Jag skriver ju en del om mat, men kanske inte så mycket, att det kommer fram att jag faktiskt är en liten foodie. Jag älskar att äta, laga mat, besöka restauranger och att titta på matprogram. Jag uppskattar gatumat och marknader lika mycket som fine dining. Kanske är jag inte lika mycket foodie som Maria på Fantasy Dining som har en förmåga att hitta och besöka de mest udda restaurangerna i världen.

 

Det finns många bra matprogram och jag tittar troligtvis på de flesta av dem. Top Chef, Masterchef, Chopped, Jamie Oliver, Cake Boss, Nigella, Anthony Bourdain [RIP], Pual Hollywood och Hells Kitchen. Då räknar jag knappt alla reseprogram med temat mat. Men, favoritprogrammet är Masterchef Australia. Jag tror inte jag har missat ett enda avsnitt av de nio säsonger som programmet gått. Jag tittar på det Amerikanska Masterchef också, men det går inte att jämföra nivån och det är dessutom lite för mycket drama och bråk. Masterchef Australia är inspirerande, vänligt och bjuder på så mycket talang och fin matlagning. Så inte konstigt att min Australienska dröm, den dagen det är dags att åka dit, kommer omfatta en matresa i programmets spår.

 

Självklart vill jag besöka programledarnas restauranger, Gary Mehigan, George Calombaris och Matt Prestonsmen också många av gästkockarnas och flera av deltagarnas.  Heston Blumentahl har gästat programmet flera gånger och hans restaurang The Fat Duck ligger högt på önskelistan, men den ligger inte i Australien. Så här kommer min drömlista av restauranger i programmets spår som finns i Australien.

 

VICTORIA

Masterchef Australia

GAZI | Melbourne

George Calombaris är en av domarna i Masterchef Australia. Han har idag 21 restauranger och en av dem är den grekiska Gazi. som jag absolut vill besöka. Men också The Press Club som 2008 vann bästa nya restaurang.

THE BOATHOUSE | Monee Ponds

Gary Mehigans, en av domarna, The Boat House är med på listan. Det bör dock tilläggas att han för inte så länge sedan sålde restaurangen.

SOUTH YARRA | Melbourne

Adriano Zumbo var en av gästkockarna som de tävlande fasade. Hans löjligt komplicerade desserter inför utslagningstävlingarna var bland de mest krävande för deltagarna. Han äger en kedja av kaféer som heter just Zumbo Cafes. South Yarra är en av de populäraste.

Masterchef Australia

VUE DE MONDE | Melbourne

Shannon Bennett är också en av domarna som utsatte deltagarna för utmanande rätter. Han har studerat under legender som Marco Pierre och Alain Ducasse. Han har öppnat en restaurang med fokus på det enkla i Melbourne som heter Vue De Monde.

MODERN MIDDLE EASTERN | Melbourne

Samira El Khafir med härkomst från Libanon är en av finalisterna som bjöd på lockande modern mat från Mellanöstern. Och hennes mat kan man prova på henns restaurang Modern Middle Eastern.

BAHARI | Richmond

Restaurangen som öppnades av Philip Vakos från säsong bjuder på något man kallar “Gringlish Food”. En fusion mellan grekisk och brittisk mat. Bahari  hittar man i Richmond.

 

NEW SOUTH WALES

JULIE’S PLACE | North Gosford

Julie Goodwin vann allra första säsong av Masterchef Australia och är numera ett hushållsnamn i Australien. Hon har en matlagningsskola i North Gosford som heter Julie’s Place.

KOI DESSERT BAR | Chippendale & Ryde

KOI är dessertrestaurangen som den otroliga Reynold Poernomo öppnade efter säsong 7. Han kanske inte vann Masterchef, men han vann troligtvis utanför programmet. Här kan man få avsmakningsmeny i kategorin dessert. Avancerade sådana. Även om jag föredrar huvudrätter framför efterrätter, måste jag göra ett besök här.

 

Masterchef Australia

BILLY KWONG | Potts Point

Jag hade sett hennes matreseprogram när hon dök upp i Masterchef. Hennes matlagningsstil handlar om asiatisk, organisk och helt oprocessad mat. Hennes restaurang Billy Kwong är helt klart med på min lista.

Masterchef Australia

SHANGRI-LA HOTEL | Sidney

Anna Polyviou har vunnit flera priser för sina galna desserter och har skapat finaldesserter till Masterchef. Att missa hennes avsmakningsmeny vore synd.

FIREDOOR | Sidney, Mary Street Surry Hills

En av toppkockarna som dyker upp i säsong 10 kommer från grillrestaurangen Firedoor. Här använder man inga andra köksredskap förutom grillar. Och med en man som älskar allt med ordet grill i är därför denna restaurangen given.

 

SOUTH AUSTRALIA

Masterchef Australia

SPROUT COOKING SCHOOL | Hilton

Han vann inte säsong 2, men unga Callum Hann har idag en av restaurangerna, matlagningsskola, jag vill besöka. Han öppnade den efter att ha jobbat med självaste George Calombaris.

Masterchef Australia

JAMFACE CAFE | Adelaide

En av mina favoriter i säsong ett var Poh Ling Yaow. Hon var min favorit och ända fram till slutet trodde jag att hon skulle vinna. Idag har hon restaurangen Jamface i Adelaide.

Masterchef Australia

d´ARENBERG CUBE | Mclaren Vale

I södra Australien hittar man restaurang d´Arenberg cube restaurant.  Det är mycket som är unikt med denna restaurangen. Förutom omgivningarna är det den udda kubformade byggnaden, men kanske det mest udda är att man använder 3Dskrivare till sina rätter.

 

QUEENSLAND

 SUM YUNG GUYS  | Sunshine Coast

Matty Sinclair från säsong 8 blev en av mina absoluta favoriter genom alla säsonger. Hans dröm om en foodtruck genomsyrade all hans matlagning. Efter programmet körde han pop-up restauranger med fullt hus. Numera har han en restaurang i Queensland som heter Sum Yung Guys.

 

 

ALLA VINNARNA

 

 

Translation:
When the days comes for me to visit Australia, I will probably have to do a food tour following the amazing cooking show Masterchef Austrailia. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Rolig vinkling på inlägget. Tycker också att matprogram är kul men ser i te regelbundet på några.

  1. Tack Lena. Jag ser nog något matprogram varje dag :). Blir lite så när man jobbar en del hemifrån. Multitasking :)

 2. Den där listan kan jag också skriva under på! Masterchef Australia är det ENDA matprogram jag tittar på. Kan bero på att jag både älskar mat och Australien
  (Sa jag att jag också tittar på Gränsbevakarna Australien?)

  1. Jag har ju aldrig varit i varken Australien eller Nya Zeeland [som också har en masterchef :)]. Så snart dags. Gränsbevakarna har jag sett någon gång, men matprogrammet är lite roligare :).

 3. Fint innlegg :-) Jeg ser også det meste av matprogrammer og er enig i at Masterchef Australia er det beste konseptet. Jeg har sett alle sesongene. Jeg sitter med kladdeboken og gjør notater under episodene og mange gode retter har blitt til etter masterchef-oppskrifter :-)

  1. Tack Laila. Första säsongerna brukade jag spara hem masterclass avsnittet. Men det blev så många avsnitt. Hade till och med en mapp på Pinterest några år med recept. Att anteckna är nog en bättre idé :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *