palace of the Monteiro Millionaire.” Palatset är omgivet av en förtrollande trädgård, tunnlar, sjöar, dolda grottor, fontäner och mytologiska varelser. Det finns med på UNESCOs världsarvslista, och ligger i en tät skog, som också är slottets park.

 

#6 INITIATION WELL AT QUINTA DA REGALERIA

Under slottet Quinta da Regaleria hittar man en 60  meter djup och torr brunn som återfinns på mångas Instagramkonton.

 

 

#7 MONSERRATE PALATSET 

Monserratepalatset är idag ett museum och ståtar med att vara en av de vackraste skapelserna vad gäller romantisk arkitektur. Det var en gång sommarhem för portugisiska kungligheter.

 

#8 MEDELTIDA BORGEN CASTELO DOS MOUROS 

Castelo dos Mouros, den moriska borgen, byggdes som en militär befästning på 700-talet. Uppe på toppen av granitberget i staden hägrar den med sin höga befästa stenmurar. Efter naturkatastrofer blev slottet nästan bortglömt och permanent förstört. Men även här hade Kung Ferdinand II en roll som en räddande ängel. Och 1840 förvandlade han det förfallna slottet till en romantisk ruin.

 

#9 CABO DA ROCA VID SINTRA

Om man fortsätter gå runt Castelo dos Mouros murar, kan mot väst nå fastlandets västligaste punkt, Cabo da Roca. Här kan man njuta av den fantastiska utsikten över Atlanten och se solnedgången. Denna yttersta och västligaste punkt i Europa, Westernmost Point in Europe, bjuder på magiska vyer tillhör en av världens ytterligheter. Ta dig tid att ta en promenad, beundra den charmiga fyren och se solen gå ner över den ruggiga kustlinjen.

 

 

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset

Portugal, Sintra, Penapalatset  

 

Translation
The Pena Palace in Sintra in Portugal, is probably one of the three most beautiful buildings I have ever seen. You will find this colorful and fairytale like palace just thirty minutes from Lisbon. 

 


Discovering The Planet är ambassadör för . Läs mer om samarbetet här.  

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *