Vin och vindruvor. Något jag växt upp med. Min morfar hade flera vindruvsfält i Makedonien, där han odlade röda vindruvor och gjorde eget vin och egen rakia [lokal spritdryck]. Jag älskade att följa med honom, när han i skymningen skulle dit för att vattna. Oftast hamnade jag på marken vid en vindruvsranka ätandes på de lila söta bären. Så nöjd.

 

Då var jag fem. Med åren blev en av mina högsta drömmar, att äga ett av de där fälten och bygga en liten stuga. Men åren blev drömmen mindre och mindre.  Idag har jag nått en ålder då jag inte orkar så stora projekt. Och det som drog mig dit mest, familj, har med livets gång passerat vidare. När vi här i Tjeckien, besöker vår fjärde och femte vingård sluts cirkeln av mina barndoms besök i Makedonien. På ena gården skuggas vinrankorna på sluttningen av ett enormt körsbärsträd. Precis som i mormors och morfars trädgård. På den andra gården påminns jag om mina morföräldrars enkla men varma hus.

 

Mähren, Moravien, är Tjeckiens svar på Toscana. Bland kullar och dalar hittar man bland de bästa vingårdarna i landet. Vinet kom till regionen redan på 200-talet med romarna. Och under vår vecka i det vackra landskapet hinner vi besöka hela fem vingårdar. Alla med sitt unika avtryck och sin unika vinkel på vin och vinprovning. Bäst är man på vita viner i denna del av Tjeckien, då det är för få soltimmar per år för att producera bra röda viner.

 

LÄS MER: Alla våra Tjeckiska äventyr i Mähren hittar ni här

 

5 UNIKA VINGÅRDAR ATT BESÖKA I TJECKIEN


1. WINESALON OF THE VALTICE CASTLE | Vinprovning under ett slott

Slottet i Valtice ägs idag av Tjeckiska regeringen. Slottet som är en mix av barock och rokoko och hyser så klart en vinkällare. Vingården som grundades redan på 1100-talet är en av Tjeckiens äldsta och bedydelsefullaste. Här kan man gå en egen vinprovning i den svala källaren. I utbudet hittar mer än 250 vinsorter, bland dem de exklusiva Cabernet Blanc eller Traminer.

HITTA HIT: Zámek 1, 691 42 Valtice

 

Vingårdar i östra Tjeckien

 

2. SONBERK WINERY | Vingården i modern tappning

En lång grusad väg leder till Sonberks vingård. Vingården som stått här sedan 2004 har en spektakulär utsikt över Pálavaregionen. Man ståtar också med den första byggnaden som byggts mitt i en vingård i Tjeckien. Vingårdens karaktäristiska druvsorter är bland annat Riesling, Pálava, Traminer, Sauvignon och Pinot Gris och alla druvorna handplockas. De fokuserar mest på vita viner. Riesling och palava. Man producerar fräscha unga viner som inte bör lagras längre ån fem år och producerar 100 till 150 tusen flaskor per år. Mest för lokal försäljning.

 

Sonberk valdes till bästa vingård 2012 och 2007, och har under tio år deltagit i tävlingen Salon vín. I internationella tävlingar har gården, förutom guldmedaljer, erhållit titeln Regional Trophy Decanter 2010, och vann priset för bästa torra vita vin i Central och Östeuropa. Vinprovning med fem viner och tilltugg kostar 8 euro. Man kan droppa in för en vinprovning, men säkrast är att boka nån dag innan.

HITTA HIT: Sonberk 393, 691 27 Popice, Tjeckien

 

Vingårdar i östra Tjeckien

 

3. REISTEN WINERY | Mysigaste helhetsupplevelsen

Reisten vingård är kanske den instagramvänligaste vi besöker. Man har förberett lådor och filtar mitt framför vinrankorna där man kan ta bilder. Golvet är marmorerat i rosa. Lamporna har en mjuk modern design. Det finns ett privat konferensrum med glasfönster åt båda sidorna av vingården. Från själva baren ser man hela vinodlingen genom ett enormt panoramafönster. Vid uteserveringen står en orange matvagn där man kan hämta mat om man är hungrig. På uteservering spelar ett liveband fransk clubhouse jazz. Och deras Dry palava är en av veckans bästa.

HITTA HIT: Zahradní 288, 692 01 Pavlov, Tjeckien

 

Vingårdar i östra Tjeckien, Mähren, Moravien

 

4. JAN STAVEK WINERY | Vinprovning mitt i vingården

Det fjärde vingården vi besöker har den absolut bästa utsikten över palavabergen och vinodlingarna. Här gör vi en vinprovning mitt bland vinrankorna. Det är en sådan otrolig utsikt att jag hade kunnat sitta här i timmar. Här produceras mest röda viner av druvan frankovka som kommer från Österrike. 60 % av odlingarna här är den druvan. Druvan odlas bara här i mellersta Europa. Och här bjuds vi på de absolut godaste tapasen till vinet.

HITTA HIT: Za humny 176, 691 07 Němčičky, Tjeckien

 

 

5. SKANZEN ROCHUS OPEN AIR MUSEM | Vinprovning med historia

Den här utomhusvingården i östra Tjeckien, blir genast en av mina favoriter. Och kombinationen av historia och vinprovning gör upplevelsen mycket roligare. Istället för tekniska fakta, lär vi oss om hållbara förpackningar, varför vissa viner kräver en viss färg på glaset, varför vissa viner kräver en viss storlek på flaskan och hur man producerar naturliga viner. Om hur druvstorleken påverkar smaken. Om myter att frukter påverkar smaker. Här produceras vinerna med minimalt av sulfiter i vinet. Det är det som gör att många får huvudvärk av just rött vin.

 

Man använder så lite kemikalier som möjligt i odlingar, men tillsätter lite socker ibland. Ektunnor används till röda, orange och vissa vita. Man fermenterar på naturlig väg med naturlig jäst. Det här är inte en vanlig vingård. Det innebär att vinprovningen inte heller vanlig. Med ett vinglas i handen går man en historisk vandring på gården. Får. Hö. Tjeckisk lokal historia. Och i varje hus får man smaka ett nytt vin. Sylvaner. Vita viner. Orange viner. För mig är det en lite nostalgisk tur. Första huset påminner så mycket om mina dagar hos mormor i morfar i Makedonien på 70 och 80-talet.

HITTA HIT: Mařatice 1797, 686 05 Mařatice, Tjeckien

 

 

Translation
Here are five great winerys to visit in Moravia in the south of The Czech Republic. Five totally different experineces.


Denna resa var en PR-resa arrangerad av Czech Tourism.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *