– I Samarbete med partners – 

 

Ord som medeltida, sagolik, fairytale, ett litet Amsterdam, medeltidens New York och “Det nya Venedig” dyker upp när jag läser på om Brygge i  Belgien, inför min resa dit. Men som ofta när jag läser artiklar om nya ställen, tar jag det med en liten nypa salt. Visst kommer det vara fint, men man vet ju aldrig vad man personligen kommer tycka.

 

Vi landar i Bryssel i Belgien efter bara en timme och en kvarts flygtid med Brussel Airlines från Köpenhamn. Men det där med att gå och lägga sig halv två på natten och gå upp två timmar senare, gör den korta flygtiden orättvisa. Jag är sjukt trött, men dagen har bara börjat. Från Bryssel tar vi tåget till Brygge. Utanför fönstret sträcker ett grönt landskap ut sig och små smala hus med höga och spetsiga tak. Emellanåt känns det som jag är hemma i Skåne och åker Pågatåg. En och en halv timme och ett tågbyte senare är vi framme i Brygge. Den medeltida lilla “sagostaden”.

 

Och så går jag där. På Brygges gator. Bland de gamla Hansakvarteren. Och tänker tillbaka på de där artiklarna. Av någon anledning kan jag inte komma på nya ord att beskriva staden jag just nu promenerar i. Jag har aldrig besökt en stad som Brygge. Medeltidskänslan finns över nästan varenda byggnad jag lägger ögonen på. Torn och tinnar. Rött, brunt och rosa. Gotiskt och spetsigt. Brygge är en stad som drar mycket turister, men vi har lite tur. Det är i slutet på augusti och det är lite mindre folk just nu än bara veckan innan.

 

 

OM BRYGGE


Jag vet väldigt lite om Belgien
och ännu mindre om Flandern och känner att det är dags att läsa på. Jag börjar med Brygge så klart, eller Brugge som staden heter på nederländska [Bruges på engelska],  som ligger i regionen Flandern i nordvästra Belgien. Staden som bara har hundratjugo tusen invånare, men dit sju miljoner turister kommer varje år. En stad som tack vare sina kanaler blev en viktig handelsstad för sjöburen kommers när det begav sig. Staden med en vallgrav som grundades på 800-talet, har haft sina motgångar och medgångar. Mellan 1200-talet och 1400-talet var staden “Medeltidens New York” och Nordeuropas viktigaste handelsstad. Här såldes ambra, guld, exotiska djur och de textilier som än idag säljs mest till turister.

 

På 1500-talet slammade Swijn, den huvudsakliga förbindelsen till havet, och övriga kanaler igen. Brygge förlorade sin betydelse. När Hansaförbundet flyttade sitt högkvarter från Brygge till Antwerpen, flydde handelsmännen staden. Kanske får man se det som stadens lycka att Brygge övergavs och helt enkelt var för fattigt för att det skulle byggas nya byggnader. När kapitalet försvann, revs aldrig de söndervittrande gamla byggnaderna, de rivaliserande städerna Gent och Antwerpen industrialiserades, medan Brygge, det forna handelscentret föll in i en törnrosasömn.

 

Innanför vallgraven står en ringmur med fyra portar, när man väl tagit sig in genom någon av dessa öppningar väntar ett virrvarr av smala kullerstensgator. Våra promenader tar oss med på en historisk, men också en väldigt romantisk promenad. Vi passerar det stora torget Grote Markt eller Grand Place där en gång kommersen skedde framför familjen Van der Beurzes paradhus. Beurze, marknadsplats, börs. Här i den historiska stadskärnan hittar man så klart många kaféer och restauranger, men också den kända klockstapeln The Belfry. De labyrintiska planerade gatorna är i allra högsta grad byggda så medvetet. Det är inte meningen att bilar ska vistas här, även om det finns en del, men kanske väldigt mycket mer häst och vagn, så klart avsedda för oss turister. Så har man svårt för det där med häst och vagn, kanske man inte bör åka till Brygge.

 

 

UPPTÄCKTSFÄRD & SEVÄRDHETER


Vi cyklar, vi promenerar och vi åker båt.
Brygge upptäcks från alla hörn och vinklar. Egentligen behöver man inte peka ut några speciella sevärdheter tycker jag, staden Brygge i sig är en sevärdhet. Det finns en anledning till att den numera finns på UNESCOS Världsarvslista. Den historiska stadskärnan är mycket välbevarad, och en kanaltur kan rekommenderas för att se så mycket som möjligt av den. Brygge har en lång historia och också ett stort utbud av museum. Vill du veta mer om choklad, diamanter eller pommes frites? Ja, då hittar du garanterat ett museum i din smak. Men vi väljer bort museerna och stannar istället till vid några av de rekommenderade och nästan obligatoriska stoppen.

 

Vid Markt, det stora torget, passerar vi The Belfry som är en av Brygges mest populära attraktioner. Den kända klockstapeln i Brygge som byggdes på stora torget 1240, men till stor del förstördes i en brand, för att sedan byggas upp igen 1280. När man har klättrat de 366 stegen till toppen och kan man njuta av fantastisk utsikt över det historiska hjärtat av staden. Vi gör ett besök på Concertegebaow som är det moderna konserthuset som är så mycket mer än så. Utöver konserter är här konstutställningar och många av delarna i huset är utformade av kända konstnärer. En detalj som jag blev riktigt förtjust i, var tanken bakom alla stolarna i den stora konserthallen. Om man följer första stolen nere vid podiet, till den sista stolen uppe på läktaren, kan på stolsryggen följa en lång historia som berättas på stol efter stol. Och tar man sig upp till takvåningen, får man en fantastisk utsikt över Brygge.

 

Vi fortsätter mot Minnewater Park som blir ett av mina favoritställen i Brygge. På vägen passerar vi ytterligare en känd sevärdhet, Church of our Lady med sitt 115 meter höga torn. Och går man in i kyrkan kan man njuta av Michelangelos vita marmorstaty Madonna and Child. På andra sidan gränden, mitt över kyrkan, hittar man Sint Jans hospitaal, ytterligare en sevärdhet. Och så är vi framme vid Minnewater Park med den lilla rektangulära sjön, som en gång var genomfart för båtar mellan Brygge och Ghent. Och står man på Minnewaters broar får man en fantastisk utsikt över hela det här lite romantiska området. Lake of Love. Det är också här man hittar Brygges kända vita svanar. Historien om det tar vi inte idag.

 

Vi fortsätter förbi Minnewater och vår promenad tar oss förbi väderkvarnar, pittoreska gränder, hus och vackra parker. På vägen tillbaka gör vi en liten blixtvisit på De Halve Maan, ölbryggeriet som är ett museum och bar i ett, men kanske mest känt för sin stora ölvägg. Är man mer intresserad av choklad, ska man besöka museet Choco Story. Där får man en detaljerad inblick i historien om choklad och dess inverkan på Belgien och Europa.

 

Efter vår långa promenad bestämmer vi oss för att ta en kanaltur. De små kanalbåtarna tar en under än mindre gamla stenbroar. Mellan toppen av ens huvud och broarnas undersida är där inte många centimeter till godo. Vi passerar det ena pittoreska huset efter det andra och ser nästan allt som vi redan sett under vår promenad och lite till. När vi lägger till vid land igen, ställer jag mig för att köa igen, känner verkligen att jag vill göra båtturen en gång till, men känner i sista sekund att energin kanske ändå inte räcker till. Det finns nog inte plats för fler intryck. Men däremot är där plats för lite god mat.

 

 

TA SIG DIT & RUNT

Vi flyger med Brussel Airlines från Köpenhamn till Bryssel och det tar bara en timme och en kvart. Brussels Airlines har precis lanserat en ny typ av flygbiljett som heter ”Hi Belgium Pass”.  I det ingår tur och returflyg från bland annat Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Billund. Biljetten kostar bara €149 och inkluderar dessutom obegränsade tågresor i hela Belgien, och en voucher för aktiviteter i två städer. Priset gäller flygbiljetter i kategorin Check & Go, vilket innebär att man reser med ett handbagage på max 12 kg och en mindre handväska. Biljettypen kan köpas 3–16 veckor innan avresa och gäller för ankomst torsdag, fredag eller lördag och avresa söndag, måndag eller tisdag. Man kan vara borta i max sex dagar totalt.

 

 

 

Translation:
The little medieval town of Bruges really is as fairytale like as they say. It is a beautiful town to spend a few days in, just relaxing, exploring and enjoying the beautiful architecture. 

 


Resan gjordes i samarbete med Visit Flanders, Nordic TB & Brussel Airlines, #Shortbreakinflanders, Visitflanders


Foto av mig: Daniel Ryden / Annette Seier Johansen

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

  1. Aah, älskade Minnewater. Nu får jag nästan hemlängtan till Belgien. Världens bästa ölställe finns här också.

    1. Minnewater blev min favorit med. Så pass att jag gick dit två gånger på två dagar :)

  2. Dejligt indlæg som tager mig tilbage til smukke Brugge – tak for det Daniella. Tak for en dejlig dag i dit selskab og for de smukke billeder du har taget, som minder mig om alle vores oplevelser ;-) Smukt arbejde!

    /Annette

    1. Tack fina Annette och tack själv för alla skratt och bra sällskap.

  3. Ja, Brygge levererade verkligen! Fantastiskt mysig stad och hit kan jag åka tillbaka bara för att få komma ner i varv en sväng. Klar överraskning! Och fina bilder här också! :)

    1. Riktigt mysig och lite glad att den överlevde hajpen ;). Sen var ju Antwerpen raka motsatsen, men sjukt intressant som stad. Och tackar!

  4. Brügge er en supertrivelig og sjarmerende by. Jeg hadde to overnattinger der i påsken for noen år siden, og likte meg veldig godt der.

    1. Jag tyckte med det. Åker gärna tillbaka och myser i denna fina stad :)

  5. Åh, härliga foton! Brügge har stått högt på listan i några år och kryper snabbt mot toppen av såna här inlägg!

    1. Tack söta! Jag är ju väldigt förtjust i den här typen av färgglada byar. Och Brügge är Supermysigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *